Fifty Scents

Förlåt men vi måste prata

vernis
Alltså kalla mig gammalmodig men jag fattar verkligen inte nail art. Det är med ett tungt hjärta jag skriver detta eftersom jag förstår att jag gör flera av er läsare besvikna nu. För rent statistiskt så är det många av er som finner ett stort nöje i att måla prickar, nallebjörnar eller små skjortkragar med en fluga på naglarna. Faktum är ju att ökningen av försäljningen av nagellack de fyra senaste åren är i det närmaste astronomisk. 2011 ökade försäljningen med 67% och 2012 ökade den med 47% i USA. Liknande siffror finns för Sverige. Men än så länge har ökningen i USA bara nått 13% men den är större i Sverige.

Vad betyder då detta?

Förhoppningsvis, om jag får som jag vill, betyder det att naglar som ser ut som klistermärken med infantila motiv på (förlåt!) är på väg bort men i realiteten betyder det nog att kulmen må vara nådd i USA men ännu inte i Sverige eftersom vi ligger lite efter med vågen.

Vad som talar för min teori och min förhoppning är att fler och fler ledande (?) designers börjar omfamna “nude” nagellack, och fler och fler skönhetsmärken ger ut sina egna versioner av “nudes”. Estée Lauder till exempel, och MAC. Marc Jacobs langade precis ut sitt nagellack “Shiny” på marknaden, ett helt klart lack utan någon som helst färg, och tidigare i år deklarerade siten Buzzfed att nail art är döende pga övervägande många kändisar körde nude nails på både oscarsgalan och Emmy-galan. Celine och Narciso Rodriguez har, enligt Jezebel, kört det i det närmaste provocerande greppet att låta sina modeller ha inget lack alls. Gasp! Och amerikanske Vogue publicerade en krönika om nail art-detox.Dags att rensa bort det, med andra ord. Ta sig ur det där träsket. Jo jag vet, det är svårt. På åttiotalet krävdes det en hel del för att jag skulle sluta sy fast märken på min jeansjacka och på nittiotalet hade de barnsliga hårspännena mig i sitt grepp tillsammans med halsbanden som såg ut att ha gjorts av dagisbarn. Det var bara detox som hjälpte. Och en viss mättnad.

Det som däremot talar mot min teori och önskedröm om en plotterfri nagelvärld är att försäljningen ju faktiskt ökar, om än inte lika lavinartat som för två år sedan. Försäljningsställen som Åhléns, Sephora och NK upplåter större ytor till nagelartiklar. Och så har vi modehusen som Dior, till exempel, satsar på crazy, krackelerade nagelpyssel till jul.

Men det är väl ändå en mindre indikator då jag misstänker att modevärldens dikterande slår högre än varuhusens marknadsföring. Eller? Kanske har jag fel och Hello Kitty-naglarna lever gott och frodas ett bra tag till. Det största argumentet för den saken är Instagram och Twitter. Ja, jag skyller på media. Sociala medier. Som uppmuntrar till nail art. Se det här som en upprörd insändare i din lokaltidning så går vi vidare sen. Men jag var faktiskt tvungen att få det ur mig. Så där. Nu känns det bättre.

 

Etiketter None

10 kommentarer till “Förlåt men vi måste prata”

 1. roxy
  on Sep 10th, 2013
  @ 2:31 pm

  Andra människors nagellack stör dig, men istället för att berätta varför så väljer du att försöka bevisa att det är ute med nail art (Vogue säger så!) för att få folk att skämmas över sitt intresse för nagellack? Jag som trodde det var ute med utelistor…

 2. jenny
  on Sep 10th, 2013
  @ 6:32 pm

  Härligt spottat i vanlig ordning. Är rätt nöjd över mig själv att jag inte lät mig svepas med i den förskräckliga hajpen kring pyntade naglar. Suktade ett tag över sammet och leopardvarianter. Sammet iofs en annan kategori, och suktar fortfarande. Det som fick mig att ta avstånd var fyrtio plus kvinnor iklädda i övrigt trista utstyrslar och olagt hår, som satsat all krut på fingrarna och förlåt nu alla, bytt ut scrapbooking mot nailarts med ett som sagt förskräckligt resultat. Trist uttalat av mig men seriöst, vuxna människor med nallar och dylikt blomster på naglarna är inte vackert.
  Bra analys och väl formulerat Caroline.

 3. m
  on Sep 10th, 2013
  @ 8:40 pm

  Jag tror jag älskar dig!!! Väl skrivet som vanligt. Är av exakt samma åsikt. Förstår intevad isadora håller på med, “sugar crush”, “glitter art”, “grafitti nails” och allt annat de vill kalla det. Spyr på det.

 4. Emma
  on Sep 10th, 2013
  @ 9:39 pm

  Äh men kom igen Roxy, Caroline skriver ju att hon tycker att det är fult. Man kan tycka att saker är fula utan att försöka att “få folk att skämmas över sitt intresse” för det…

 5. Annika
  on Sep 10th, 2013
  @ 10:00 pm

  Asså, jag gillar inte puttenuttiga naglar (eller faktiska motiv) men tycker att många former av nail art kan vara snyggt. Att måla är roligt, liksom. För mig började det med Diors naglar där 2007 nånting, att man kan göra något annat än en trist fransk manikyr eller helröda naglar. Att vi (gissningsvis som konsekvens) fått så många olika färger som anses “okej” att bära är ju dessutom kul!
  Jag tror det kommer att leva kvar som en subkultur, det här med att pyssla är trots allt trevligt, speciellt när det inte resulterar i något som måste sparas. Förgängligt pyssel ftw.

 6. Bella
  on Sep 11th, 2013
  @ 1:53 am

  Måste bara fråga om det verkligen gäller ALLT nagelpynt eller om du tycker det finns undantag/om det är någon speciell grej du tänker på när du skriver detta? Alltså jag tycker ju till exempel rosetter och sånt trams är ganska fult, men ett par välgjorda galaxy nails eller asmycket panduroglitter… Mmmmmm

 7. kimfarneus
  on Sep 11th, 2013
  @ 7:28 pm

  Men vad tråkigt, varför skulle du önska att ingen pysslade med nail art? Tänker att du som puffat för att uppvärdera “kvinnliga” intressen/nörderier borde gilla i alla fall det kreativa och sammanbindande med nagelkonst

 8. Ellen
  on Sep 12th, 2013
  @ 11:21 am

  Haha, tack för denna! Tänk att det ska kännas “illa” att säga sin åsikt om detta. Om jag bär något nagellack, ja ock då är det fest, så är det “nude”.

 9. Agnes
  on Sep 12th, 2013
  @ 12:28 pm

  Förstår om du tycker det är tröttsamt med konformitet i trender möjligtvis men nailart är en underdog. Som kommer från arbetarklassen, kvinnorna, svarta, som nu fått tillgång till lite spotlight. Förstår inte riktigt behovet av att skriva om det på det här sättet, tyck det är fult javisst men det finns hundratals sobra smakfulla nagellack att välja på i affärerna i skrivande stund. Känns tråkigt när någonting kreativt händer i skönhetsbranschen som inte modehusen tagit initiativ till att det ska ses som något trashy och fult. Mer kreativitet i skönhetsbranschen är välbehövlig tycker jag.

 10. Lisa
  on Sep 15th, 2013
  @ 9:40 pm

  Hej Fifty! Och tack för den grymmaste beautybloggen! Jag har ytterligare en fråga på temat kombinera produkter, som jag hittills fått rysningar av. Jag använder Exuviance för blandhud och har varit deras produkter trogna, men skulle vilja prova några serum och ögonkrämer från andra märken. Hur skulle det funka att kombinera Exuviance med t ex Estée Lauder advanced night repair, Kiehls Midnight Recovery eller Clarins Double serum, tror du? Det kanske är jag som är stimmig i onödan men jag har fått för mig att det kan bli kaos med olika aktiva ingredienser och syror! Tacksam för dina tankar kring detta.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen