Fifty Scents

RIP Dr. Brandt!

banner-biography2

Jag hade äran att intervjua Dr. Brandt en gång i tiden. Han slog mig som väldigt vänlig, tillmötesgående och ödmjuk. När jag läser om hans död blir jag ledsen. Inte bara för att jag, som jag skrivit tidigare, känner en samhörighet med människor som liksom jag lidit av depression. Jag vet att den sjukdomen kan vara dödlig. Utan också för att jag kände med Dr. Brandt även på ett annat sätt.

Nu har man från flera håll nämligen pekat finger åt tv-serien Unbreakable Kimmy Schmidt där Martin Short gör en uppenbar parodi av doktorn. Man visar upp en man som ägnat så många botoxsprutor åt att försöka fånga ungdomens släta hy att han blivit ett skämt. En man som traskat så djupt ned i träsket av självstympning och utseendemodifiering att han gjort sig själv till ett monster. Alltså motsatsen till vad man kan förvänta sig av en dermatolog. Däri ligger skämtet. Han som ska göra människor vackra är själv ful. Haha.

Men vaffan, tänker jag. Bara för att det handlar om en strävan efter skönhet, ungdom och en slät hy så ska det hela inte längre tas på allvar utan reduceras till sinnesförvirring och något man kan skämta om eftersom det är så fåfängt. Ska vi inte diskutera skönhetsideal istället? Om vilka krafter som ligger bakom denna utveckling, vad man kan tänka sig driver fram en människa, en industri och en produkt som Dr. Brandt? Vad säger han om oss, om vår tid och vår industri?
Till mig säger han att alla kan styra över sitt eget ansikte, vem dom vill vara. Precis som han gjort. Och just att han gör det – skapar sig självt ett nytt ansikte – ses som någonting fel. För att han inte ser ut som han ska, som man väntar sig av en dermatolog.

RIP Dr. Brandt. Jag var alltid ett stort fan. Inte alltid av dina dyra produkter men av hela dig, som ett väsen. Jag tyckte du gick i bräschen för oss alla med din vilja och din nyfikenhet och din öppenhet till förändring. Du kände för att se ut på ett annat sätt. Du gjorde det.

Ingen ska håna dig för det.

Etiketter None

3 kommentarer till “RIP Dr. Brandt!”

 1. Ellen
  on Apr 10th, 2015
  @ 10:07 am

  Fortsätt skriva dina tankar om vad som pågår i samhället! Syftar på dina senaste inlägg om Gwyneth och Dr. Brandt. Känns som en frisk vind i blogosfären.

 2. Skönhetssvepet v. 15 | Rodeo: Just nu
  on Apr 10th, 2015
  @ 2:15 pm

  […] Monroe för märkets senaste kampanj.Tidigare i veckan uppmärksammade vi Dr. Brandts bortgång och här skriver Rodeo-bloggaren Fifty Scents ett tänkvärt inlägg om Botox-baronen.Snart är det […]

 3. Anna
  on Apr 13th, 2015
  @ 5:14 pm

  Bra text Caroline!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen