Fifty Scents

Bry sig om bryn?

Fanny-i-Aleksander894babeab8ccb310e5da923e01a9a905

Får ett annat mail från en kompis som skriver kort och gott “Jag vill ha ögonbryn. Har inga. Vad gör jag?”. Min kompis har jättefina bågar, tunna och vackert böjda. En sån där ögonbrynslook som man förknippar med Greta Garbo och Marlene Dietrich. De får henne att se nätt ut, tycker jag. Klassisk. Som Faye Dunaway i min favoritfilm Chinatown.

Jag svarar henne “Varför måste du ha ögonbryn?”. Fast jag vet ju varför. Ingen har ju undgått dem. Ögonbrynen. Cara Delevingnes och alla de andras, i rakt nedstigande led från Brooke Shields. Så visst, jag fattar. Och själv har jag aldrig haft något val, jag har fått ett par rätt markanda brows själv. Från min polska far skulle man kunna tro men jag tror att det snarare är mamma som ligger bakom dem. Både hon och mormor har ögonbryn de blivit stoppade på stan för. Folk brukade fråga mormor om hon målade mammas ögonbryn när mamma var liten. Mormor blev förargad.

Men allt går ju i cykler och för någon som inte har två kraftiga inramningar över ögat så kan man alltid försöka ta ett filosofiskt steg bakåt, sätta sig i en imaginär fåtölj och hälla upp ett glas imaginär whisky och konstatera att vår uppfattning om skönhet är ändå bara färgad av vår omgivning och de trender som löper genom den. På Garbos tid var tunna ögonbryn kutym, när Brooke Shields stoltserade med sina var det inte med en hundraprocentig öppenhet. Åttiotalet kan ju knappast kallas för ett årtionde som bejakade den naturliga skönheten direkt?

Men visst, det är inte alltid så enkelt att bara tänka “äh, våra kropps- och skönhetsideal är ändå bara produkter av samtiden” när man ser sig själv i spegeln alla gånger (även om man kanske borde) och själv minns jag faktiskt att jag som ung tyckte att mina ögonbryn var alldeles för mörka och alldeles för stora. Hur kunde jag, som är så blek, ha så svarta bryn? Idag tänker jag ju annorlunda och det är ju knappast så att de tankarna och känslorna uppstått av sig själva, ur ingenstans. Idag tycker jag att Ewa Fröling i Fanny och Alexander har fantastiska bryn.

Nå. Tillbaka till min vän. Tänk på proportioner och tänk på förutsättningar, skriver jag. Dina tunna bågar tillhör ditt ansikte och passar perfekt till din nätta näsa och stora ögon. Work it.
Du kan alltid fylla i med en penna om du verkligen vill. Välj en penna som är matt, gärna en man inte behöver vässa för de brukar vara smalare. Har man smalare bryn så är det bra, då kan man mer markera. Har man tjockare eller bredare bryn är det bättre att tänka att man ska “skugga” brynen snarare än markera dem. Så här: tunnare bryn kan man tänka att man liksom “fyller i formen”, att man “ritar dit” strå för strå. Så kan man tänka med tjockare bryn också, men då bör man snarare koncentrera sig på att fylla i de “luckor” som “saknar hår”. Markera versus skugga. Då blir det lättare. Om man nu måste. Men kom ihåg att man aldrig någonsin måste.

Min vän svarar “Du har rätt. Jag är nog nöjd”.

Etiketter None

En kommentar till “Bry sig om bryn?”

  1. Jenny
    on Sep 2nd, 2013
    @ 4:41 pm

    Ögonbrynsfix – ägnar vi oss åt det? Jag kammar gärna mina uppåt för den äkta Delevigneska känslan me de stannar liksom inte så. Har du tips på fix?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen