Fifty Scents

Frågelådan: Retinol, tallbarr och en dikt av Alfred Tennyson

tumblr_lnu9n4f3aq1qj1qtmo1_400
Har inte riktigt koll på retinol och A-vitamin och undrar hur det funkar på lite känslig rosaceahud..? När man läser om Versos produkter så står det att de är lugnande bland annat men jag har för mig att just A-vitamin är ganska aktivt.

Allt beror på dosen och formulan. Just a-vitamin (och i retinolform) har ju använts mot rosacea. Salongsmärket Exuviance, till exempel, rekommenderar a-vitamin mot rosacea. Versos produkter kan du nog använda, de är milda och har inte den feta konsistens man förknippar med starkare och mer aktivt a-vitamin…som kanske i och för sig är något du behöver?

När jag är ute och går i en riktigt solvarm och torr tallskog slås jag av den fantastiska doften som finns där. Den söta härliga doften borde finnas på flaska, tycker jag. Så jag undrar om det finns någon parfym som doftar som en varm tallskog, eller om jag behöver uppfinna den på egen hand? Herr- eller damdoft spelar ingen roll. Tack!

Håller helt med dig. Tallbarr är en underbar doft, så lugnande. Dover Street Market är ett förslag. Doftar inte helt och hållet tallbarr men har den trygga, fina skogskänsla jag tror du vill åt?

Har du provluktat på Lush Gorilla perfumes? Devils nightcap känns verkligen som en berättande parfym för mig. Först stark rökig, whiskey, mintig till att övergå i en blommig regnig skog. En örtbrygd i en uråldrig borg. Alfred Tennysons dikt The lady of Shallot förkroppsligad i Waterhouse målning med samma namn. Först instängd i den inrökta tornet sedan seglande nerför floden genom en regnblöt skog.

Vilken perfekt beskrivning! Jag tycker att man kan få lite liknande associationer av Annick Goutals Ninfeo Mio också, om än inte lika dramatiska. Här är förresten en text om Breath of God. Också Gorilla Perfumes.

Hej, jag är en kille på 21 år som verkligen behöver guidening i hudvårdsträsket. Jag har använt cliniques trestegs-program i flera år och känner mig inte riktigt helt nöjd. Har konstant många vita pormaskar, som ibland bryter ut i småfinnar, även småkvisslor och yttorr hud är ett problem. Så undrar helt enkelt vad dina bästa tips på rengöringsprodukter, alltså typ tvål/foam, ansiktsvatten/toner och ansiktskräm som hjälper mot de problemen. Har köpt beaute pacifique’s a-vitamin kräm, den svagaste som kanske hjälper mot det? Men jag kanske behöver någon mer fuktgivande kräm också, eftersom jag blir lite torr ibland. Sen undrar jag även om du har tips på bra kemisk peeling som hjälper mot just pormaskar och även akneärr som jag hört vissa kan hjälpa mot. Som du hör är jag lite vilsen bland alla produkter som finns och är väldigt tacksam för svar!

Alert! Din hud fett/talgproduktion verkar ha hamnat i obalans! Bra med a-vitaminen men du behöver mycket riktigt fukt också, precis som du misstänker. Håll dig undan allt vad alkohol heter, det torkar ut din hud som överproducerar fett i form av olika kvisslor. Du bör överväga att sluta med Clinique-vattnet ett tag om det är flaskan med rosa innehåll som är en del av deras tre-stegs-program? Den är stark och innehåller (ytligt) uttorkande alkohol är jag rädd. Du kan använda den på feta partier, om du är fet i panna till exempel, om du ändå känner att du vill. Den gula ansiktskrämen kan också vara för fet i ditt fall. Mjukgörande med inte fuktgivande. Kemisk peeling i all ära (här är en gel från Peter Thomas Roth som är peelande och bra), men först måste du ge din hud massor av fukt. Sedan, efter det, skulle IPL (laser) kunna hjälpa dig mot akneärr. Prova till exempel Paula’s Choice 2%BHA-lotion, balanserande fuktkräm eller Apolivas oparfymerade fuktserum. Du skulle kanske också ha nytta av ett besök hos en hudterapeut som kan rensa upp lite bland kvisslorna åt dig och råda dig kring tex AHA.

Etiketter None

7 kommentarer till “Frågelådan: Retinol, tallbarr och en dikt av Alfred Tennyson”

 1. Karin
  on Aug 13th, 2013
  @ 12:00 am

  Rekommenderar varmt african black soap (använder själv akomas) för ungefär alla sorters hudproblem. Ska vara mkt effektiv mot acne och acneärr och är även helt underbar på mig som har jättetorr och känslig hy. Men den hjälper även mig när jag får oren hy. Helt enkelt en magisk liten tvål som är bra på både jättetorr hy och acnehy! Ville bara tipsa om denna fantastiska produkt som dessutom inte innehåller massa farliga kemikalier och skräp som är dåligt för miljön och heller inte speciellt dyr.

  För övrigt, vet inte hur det fungerar mot rosacea men har hört från en med riktigt grav psoriasis att för hen hjälpte det att tvätta sig med grön såpa istället för tvål/schampo. Kan vara ett tips. Kram!

 2. Lotta
  on Aug 13th, 2013
  @ 8:54 pm

  Tack C och tack Karin! Just när det gäller ögonkräm så är jag bara ute efter en bra produkt som jag tål och inte förvärrar rosacean. För ansiktet i övrigt så vill jag förstås ha något som läker. Ska definitivt testa african black soap.

 3. A
  on Aug 16th, 2013
  @ 9:11 am

  De franska apoteksmärkena har ju serier som är riktade just mot rosaceae, eksem, intolerant hud, etc. Exempelvis La Roche-Posay, Avène och A-derma.

  Jag har en lätt, konstant rodnad över näsan och för mig fungerar La Roche-Posays Effaclar Duo fint för att balansera talgproduktionen (mindre glans och tilltäpptheter) och La Roche-Posay Hydraphase Intense Light Intensive Rehydrating Skincare är en fantastiskt fuktkräm för det lilla priset. Jag brukar beställa från http://www.escentual.com då det oftast är betydligt mycket billigare än i Sverige.

  Jag har utöver det under en lång tid (5-7 år) använt produkter med AHA/BHA/PHA, en helig princip som jag inte rubbar på (den gången jag gjorde det slutade det i hudmisär). Huden blir fin och klar. I dagsläget är det MD Formulations rengöring för känslig hud som gäller och framöver byter jag tillbaka till Bioglycolic Bioclear Lotion från fantastiska (och hutlöst dyra!) Jan Marini och ersätter MD-tvätten med en tvätt utan syror.

  Annars tror jag att C:s råd kring Exuviance inte alls är dumma. Märket är seriöst och produkternas innehåll ser väldigt lovande ut.

 4. Annahita
  on Aug 13th, 2013
  @ 11:48 am

  Ett annat tips till tallbarrsdofts-jägaren: Penhaligon’s English Fern. Iiih!

 5. Maria
  on Aug 15th, 2013
  @ 6:56 pm

  Hej! Jag undrar vad du tycker om Prada Candy L’Eau? Lika bra som orginalet, bättre eller sämre?

 6. A
  on Aug 19th, 2013
  @ 10:40 am

  Tack för tipset om Dover Street Market! Jag slank in på COW när jag var i Stockholm i helgen. Den doftar tryggt och fint. Jag tror att det skulle kunna bli en snäll vardagskompanjon.

 7. Killen
  on Aug 22nd, 2013
  @ 4:59 pm

  Tack för svar!
  Ska skippa ansiktsvattnet och ge huden massa fukt. Undrar även om du har några bra tips på schyssta rengöringsprodukter? Använder nu Cliniques hårdtvål för torr och känslig hud men som jag inte riktigt är nöjd med.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen