Fifty Scents

Stora inlägget om fukt

_7826550_zpse94752a9Vi kan ju alla enas om att en bra fuktkräm är någonting vi behöver. Och vill ha. Och letar efter.
Men grejen är att en fuktkräm är inte alltid en fuktkräm. Har man otur kan den till och med ha motsatt effekt än det man är ute efter – huden kan bli torr (tips: kolla alkoholmängden i produkten och köp aldrig en kräm på burk).

En bra fuktkräm finns inte på burk. Den finns på flaska eller i tub. Jag förstår att jag orsakar jobbiga och starka känslor nu (och kanske en och annan arg distributör) men en kräm på burk är liksom både ohygienisk (fingrar i burken!) och svår att behålla nyttigheterna i som antioxidanter. De förtvinar när de kommer i kontakt med luft och ljus.
En bra fuktkräm skyddar huden, ökar kollagenproduktionen, innehåller antioxidanter och – framför allt – ger huden fukt. Kolla på ingredienslistan. Står alkohol eller etanol högt upp så dissa den.
Texturen på krämen – om den är fet eller lätt – handlar mer om ett personligt val och hudtyp där det givetvis inte krävs en hudterapeut för att känna att en torrare hudtyp kanske mår bättre av en något tjockare kräm medan en kombinationshud gillar lättare lotions. Hur de känns på huden är av ringa betydelse. För att de känns bra betyder ju inte att de är bra för din hud. Inte för att jag provat men det känns säkert bra att ha chokladsås på huden också. Eller kanske inte. Hur krämen känns har egentligen mest betydelse för ditt välbefinnande och för att du ska kunna, tja, sminka dig ovanpå din hudkräm och så vidare.

Några tips?

Ja, men Kiehl’s Skin Recuer är inte dum (295 kr). Kommer i en pumpflaska dessutom. Lite dyr för den lilla flaskstorleken men bra och hyfsat dryg.

MACs Strobe Cream har jag tipsat om förut. Den finns också i en lättare lotionversion (340 kr) och vad som är bra med den är att den också ger lite kosmetisk pärlemoreffekt, alltså det man brukar kalla glow, utan att skimra eller glittra på något sätt. På rätt sida julgranskula med andra ord.

Olays Regenerist-serie är perfekt för budgetplånboken (från 135 kr). Cliniques City Block och Super Rescue-serie är också bra.

För storfräsaren som gärna lägger en större del av budgeten (960 kr) på just fuktkräm rekommenderar jag Rodial Dragon’s Blood Sculpting Gel som gör huden lite, lite, lite svullen. Då försvinner rynkor och allt. Men naturligtvis inte så pass svullen så att man får frågan om man blivit ormbiten. Bara, eventuellt, frågan om man sovit gott.

Etiketter: , , , , , , ,

14 kommentarer till “Stora inlägget om fukt”

 1. Caroline
  on Dec 5th, 2013
  @ 9:46 pm

  Bra inlagg! Tack!

 2. Annika
  on Dec 5th, 2013
  @ 10:24 pm

  För mig fungerar Kanebos sensai silk softening lotion helt bisarrt bra – min hy har aldrig någonsin varit finare. Den är dock apdyr, så … hade önskat mig att den inte fungerat fullt så väl. Eller ja. Att jag kunde komma på vad i den som fungerar så bra, och hitta det i någon billigare produkt istället. 🙂

 3. Rebecca
  on Dec 5th, 2013
  @ 10:52 pm

  Precis det inlägget jag letade efter, tack! Blev dock nyfiken på om du har några tips på alternativa, bra, fuktkrämer som mer tillhör naturkosmetikan? Har snöat in på att inte preppa min hud med silikoner och andra osköna saker, vilket bl.a. macs strobe cream gör. Är dock inte så high på den naturligare marknaden p.g.a rätt ny anhängare än så länge. Är det något du har provat, och i så fall vad är dina erfarenheter? Tänker bl.a. på något för kombinationshud/problemhud med finnar och vintertorra ögonlock osv.

 4. Caroline Hainer
  on Dec 6th, 2013
  @ 10:44 am

  Rebecca, oljor skulle kunna vara någonting för dig? Ekologiska oljor? Jag ber att få återkomma i ämnet eftersom jag fattar att det är viktigt. För dig och andra.

 5. Karin
  on Dec 6th, 2013
  @ 3:28 pm

  Tacktacktack för detta inlägg! Håller med Rebecca ovan, vore mycket intressant. Och apropå det – det kanske är jag som är lite trög, men räknas en olja som fukt? Eller handlar allt om samma sak och ‘fett’ och ‘fukt’ syftar bara på texturen som du skriver om ovan?

 6. Fulträning
  on Dec 6th, 2013
  @ 10:41 pm

  Hej! Skulle fortfarande väldigt gärna få några tips på hudkrämer som inte kleggar igen porerna. Förstår att du har mkt annat att göra o andra frågor att besvara men hade så väldigt gärna fått lite tips! Här kan du läsa min fråga igen, lite mer utförligt beskriven –> http://rodeo.net/fiftyscents/2013/11/07/4645/#comments Och tack för en kanonbra blogg, du är min idol typ <33333

 7. hanna
  on Dec 7th, 2013
  @ 10:26 pm

  Men är Rodials Sculpting Gel en fuktkräm? Trodde det var mer ett serum och att man behövde ha en fuktkräm över (och då deras egen, förstås… för det brukar ju heta att man “måste” köra samma märke i alla produkter) . Eller så är det kanske bara ett försäljningstrick? Kan man ha den ensam?

 8. Nora
  on Dec 10th, 2013
  @ 12:55 am

  Bästa Caroline, eller någon annan klok som läser detta! Vilken daglig fuktkräm ska man ge till en mamma som är världens snällaste och finaste men också råkar vara väldigt uttorkad i ansiktet? 48 år, varken överkänslig eller särskilt rynkig men liksom fnasig och torr. Hon har tidigare använt Cliniques Moisture Surge men den är ju på burk och skulle kanske helst vara ännu mer fuktgivande om det går. Vad tror ni?

 9. lg skriver
  on Dec 10th, 2013
  @ 11:45 am

  LOL. Du har förstås gjort dubbelblinda tester av dina rekommendationer? Eller är hela inlägget bete för generera lite misogyni?

 10. Annie
  on Dec 10th, 2013
  @ 6:17 pm

  Tips på krämer UTAN siliconer och mineraloljor?

 11. Veronica
  on Dec 11th, 2013
  @ 2:53 pm

  Håller helt med om att jakten på något som håller vinterfnaset borta är en evig jakt! Student som jag är så måste jag försöka hitta något som inte gör allt för stora avtryck i plånboken, och det bästa som jag hittat än så länge är kombinationen som består av ett undre lager med ACOs ansiktskräm för torr hud, och några enstaka droppar mandelolja som jag noga smörjer in. Otroligt billigt och ger både fukt och mjukgör!

 12. Rebecca
  on Dec 13th, 2013
  @ 4:31 pm

  Nora. Jag kan verkligen rekommendera Granatäpple serien från Weleda. Har gett den till min mamma som har känslig, torr hy. Hon älskar den! Kanske även mandel serien skulle funka om hon har känslig hy 🙂

 13. Nora
  on Dec 15th, 2013
  @ 11:28 pm

  Åååå tack Rebecca! Ska absolut kolla in den när jag åker in till stan 🙂

 14. Caroline Hainer
  on Dec 16th, 2013
  @ 8:23 pm

  Utan silikoner och mineraloljor: mandelserien från Weleda, Earth Sourced-serien från Paula’s Choice, och så gillar ju många roskrämen från Dr. Hauschka fast jag tycker den är för fet och föredrar i så fall kvittenkrämen.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen