Fifty Scents

Lite reflektioner bara, över Creme de la Mer

På Into the Gloss kan man läsa en fin intervju med Dita von Teese och hennes förhållande till makeup. Den är gammal nu men ändå.

Jag beundrar Dita för att hon skapat sin egen image, hon har (i alla fall enligt henne själv) alltid lagt sin egen makeup och fortsatt att göra det. Aldrig någon makeup-artist, aldrig någon stylist. Hon har kört sin retrolook sedan “låååångt innan det var hippt” (och fortsätter att göra det medan rockabillyvågen svalnar mer och mer). “I believe in a routine and practicing it—that’s what makes you good at it”. Det gläder mig också att hon tydligen använder min eyelinerfavorit (när det kommer till eyeliner på burk) Fluidline från MAC också.

Men jag förvånas lite över hennes hudvårdsfavoriter: Darphin och Créme de La Mer och detta får mig att skriva detta inlägg.

Två väldigt olika filosofier bakom de märkena. Darphin kör esoteriskt, aromaterapi, naturliga ingredienser och inre harmoni och så vidare. Allt man förknippar med tanken på ett spa. (Så finns de också representerade på otaliga salonger och spa, och inte alls lika mycket i butik).

Sen Créme de La Mer. Den ofantligt dyra krämen i den väldigt fula och billiga burken. Kändisarnas favorit, filmstjärnornas val och så vidare. Men kära nån.

Créme de La Mer kör på en påstådd läkande kraft hos alger men bygger hela sin image på att succékrämen är ett högteknologiskt vetenskapligt mirakel, framtaget av en rymdfysiker som fick ansiktet sönderbränt i en olycka och därefter började jakten på en kräm som kunde läka hans hud. Tolv år och 6000 experiment (?) senare hittade han den. Eller, rättare sagt, då blandade han till den.
Tydligen.
Enligt sägnen.

En liten parantes till detta nu, som inte har ett dugg med Dita von Teese att göra men som jag alltså tänker på varenda gång jag hör någon lovorda denna kräm: varför är det vida antaget att om man är “vetenskapsman” eller till och med “rocket scientist” så kan man göra allt inklusive en perfekt mirakelkräm för ansiktet? Jag skulle ju lita mer på en kemist sådär spontant än en rymdfysiker. Är “smart” eller “välutbildad” verkligen likställt med hudläkare och kemist?

Men visst, det ger förstås det hela en air av vetenskap på hög nivåoch dessutom bra “storytelling” ur marknadsföringssynpunkt. Till mytologin hör också att krämen sägs ta flera månader att fermentera och blanda fram. Därav priset.

Créme de La Mer trycker hårt på det här med de vetenskapliga experimenten. En liten upplysning som kan vara trevlig att veta om man ska lägga två tuss på en burk kräm är att märket ägs av Estée Lauder. Inget konstigt med det, Lauder äger tusen andra märken. Men om Lauder nu äger Créme de La Mer som alltså fortsätter att boasta om att Créme de La Mer är en mirakelprodukt – konkurrerar man inte då med Estée Lauders andra “mirakelprodukter” som Cliniques trestegsprogram och LAB Series helhetslösningar? Två av flera brands som ägs av Estée Lauder.
Om nu Créme de La Mer “läkte all hud” och var den ultimata krämen, det mirakel man påstår, då skulle man ju inte behöva äga några av de andra märkena? Och hur vet vi att algers påstådda aktiva och potenta kraft lever och frodas i en kräm? Vet en “vetenskapsman” sånt? Som dessutom förvaras i en burk, alltså inte på tub, vilket annars är kutym för att bevara aktiva ingredienser?

Jaja, det kallas “business” såklart och det är helt normalt och fair game att olika märken har olika filosofi och hälsosam tävling och det måste finnas för varje image och budget osv. Jaja. Men nu kostar faktiskt en burk Créme de La Mer två tusen kronor. Då kanske man vill ha valuta för pengarna.
Är allt jag säger.

 

Etiketter None

En kommentar till “Lite reflektioner bara, över Creme de la Mer”

  1. : )
    on Jun 3rd, 2013
    @ 4:18 pm

    Hej, jag undrar lite vad du tycker om Mary Kay. Jag var på en av deras “möten” för någon vecka sedan och fick inte direkt det bästa intrycket .. Och det känns som det håller på med ganska falsk marknadsföring? För enligt denna donna som försökte sälja på om en väska full med deras produkter för 5500 spänn så var Mary kay bland det mest sålda i USA …

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen