Fifty Scents

Stora inlägget om ansiktsvatten

anti-aging-mist

Behöver man ansiktsvatten? Svar: ja, om det är ett bra ansiktsvatten. Annars kan man lika gärna låta bli.
Och då blir förstås följdfrågan “Vad är ett bra ansiktsvatten då?” och det ska jag försöka svara på nu.

Den vanligaste uppfattningen om ett ansiktsvatten är att den enbart är till för att komplettera rengöringen, att den liksom tar bort det sista av rengöringsprodukten och så är det bra med den saken. Men ett bra ansiktsvatten tillför också mer än så. Ett bra ansiktsvatten förbereder den tvättade huden för reparation och kan i bästa fall tillföra antioxidanter, glycerin och ceramider som talar om för cellerna att de ska lugna sig.

I den sällsamma värld som är skönhetsindustrin är det däremot ganska svårt, idag, att hitta ett bra ansiktsvatten. Vare sig de kallas för toners, refreshers, mist eller allt vad det nu kan vara så rör det sig ändå om samma sak: alkohol- eller vatten/glycerinbaserade produkter att användas efter rengöringen.

Problemet är att antingen innehåller de mycket alkohol. Då marknadsförs de ofta som uppfräschande, uppstramande och mattande men kan tangera till uttorkande. I synnerhet om de också innehåller saker som ska verka “sammandragande” på huden, som trollhassel och mentol. Allt som känns “frächt”. Sånt kan potentiellt vara alldeles för starkt för huden. Jag undviker dem. Skyr dem som pesten faktiskt, om jag ska vara ärlig.

En annan sorts ansiktsvatten är de som marknadsförs som något slags friskt alternativ och innehåller ämnen som rosvatten, lavendelvatten, eteriska oljor och liknande. De heter ofta saker som “mist” har jag märkt, som för att poängtera att de är behagligare än toners. Och de är såklart superbehagliga, doftar friskt och underbart men gör oftast väldigt liten nytta. Jag har själv fallit för den här sortens ansiktsvatten och sprayat på mig mängder, i synnerhet under sommaren, men de är i stort sett verkningslösa.

Däremot, om man kollar noga, så finns det ansiktsvatten som faktiskt innehåller ämnen som gör någonting. Alltså annat än bara behagar. Jag föredrar själv alkoholfria toners, jag skyr alkohol i ansiktsprodukter överlag. Och dofter. Jag blir superskeptisk när en ansiktsprodukt har parfym eller doftämnen i sig. Varför då? Vad vill de dölja, tänker jag då. Men det är ett sidospår.

Nå.

Paula’s Choice har en fuktspäckad toner för normal till torr hud som är suverän. Lämnar en fin, lätt uppmjukad hy efter sig. MD Formulations har en bra Moisture Defense Antioxidant Spray som jobbar med återfuktning på ett imponerande sätt.

I kategorin anti-age har Filorga ett anti-ageing mist i deras Skin Perfusion-linje som är imponerande.

För fet och oren hud rekommenderar är Proactiv+ Re-texturizing toner bra. Jag använder den, men inte varje dag. Men extra feta dagar. Håller min hud i schack. Ingen alkohol, både AHA och BHA.

Kör ni toners?

Etiketter None

8 kommentarer till “Stora inlägget om ansiktsvatten”

 1. Mini
  on May 20th, 2015
  @ 3:30 pm

  Min lifesaver-toner är p50 lotion från Biologique Recherche som innehåller exfolierande syror och inga doftämnen så den luktar lite som vinäger. Favoriten! Är också nyfiken på koreanska essences som är vattenbaserade “lotions” med extra krut i som man applicerar före serum och efter toner, det vore intressant o testa!

 2. lovisa
  on May 21st, 2015
  @ 11:11 am

  Är nyfiken men tycker inte jag hittar någon som är bra?!
  Gillar att duscha ansiktet i caudalies beauty elixir men jag tycker inte det blir så stor skillnad utan.

 3. susanna
  on May 21st, 2015
  @ 7:32 pm

  hej caroline! skulle hemskt gärna vilja höra dina tankar kring asiatisk skönhetsvård! är själv ganska nyinvigd i denna härliga värld och jag tycker att det mesta jag prövat är så jäkla bra. men finns ju sjukt mycket knäppt. men jag har gone all in och kör geisha-ansiktsmassage, snail-extracts och sheetmask för fulla muggar 😀 tänkt mycket på att i princip allt är “whitening” undrar om du har koll på mer exakt vad det kan betyda? själv är jag lite osäker, har en bekant från thailand som ba “nejnej det är jätteskonsamt bara jämnar ut hudtonen”, samtidigt som vissa uttrycker det som att det är som blekmedel för huden :S

 4. amanda
  on May 25th, 2015
  @ 10:04 am

  jag brukar köra ett exfolierande ansiktsvatten med syror följt av ett återfuktande, efter rengöring på kvällen. syravarianten är antingen clarins eller clinique (deras mild clarifying lotion, som inte innehåller massa alkohol), tänkte även haffa en sån där pixi glow tonic framöver. sen kör jag body shops aloe vera-toner. apropå återfuktande ansiktsvatten, såg att apoteket har ett i sin aco-serie som heter ultra soft toner och innehåller glycerin och hyaluronsyra och ingen alkohol, verkar kunna vara en trevlig budgetvariant.

 5. Andrea
  on May 26th, 2015
  @ 11:36 am

  Gentle exfoliating toner från Clarins är min badrumshyllas trofé. Nimue har också ett bra med syror i som jag dock inte använt på länge. Älskar ansiktsvatten och det känns som en del av min rutin jag verkligen inte vill vara utan! Jag ser det som ett fuktsteg snarare än rengöringssteg. Clarins har ett som är rent återfuktande (utan syra alltså) med iris har jag för mig? som också är bra

 6. Sara
  on May 29th, 2015
  @ 8:24 am

  Kör nästan alltid en exfolierande toner först. Till exempel Pixi glow tonic eller First aid beauty’s facial radiance pads. Sen kör jag en mist efter för att liksom börja återfukta redan vid det steget, tex. Caudalie beauty elixir eller Clinique moisture surge. Tycker att “acid toners” hittills är sjukt underskattat och kan göra såå stor skillnad!

 7. clara
  on May 29th, 2015
  @ 4:31 pm

  hej
  undrar vad du vet och tycker om att raka ansiktet?

 8. susanna
  on Jun 5th, 2015
  @ 10:37 am

  Jag upptäckte också toner “sent” i livet (23 nu men vart hudvårdsbesatt sen 13). Är jättekär i den jag kör med nu – Thayers Witch Hazel Toner with Aloe Vera Formula! Finns på världens bästa sida iherb.com (!) 7$. Ingen alkohol, ingen parfym och jättesöt retroflaska – tydligen är detta en klassisk amerikansk oldschool produkt vilket jag är lite extra svag för hehe. Witch hazel menar ju många är värsta magiska ingrediensen, och jag är helnöjd än så länge. Återfuktande, lite sammandragande på porerna och perfekt avslutning på rengöringsarbetet (för det ÄR weeerk).

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen