Ja, han har ju rätt i att smink faktiskt kan ge ett äldre intryck. I synnerhet om man använder för mycket. Foundation lägger sig i veck och små rynkor och betonar dem så att de syns ännu mer. Otacksamt. (Det är här tanken om primer kommer in). Så visst, på så vis har han helt rätt. Och i regel förknippar man ju “naturlighet” och omålade ögon som därmed blir större med ungdomligt, nästan barnaktigt, utseende.
Men det är också aningen, aningen lätt för honom (och alla andra) att säga att man ska skippa sminket. Bara sådär. Det är alltid lättare för någon som har ett val att tala om för de som inte har ett val hur de ska göra. Lauren Shields hade inte behövt göra sig besväret om det inte var ett besvär. Det hade inte varit en grej om det inte var en grej.
Män har ett mycket större val här, paradoxalt nog. De behöver inte aktivt tänka på valet om de ska sminka sig eller inte, ungefär som man sällan tänker på om man ska klä på sig eller inte. Man kan ju välja att inte göra det men det kan få konsekvenser så ofta gör vi vårt val att klä oss i kläder utan att reflektera över ett eventuellt alternativ. Vi valde för länge sedan bort det alternativet framför att valet att klä oss ger oss fler fördelar: vi blir varma, vi blir skyddade, vi skapar oss en identitet. Och så vidare. Att inte klä sig är dumt ur ett rent överlevnadsperspektiv men också ur ett socialt perspektiv. Att gå ut utan kläder skulle stämpla oss som sinnesförvirrade. Vi skulle till och med kunna bli bötfällda för det.
Nu är makeup givetvis inte en självklarhet på samma sätt. Vi skulle inte frysa eller ha svårt att överleva om vi valde att inte sminka oss. Vi skulle inte bli bötfällda. Men vi skulle kunna straffas, om än i mindre skala, kulturellt och socialt om vi valde att inte sminka oss.
Män har alternativet fast de inte tänker på det särskilt aktivt i regel. De kan sminka sig om de vill. Men det får naturligtvis också konsekvenser om de sminkar sig. Som att kanske tas för att tillhöra någon subkultur, tas för att vilja göra någon social eller kulturell markering. Beroende på hur och var de väljer att sminka sig förstås. I viss mån skulle de utsätta sig för social kritik om de sminkade sig och gick till jobbet.
Det är konsekvenser som en man oftast och i regel väljer bort genom att helt enkelt inte sminka sig. Eller ens se det som ett val.
Med kvinnor är det mer komplicerat. Det är inte så att vi tvingas sminka oss, i bemärkelsen att någon straffar oss annars. Men att det är ett helt fritt val är jag inte helt säker på.
Alla som bläddrat i någon skvallertidning eller kvälltidningsbilaga med inriktning mode, shopping och skvaller någon gång har med största sannolikhet stött på artiklar av den här typen: “Så ser kändisarna ut utan smink“. Poängen med den här typen av bildrep är förstås att vi ska konstatera två saker:
1. ALLA, inklusive stjärnor som vanligtvis står för skönhetsnormen i samhället, ser annorlunda ut utan smink.
2. De ser i regel sämre ut utan smink.
…vilket i sin tur naturligtvis leder till slutsatsen att smink är bra, det är det som göra skillnaden mellan “vanlig” och “stjärna”. Utan smink ser stjärnorna vanliga ut, eller ännu värre: fula. Med smink ser de ut “som vi känner dem”, det vill säga vackra, berömda och sexiga.
Sminkade kvinnor får högre lön än sina osminkade kollegor. De uppfattas som smartare, sexigare, schysstare, mer pålitliga, roligare, piggare och överlag bättre än osminkade kvinnor. Vill vi verkligen välja att inte sminka oss då?
Nu tillbaka till Lauren Shields och hennes experiment. I onlinetidningen Salon skriver hon om hur besvärligt det var att skyla sig, att varje dag se till att ingen såg hennes lemmar. Hon sa att hon såg friheten i muslimska kvinnors sätt att leva. Men här ser jag ett stort frågetecken. Vari ligger friheten i ett för Lauren Sheilds självpåtvingat sätt att leva och våra sminkade, självpåtvingade sätt att leva? Hon lägger ned tid och energi på att (av)modifiera sitt utseende, kallar det för fritt, och fördömer ett annat sätt för att det kräver modifiering av utseendet. Vad är skillnaden?
on Oct 28th, 2013
@ 1:33 pm:
jag älskar när du skrver längre texter! de är alltid så nyanserade, smarta och underhållande!
on Oct 28th, 2013
@ 1:34 pm:
Nyckelmeningen i hela inlägget är “Alla som bläddrat i någon skvallertidning eller kvälltidningsbilaga med inriktning mode, shopping och skvaller någon gång”. Varför utsätter man sig som vuxen frivilligt för den lobotomi det innebär att bläddra i skvaller- eller kvällstidningar? Oavsett varför, gör man det får man skylla sig själv. Det är inte så att det råder brist på tidningar med annan, lite seriösare, inriktning.
on Oct 30th, 2013
@ 11:09 am:
angående att försöka leva efter andras krav på ens utseende, och vad det gör med vår tankefrihet:
https://lh6.googleusercontent.com/OSrBnK2HZOgC1IZtIbjFYapUp0_QyYyMsXcrdUTxjfzZ8IpBGHmNP5LzmVDlAU5pUfF77Ifn1b-DjiofeH_slQIEtTNYJqDnvb0j95CiojsVQxbFLBs
(Marjane Satrapis geniala Persepolis)
tror mekanismen är densamma, om det så är regler och normer som tvingar att skyla oss på ett speciellt vis eller om vi tvingas ‘förbättra’ oss enligt andra .
on Nov 1st, 2013
@ 5:07 pm:
Att jämföra sig med muslimska kvinnors beslöjande och hävda att det är nåt slags frihet känns bara dumt. Det är inte av frihet utan av rådande struktur normer maktförhållanden kvinnorna väljer (ibland mer eller mindre tvingas) gå skylda. För att konsekvenserna eller bilden som förmedlas av att inte göra det är så mkt värre. Men, annars intressant experiment.
on Nov 6th, 2013
@ 4:11 pm:
I go by everything in moderation. If you want to use makeup, a little should go a long way instead of plastering your face with it. But sometimes a tiny bit helps. A fresh face can only look so if it moisturized well. Occasionally a tiny bit of makeup can help
on Nov 8th, 2013
@ 4:53 pm:
Jag har också tänkt mycket på kvinnors anledningar till och strukturer bakom smink. Som tjej som växt upp med fler killkompisar än tjejkompisar har det ibland varit något av ett dilemma för mig. Jag har aldrig använt mycket smink under skoltiden (tonåren) eftersom jag tyckte att det var onödig och jag är lat men samtidigt vill man ändå se “bra” ut och inte vara “den fula” tjejen som är med killarna. Men inte heller sminka sig mycket så att killarna tror att man gör sig till för dem. Det handlar mycket om hur andra ska uppfatta en i högstadiet, gymnasiet. Jag har tom fått höra “men Anna du kan ju vara snygg OM du vill” när jag någon gång öst på med extra smink under den tiden. Jag känner mig lika obekväm i mer smink än jag brukar ha som helt utan.
Sedan jag började jobba har jag aldrig gått iväg utan minst concealer under ögonen. Det är inte själva sminket som stör mig heller, jag kan tycka att smink är supersnyggt på både kvinnor och män. Men varför lägger jag en bas varje dag? Varför sminkar jag mig inte snygg när jag har tid eller känner för det istället? Varför har flertalet av mina kvinnliga arbetskamrater exakt samma mask varje dag? Varför har ingen av de få män på min arbetsplats det? Hade någon reagerat om vi gjort annorlunda (av dem som redan känner oss)?