Fifty Scents

Långa inlägget om män, kvinnor och sminkkrav

Lauren Shields lade ned allt vad makeup heter och dolde sitt hår, sina armar och sina ben i nio månader. Hon bloggade om experimentet och nu kommer hennes slutledningar också i bokform. Hon menar, i korthet, att hennes makeup-detox gav henne större självförtroende och mer självkännedom. Hon kände sig mer fri.

Jag har en manlig vän som anser att alla ser yngre ut utan smink. Om man lägger ned allt vad foundation och puder heter och drar ned på sminket, eller helst inte sminkar sig alls, så blir man minst tio år yngre, menar han. Och så är det snyggare utan smink också.

Etiketter None

6 kommentarer till “Långa inlägget om män, kvinnor och sminkkrav”

 1. jennifer
  on Oct 28th, 2013
  @ 1:33 pm

  jag älskar när du skrver längre texter! de är alltid så nyanserade, smarta och underhållande!

 2. lg skriver
  on Oct 28th, 2013
  @ 1:34 pm

  Nyckelmeningen i hela inlägget är “Alla som bläddrat i någon skvallertidning eller kvälltidningsbilaga med inriktning mode, shopping och skvaller någon gång”. Varför utsätter man sig som vuxen frivilligt för den lobotomi det innebär att bläddra i skvaller- eller kvällstidningar? Oavsett varför, gör man det får man skylla sig själv. Det är inte så att det råder brist på tidningar med annan, lite seriösare, inriktning.

 3. M
  on Oct 30th, 2013
  @ 11:09 am

  angående att försöka leva efter andras krav på ens utseende, och vad det gör med vår tankefrihet:

  https://lh6.googleusercontent.com/OSrBnK2HZOgC1IZtIbjFYapUp0_QyYyMsXcrdUTxjfzZ8IpBGHmNP5LzmVDlAU5pUfF77Ifn1b-DjiofeH_slQIEtTNYJqDnvb0j95CiojsVQxbFLBs

  (Marjane Satrapis geniala Persepolis)

  tror mekanismen är densamma, om det så är regler och normer som tvingar att skyla oss på ett speciellt vis eller om vi tvingas ‘förbättra’ oss enligt andra .

 4. T
  on Nov 1st, 2013
  @ 5:07 pm

  Att jämföra sig med muslimska kvinnors beslöjande och hävda att det är nåt slags frihet känns bara dumt. Det är inte av frihet utan av rådande struktur normer maktförhållanden kvinnorna väljer (ibland mer eller mindre tvingas) gå skylda. För att konsekvenserna eller bilden som förmedlas av att inte göra det är så mkt värre. Men, annars intressant experiment.

 5. Selina
  on Nov 6th, 2013
  @ 4:11 pm

  I go by everything in moderation. If you want to use makeup, a little should go a long way instead of plastering your face with it. But sometimes a tiny bit helps. A fresh face can only look so if it moisturized well. Occasionally a tiny bit of makeup can help

 6. AnnaB
  on Nov 8th, 2013
  @ 4:53 pm

  Jag har också tänkt mycket på kvinnors anledningar till och strukturer bakom smink. Som tjej som växt upp med fler killkompisar än tjejkompisar har det ibland varit något av ett dilemma för mig. Jag har aldrig använt mycket smink under skoltiden (tonåren) eftersom jag tyckte att det var onödig och jag är lat men samtidigt vill man ändå se “bra” ut och inte vara “den fula” tjejen som är med killarna. Men inte heller sminka sig mycket så att killarna tror att man gör sig till för dem. Det handlar mycket om hur andra ska uppfatta en i högstadiet, gymnasiet. Jag har tom fått höra “men Anna du kan ju vara snygg OM du vill” när jag någon gång öst på med extra smink under den tiden. Jag känner mig lika obekväm i mer smink än jag brukar ha som helt utan.
  Sedan jag började jobba har jag aldrig gått iväg utan minst concealer under ögonen. Det är inte själva sminket som stör mig heller, jag kan tycka att smink är supersnyggt på både kvinnor och män. Men varför lägger jag en bas varje dag? Varför sminkar jag mig inte snygg när jag har tid eller känner för det istället? Varför har flertalet av mina kvinnliga arbetskamrater exakt samma mask varje dag? Varför har ingen av de få män på min arbetsplats det? Hade någon reagerat om vi gjort annorlunda (av dem som redan känner oss)?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen