Fifty Scents

Frågelådan: nybörjare, julklappar och utvecklingsmöjligheter

banditJag är (snart) 21 år gammal, och har aldrig köpt en parfym i hela mitt liv. Det enda jag använt har varit gåvor (nån Britney-parfym när jag var tretton-fjorton, och Gucci Envy Me typ) eller gratisprover som jag använt lite då och då. De har väl luktat okej, men för sött, och så platt och tråkigt och ointressant. Jag vill verkligen ha en parfym som känns mer personlig, mer unik. Men var sjutton börjar man? Jag vet vad jag gillar för dofter: solvarm hy, saltvattentrassligt hår, den kalla, metalliska, nästan läderartade doften i mitt garage, dagg i nyklippt gräs, doften i en trädgård efter en regnstorm, bark, granbarr, jord. En parfym behöver ju inte innehålla ALLT detta. Men hur “översätter” man dofter man tycker om till en parfym? Dessutom så hatar jag lukten (och smaken) av sugar snap peas vilket verkar förekomma i många “gröna” dofter, och jag vill absolut inte lukta kokos eller sliskigt. Jag har en kompis som använder DKNY-äpplet och det tycker jag bara luktar tvål och huvudvärk och hemskt. En annan kompis har YSL Parisienne, och den tycker jag luktar gott (inte för att jag verkligen luktat på henne…). Det är en djungel! Var börjar man? Vad ska jag leta efter? /Sara

Du börjar där. Med vad du gillar och vad du inte gillar. Den “översättning”  av dofter du talar om finns. Man brukar dela in dofter i olika doftfamiljer, till att börja med, och det är en bra första guidning. Du är lite splittrad i din smak men verkar ändå föredra milt orientaliska parfymer som går åt det kryddiga. Börja där. Och prova sedan parfymerna alltid på huden innan du bestämmer dig. Låt dem utvecklas. När du skriver om den “läderartade doften i ditt garage” tänker jag spontant på Bandit från Piguet.

Snart är det jul och jag vill ge min lillasyster en hudvårdsklapp. Hon har aldrig varit ett fan av hudvård just kanske för att huden har varit hård mot henne med finnar som nu är ärr. Men huden är inte längre lika bråkig. Då och då får hon en finne och jag tycker inte att hennes hud är speciellt fet på ytan heller. Men hon har pormaskar. Svarta prickar som jag egentligen vill klämma. Har du något tips på märke eller produkt jag ska satsa på att köpa? Det får inte bli för krångligt för då använder hon den inte.

Kanske kunde du ge henne ett besök på en salong där de kan ge henne en rengöringsbehandling och även analysera hennes huds behov? Se till att de är medlemmar i SHR så de vet vad de gör.

Min älskade storebror ska fylla 35 och jag vill köpa en doft till honom. Han har tidigare haft Dior Homme och Paul Smith Extreme vad jag vet och trivts med dem båda. Han har på det senaste året utvecklats jättemycket och jag skulle vilja att det kunde återspeglas i en doft, alltså något nytt, vuxet och självsäkert. Tror du har bra tips och jag skulle vara jättetacksam för förslag. Själv kan jag inget om parfym alls…

Både Dior Homme och Paul Smith Extreme har drag av cologne blandat med viss kryddighet. Kanske kunde han prova La Nuit de L’Homme från YSL? Annars har engelska Penhaligon’s lagom vuxna dofter i väldigt fina flaskor. Finns på NK. Eller, om han är riktigt mogen, kör någon klassiker som Colonia från Aqua di Parma.

Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan: nybörjare, julklappar och utvecklingsmöjligheter”

 1. Eleonora
  on Dec 18th, 2013
  @ 8:40 am

  Fortsättning på frågelådan. Jag funderar lite på det här med mascara. Tidigare har jag för det mesta använt svart men sedan hittade jag den bruna. Nu har jag skippat själva mascaran på vardagen och bär det bara till fest. Är sugen på nåt lite mer speiellt. Har blågrå ögon, finns det nån annan färg som passar just mig?

 2. Cajsa
  on Dec 19th, 2013
  @ 2:28 pm

  Mitt tips är att köpa parfymprover och prova prova prova! Kika ex på Luckyscents hemsida och välj “Top Picks”! Så började jag min parfymresa….

 3. Johanna
  on Dec 19th, 2013
  @ 9:51 pm

  Hej!
  Jag har i samband med väderomslaget och torr luft på mitt nya jobb fått problem med finnar och porer, främst käkbenet, ner mot halsen men också högt upp på kindbenen och mitt på näsan (alltså mer eller mindre hela ansiktet). Hur kommer det sig att alla finnar utvecklar sig till sår och skorpor? Det är omöjligt att inte skrapa på dom och så blöder man och det lämnar fula ärr. Vore väldigt tacksam för råd och tips! jag använder främst produkter från body shop, föredrar om du har tips på miljö och djurvänliga produkter men inget måste.
  Kram från Johanna

 4. Sanna
  on Dec 30th, 2013
  @ 10:58 am

  Tack för tips till brorsan! Ska ut och dofta och känna vad som passar honom. Gott nytt år till dig!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen