Fifty Scents

Kärleksmakeup

b28wsh72qe41zj

När man är kär händer saker i hjärnan. Man blir, kort sagt och ovetenskapligt uttryckt, lite tossig. Man ser samband där det kanske inte finns några (“Åh, vi har båda bott i Hägersten!”, “Åh, vi fyller år med exakt fyra månaders mellanrum!”), man förlorar aptiten, man fattar irrationella och dumdristiga beslut (“Jag lägger alla mina sparpengar på en weekendresa till Paris”).
Det jag undrar är hur kärleken påverkar skönheten. Och i förlängningen makeupen. Blir man mer eller mindre benägen att sminka sig? Å ena sidan vill man ju vara vacker för den älskade, och vara sitt allra bästa jag. Men å andra sidan tillbringar man så mycket tid tillsammans, i alla fall i idealvärlden, och man öppnar sig mer och mer så att det naturliga vore att vilja visa sin naturliga, nakna sida.

Jag stör mig på att jag inte kan hitta någon forskning kring detta.

Så jag får väl göra som alla vetenskapsmän och forskare gör förr eller senare: utföra egen research. Jag börjar med att fråga er, kära läsare. Hur är er korrelation kärlek/makeup?

Etiketter None

23 kommentarer till “Kärleksmakeup”

 1. Elena
  on May 30th, 2014
  @ 1:35 pm

  Jag föredrar att lägga mindre tid på makeup och mer på något annat. Dessutom får man mer självförtroende och behöver inte “gömma” sig bakom lager av smink.

 2. Hanna
  on May 30th, 2014
  @ 2:58 pm

  Jag har sminkat mig mindre men mera noggrant och sen om vi ska göra något speciellt så har jag har mer smink för att förändra lite mer!

 3. Frida
  on May 30th, 2014
  @ 5:10 pm

  Jag sitter, nykär, på centralen och ska strax sätta mig på tåget hem till honom. Röda läppar, som jag brukar ha, men nu även röda naglar för han tyckte det var fint en gång när jag själv inte kunde välja färg. Men annars sparsmakat, sådär så det inte kletar av sig. Tänker att jag tar bort mycket av överflödet av läppstiftet innan vi ses, så att bara grundpigmentet är kvar. Mest oroar jag mig som vanligt för hyn, har ett sår från en finne jag inte kunde låta bli att peta på, men som jag nu, halvt klumpigt, försökt täcka så gått det går. Ser sådär ut om jag ska vara ärlig. När det gäller dofter försöker jag som vanligt använda så få som möjligt, utöver min parfym som ska vara signaturen. Fast idag har jag en mangolotion istället. Nå, ungefär så jobbar jag i denna dimma.

 4. jess
  on May 30th, 2014
  @ 8:52 pm

  Jag kör vanligtvis med röda läppar, svart eyeliner, ganska tjockt med foundation och puder och mörka ögonskuggor… all in. Men när jag är nykär vill jag plötsligt se ut som ett rosigt naturbarn, fräscht och glowy liksom, mjuka färger och inga skarpa linjer.

 5. G
  on May 30th, 2014
  @ 10:32 pm

  la nog mer tid på smink och hår i början när man var nykär men nu vet jag att han gillar mig även om jag är orakad och osminkad och precis kommit från gymmet.

 6. Sanna
  on May 31st, 2014
  @ 10:47 am

  Jag är nyförälskad och sminkar mig definitivt mindre. Det jag gör mest är att sminka över hur röd jag är om hakan efter att ha hånglat när han har skäggstubb… Smink i övrigt känns överflödigt när vi bara lullar runt i detta tossiga tillstånd och jag känner mig så vacker och strålande. Naglarna är dock alltid lackade, det är min fredagsritual.

 7. Johanna
  on May 31st, 2014
  @ 11:05 am

  Hudvårdsrutinen kör jag på som vanligt men jag ställer mig inte framför spegeln och lägger på smink, jag vill ha tid för annat 😉 Om man ska på fest eller så lägger jag på smink. När jag är med honom spelar det ingen roll om jag är en blekfis, en grå mus- han tycker ju att jag är finast ändå.

  (Däremot färgar jag ögonfransarna en gång i månaden och utan det så skulle jag kanske lagt på mascara, jag vet inte)

 8. Frida
  on May 31st, 2014
  @ 12:16 pm

  Det här är så jävla töntigt och jag önskar att det inte var så men eftersom jag är uppväxt enligt devisen att ständigt tillfredställa the male gaze brukar jag fungera ungefär såhär: sminka mig enligt det jag tror/vet snubben (ja, är tråkigt nog hetero än så länge) tycker är snyggast. Vilket växlar väldigt mycket mellan snudd-på-rocker och typ ljuv liten älva. Mår ju lite dåligt när jag läser det här men generellt funkar åtminstone jag så. Jag skulle säga att det jag alltid eftersträvar när jag sminkar mig är “fräsch och självsäker”, vilket kan se helt olika ut beroende på dag. Men okej, nu när jag är kär: mer rosa rouge, mindre sotning, mindre blank. (varför är min näsa ett under av oljeproduktion?!). Men förra gången jag var kär: mer sotning, mer kindben, mer eyeliner.

 9. Märta-Linnéa
  on May 31st, 2014
  @ 4:35 pm

  Mindre smink, fastän det har nog med vädret (när solen skiner känns det kladdigt och ofräsch med svettig foundation) att göra. Kläder däremot, blir det mer av. Lite för att jag nyligen bytt kroppsform, men också för att de coola kompisarna som det ska drickas öl med är så himla snygga jämt. Klart att en vill tro att ens uppryckta stil är ett eget val, men nog är det också en konsekvens av att en tror att en blir synad. Och så säger det väl en hel del om hur en själv är… Suck, insikt.

 10. Ida
  on Jun 1st, 2014
  @ 12:36 pm

  Har varit med min kille i två år (men känt honom i fem!) och har inte förändrat min sminkrutin/hudvårdsrutin något speciellt. La nästan helt bort min cateye-eyeliner för något år sen, men jag har haft en sen jag var 15 så det hade nog hänt ändå (är 23 idag). Känner mig naken utan nagellack så har det nästan jämt. Hade kanske haft mer läppstift/glans utan honom (helt irrationellt ogillar han allt som kan kladda av sig på honom ;> ). Har dock sen länge slutat med det här fåniga nyss-träffats-beteendet att inte ta bort sminket på kvällen och sen lägga på nytt direkt på morgonen för att inte synas helt utan.

 11. Pernilla S
  on Jun 1st, 2014
  @ 1:47 pm

  Är nästan alltid osminkad när jag är med min pojkvän. Vi har känt varandra i snart ett år, men bara varit tillsammans i någon månad. Känner jag för att slänga på mig lite smink (mest bas, ögonbryn, mascara) så gör jag det, men inte för att jag känner att jag måste. Däremot så vill jag alltid sminka mig om vi ska ut och äta eller liknande, det ser jag som en rolig grej att göra eftersom jag sällan ids sminka mig på vardagarna 🙂

 12. Anna
  on Jun 1st, 2014
  @ 8:56 pm

  Hyn är viktigast! Bra rutiner kring detta och så en vettig osynlig bas. Sen inte mycket mer.. Kanske en skugga i fransroten för definition.. Man vill ju inte riktigt erkänna att man är en high maintanince girl…

 13. Caroline Hainer
  on Jun 1st, 2014
  @ 10:07 pm

  Men åh! Allt detta är superintressant tycker jag! Ni måste berätta mer!

 14. Johanna
  on Jun 2nd, 2014
  @ 12:38 am

  Jag dejtar bara. Alltid mascara. Lite oftare sotning om en ses kvällstid. Rosig blir jag ändå, inget rouge. Foundation känns konstigt när en ska synas nära, nära. Svårt med de röda, skavda kinderna och hakan av hånglande och skäggstubb. Min rosaceakräm hjälper, ibland pyttelite foundation.

 15. ida
  on Jun 2nd, 2014
  @ 10:40 am

  har dejtat mitt R i snart fem månader, sminkar mig mindre men känner att hyn och håret känns viktigare att ta hand om nu. speciellt nu när solen har kommit fram också, vill se fräsch ut utan foundationkladd och mascara. vill att en ska se fräknarna exempelvis. använder bara en parfym och fräsch lotion. alltså, letar bara efter en sak, att vara fräsch.

 16. L
  on Jun 2nd, 2014
  @ 4:55 pm

  Jag har alltid haft stora problem med att visa mig osminkad för någon, -jag ser väldigt annorlunda ut utan mitt smink eftersom jag har extremt tunn (blå) hud under ögonen. Har inte så mycket smink till vardags, men concealer och mascara var måsten för mig.
  När jag träffade min kille var det inga problem i början, då är man ju alltid nysminkad och fin när man ses, men sen skulle man ju börja sova över.. -Sov med smink första månaderna(!) Försökte hålla sminket till ett minimum och skyllde på att jag inte hade mina avsminkningsprodukter/tvätt/krämer etc hos honom 🙂
  Efter ett par månader skulle vi på första semestern tillsammans och jag kände att va fasen, såhär kan man ju inte hålla på. Osmart nog så la han kommentaren “Oj, vem är du?” när jag sminkade av mig första gången.. Tror inte han var särskilt allvarlig, men ganska traumatiskt för mig. Men jag lyckades ignorera (och Lancomes Rénergie Yeux Multiple Lift (http://www.kicks.se/lancme-b96/hudvard/ansikte/oumlgoncreme-c197/renergie-yeux-multiple-lift-p14395)) var min STORA tröst i denna omställning. Lite roligt att tänka på nu såhär tre år senare när man inte skänker en tanke åt om man är sminkad el ej 🙂

 17. Lovisa
  on Jun 2nd, 2014
  @ 6:46 pm

  Tidigare körde jag ALLTID röda läppar ELLER vippig eyeliner, men aldrig samtidigt. Ungefär som jag blev tillsammans med min kille slutade jag nästan helt med smink, dock helt oberoende av honom, utan för att jag plötsligt tyckte jag var allra vackrast helt utan smink. Men såklart, de första veckorna vill väl de flesta ge sken av sig att vara en liten älva utan minsta tillstymmelse till plita. Alltså: jag kommer ihåg en gång när jag gömde Clerasiltuben i tröjärmen på väg till badrummet (fail dock, han kände doften som inte går att ta miste på). Det där med att “I always wake up looking like Beyonce” har jag aldrig förstått mig på. Alla de första gångerna vi sågs involverade öl och fest, och mitt bleka bakisnylle och trassliga hår har jag aldrig har problem med att visa. Idag har vi varit tillsammans i tre år och jag är fordrande likadan, skiter i att raka benen, armhålorna, fittan och går alltid runt osminkad. Och kanske för att vi fortfarande är lika nykära, men ingen av oss kunde verkligen inte bry sig mindre.

 18. Ellen
  on Jun 2nd, 2014
  @ 8:47 pm

  Går i samma spår här känner jag… Till en början var jag relativt noga med sminket, fastän jag sällan är hårt sminkad. Bas, bryn och mascara var viktigast. Sen började det plötsligt falla bort. Han tycker egentligen det är alldeles onödigt med smink och tycker att det är finare utan, men jag vill fortfarande sminka mej då vi ska ut. Det blir ju lite av en kul grej nu!

 19. T
  on Jun 4th, 2014
  @ 12:20 am

  Hamnar alltid i slutändan i rosiga kinder och mascarafransar. Känner mig redan så glödande av bekräftelsen och ruset. Lite skugga på brynen. Blir vi ihop sedan behövs knappt nåt. Då kan jag snarare tycka det blir jobbigt att sminka mig framför hen. Visa att jag bryr mig/är tjejig=ideal som inte värderas högt. Samtidigt som jag blir bekväm i mitt utseende utan att behöva fixa lika mkt.

 20. Sparv
  on Jun 4th, 2014
  @ 3:05 am

  Min käresta och jag hade bott i samma korridor i nästan ett och ett halvt år innan vi, så att säga, fann varandra. Med andra ord hade han redan sett både mitt mest tillfixade och mest rufsiga jag, och än idag har han befriande lite åsikter om mitt utseende. Själv bryr jag mig mer om smink nu än i början (då hade en ju i alla fall inte tid för annat än äta-sova-ligga typ), inte hemmavid men när vi ska ut, och detta hänger ihop med att min pojkvän är en av bara två människor i mitt liv som aldrig klandrat mig för att jag vill lägga tid på mitt utseende. Nu känner jag att det är roligare att lägga tid på smink, just för att jag inte känner mig pressad att vara snabbare eller försöka bli så “snygg” som möjligt – jag har helt enkelt större frihet att experimentera!

 21. A
  on Jun 7th, 2014
  @ 9:37 am

  jag tror inte att jag förändrar sättet jag sminkar mig på eller andra skönhetsrutiner så mycket när jag är nykär? skulle väl vara att jag kanske inte har så mycket på läpparna eftersom det ändå smetas ut eller försvinner pga att man hånglar hela tiden, hehe. däremot har jag nog tänkt när jag varit på en första dejt att jag inte vill ha för mycket smink på mig, eller rättare sagt inte mer än vad jag har till vardags, typ att jag vill se ut på ett sätt som är representativt för min vanliga stil, om det makes sense?

 22. Hassel
  on Jun 14th, 2014
  @ 11:37 pm

  Ha, “I always wake up looking like Beyonce”! Den var rolig. Jag ser bara ut som mig själv på mornarna – vilket är .. skönt. Jag tyckte det var sjukt jobbigt att visa mig utan smink i början av vårt förhållande, men fyra år senare kunde jag inte bry mig mindre. Jag kan till och med känna mig utspökad om jag drar på mer färg. Hellre bra hudvård, då min hy kan vara väldigt jobbig att ha och göra med. Kommer ihåg de där nykär-finnarna som ploppade upp överallt (verkligen överallt) och jag kunde inte ens titta honom i ögonen eftersom jag skämdes så. Jag gömde mitt ansikte i lager av foundation, concealer och puder men någon gång lugnade min hud ner sig och jag la ned det där. Eller så var det tvärtom. Mitt förhållande till min hy är fortfarande komplicerat (kanske mer en sorg) men jag skäms inte mer. Å andra sidan – skulle jag vara nykär igen, skulle jag säkert spackla över hela ansiktet igen. Ack denna ljuva osäkerhet, jag törstar efter bekräftelse!

 23. Elisabeth
  on Jun 21st, 2014
  @ 9:26 pm

  Jag köper och konsumerar mer skönhetsprodukter när jag är kär. Gör ansiktsmasker mer regelbundet och testar nya husmorsknep för att få perfekt hy.

  I början av en relation, när dejtandet är nytt, köper jag ett nytt läppstift. Är normalt en nagellack-och-läppstift-tjej och använder det till vardags (är glasögonbärare och har därför knappt någon ögonmakeup, bara mascara och concealer), men har då samma gamla vanliga två-tre stift beroende på dag. I början av en relation med en ny snubbe köper jag alltid ett nytt stift. Eftersom jag fortfarande är singel har det har med tiden blivit en ganska stor samling läppstift i mitt badrumsskåp och jag har därför gått över till att köpa nagellack istället.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen