Fifty Scents

Tre klassiska, billiga herrdofter


Carons Pour Un Homme får man för runt 300 kronor. Hitta den på EBay, hitta den i en parfymhylla “utomlands”. Den är lätt att hitta, bara inte i Sverige.
Lavendel är väl nyckelordet här, och det är ju en lugn, ganska sofistikerad doft. Stråhatt, liten sidennäsduk i kavajfickan. Den här doften utkom dessutom 1934 så det är kanske inte för inte som bilden av en herre likt Kentucky Fried Chicken-mannen poppar upp.
Jag skulle inte heller säga att detta är en parfym för enbart män. Lavendel är en ytterst unisexig historia, liksom vanilj och det är de två dominerande dofterna. Brutalt realistisk lavendel, följd av en len, inte överdrivet söt vanilj. Vissa tycker att den doftar “trolldeg”, andra “limstift”. Well, det är det som är det fina med doft. Mitt enda minus med Pour Un Homme är att den försvinner ganska snabbt, enligt min erfarenhet.

Det finns oräknerliga variationer på Tabac. Både på doften i sig och av originaldoften som finns som tvål, raklödder, talk och gud vet vad.
Den billiga (till priset sett) colognen är en klassisk fougére, alltså citrus och trä med tonkaböna och ekmossa i mitten. Den här Mad Men-aktiga parfymen från 1959 har också, precis som namnet antyder, aningen tobak i sig vilket ju ger Don Draper-associationer. Flaskans form och logo likaså. Men till skillnad från vad man kan tro är det här ingen stark eller vulgär cologne utan en mjuk och fin sådan. Len. Som i barberarsalonger i en småstad eller bilden av en snäll farfar i skägg som gör sig fin för att gå till kyrkan. Lite alkohol kan man nog plocka upp i doften i början men det försvinner. Och för runt trehundringen (ännu billigare “i Europa”) så är det lugnt.

Brut sägs vara Arnold Schwarzeneggers vardagsparfym. Och varför inte? I annonserna kallas den “The Essence of Man”. Elvis var tydligen också ett fan.

Flaskan har alltid varit grön, ända sedan 1964, och fram tills alldeles nyligen hade den alltid en liten silvermedaljong runt halsen. Precis som Tabac finns det också Brut-tvålar, after shave, deodoranter, talkpuder och allt möjligt annat. Men det är colognen man vill åt också här eller Edt. Också Brut är, som Tabac, en fougére men mer självsäker. Mer huliganen i fougére-hejarklacken om man säger så. Man i bomberjacka som tuggar tuggummi med citronsmak. Inte lika omedelbart lättälskad som de andra. Men ändå intressant.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen