Fifty Scents

BRF

maxresdefault
Det började som ett skämt, en parodi på amerikanska reklamfilmer för olika medicinska preparat och en ironi över den växande mängden diagnoser som finns. Lider du också av ett Bitchy Resting Face (BRF)? Alltså, ser du sur ut när du egentligen bara vilar ansiktet?

Skämtet växte och inom loppet av bara några veckor dök skojiga websidor och YouTube-klipp upp (“How to find love with a BRF”) tillsammans med listor på vilka kändisar som lider av BRF. Kristen Stewart och Anna Paquin till exempel. Den sistnämnda pratade vitt och brett om sitt BRF, och bad om ursäkt för sitt ansiktes nycker, när hon gästade Jimmy Kimmels talkshow härom veckan. Kate Moss informerade tydligen personligen The Guardian om att hon har ett BRF.

Det hela gick så långt att skämtet började bli allvar. Plastikkirurger gick ut och sa att BRF “difinitivt är ett problem”. Men problemet kan åtgärdas, med plastikirurgi. Koreanska kirurger lockar med en operation som ger ansiktet ett permanent leende. Backlashen blev den förväntade: blogginlägg och artiklar av typen “Därför älskar jag mitt BRF” där försvaret är olika versioner på “Det är inte min plikt att lysa upp alla människors tillvaro”.

Grejen är att originalskämtet också talar om den manliga motsvarigheten RAF, Resting Asshole Face. RAF har givetvis inte genererat i ens en tiondel så mycket respons som BRF-skämtet. Och det är väl å ena sidan för väl, varför ska vi ens bry oss. Bruce Willis som har RAF enligt olika bloggforum, har inte personligen ringt The Guardian och meddelat detta eller pratat om sin diagnos på, säg, The Daily Show.

Skälet är naturligtvis att män inte förväntas le så mycket som kvinnor gör. En man som inte ler är hård, manlig och kanske lite farlig. Seriös. En kvinna som inte ler är en surtant. Jag intervjuade en gång Stina Ekblad för Rodeobilagan i DN. Hon spelade manlig direktör och jag frågade henne vilken den stora skillnaden är i att spela man jämfört med kvinna. “Som kvinna ler jag hela tiden”, sa hon. “Varför gör jag det? Vem har bestämt att jag ska gå runt och le jämt?”.

Kvinnor förväntas vara glada och bekymmersfria annars är det något medicinskt problem. De är hysterikor, de är “överkänsliga” eller lider av ett BRF. Så är det i verkligheten och så är det också i den amerikanska fiktionen. Robin i Top of the Lake är traumatiserad. Amy i Enlightened har ett nervöst sammanbrott. Carrie i Homeland är bipolär, Hannah i Girls har OCD. Allt som inte är en leende kvinna har en diagnos, även om diagnosen i det här fallet är på låtsas.

(Här är en text i The Guardian, en av flera, på samma tema)

 

Etiketter None

3 kommentarer till “BRF”

 1. tex
  on Aug 25th, 2013
  @ 10:12 pm

  Du är så bra! Viktigt inlägg!

 2. Caroline
  on Aug 29th, 2013
  @ 8:07 pm

  hej Caroline! jag behöver akut (nästan) hjälp. jag lägger ut så himla mycket pengar på produkter hit och dit och jag behöver lite konkreta tips. jag har klassisk blandhy; fet ibland, supertorr ibland. får lätt pormaskar och finnar (gärna stora inombordare) och känner mig allmänt sliten i huden (fina linjer). jätteduktig på att använda spf dock!
  jag har testa allt ifrån kiehls, dermalogica, md formulations osv osv osv. nu har jag börjat läsa på mer om AHA-syror och känner att de är något jag borde använda. kan inte du bara ge mig lite exempel på vad du TROR kan passa min hy? en dagkräm, något för natten och så ex någon skrubb/peeling/serum/eller vad du tror kan vara bra?

  jag har tex funderat lite på paulas choice, lite på md igen (så dyyyrt) och funderar massa på huruvida jag kan blanda märken eller inte, kan jag använda AHA-syra i min dagkräm varje dag (förstås att börja sakta nån gång i veckan och öka). jag känner mig så himla lost och jag kanske borde gå till någon salong men tänker att de ändå bara kommer rekommendera *deras* märken.

  just nu använder jag dermalogica active moist på dagarna, mandelolja på nätterna och en rengöring från md. visst det är *okej* men problemet med finnarna, porisarna och den fet/torra hyn försvinner inte.

  plz, ge mig tips på vad du TROR kan passa min stackars hy så jag kan börja testa runt, men med lite mer kunskap och vilken riktning jag ska åt.

 3. Guardianläsare
  on Aug 30th, 2013
  @ 3:52 pm

  Bra text – men du måste väl ändå ge Hadley Freeman, som skrev den först men på engelska, lite kredd? http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jul/23/bitchy-resting-face-aimed-women

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen