Fifty Scents

Näsan i vädret

Peony

Var på en trevlig parfymgrej där en entusiast visade mig lite statistik på vilka råvaror till parfym som var mest inhandlade och beställda just nu. Det vill säga, vilka doftnoter är parfymhusen mest intresserade av just nu. Det vill säga vilka parfymtrender kommer vi att se den närmaste tiden framöver.

Föga förvånande är ros en sådan kommande trend. Rosen har varit angelägen en bra tid nu, det finns starka krafter som jobbar för att den ska slippa tantstämpeln helt och hållet och istället ses som en modern och kvinnlig not. Paul Smiths Rose var en av de som satte upp en tydlig doftagenda för detta ändamål. Och lyckades väl ganska bra? Burberry kommer med en variant av My Burberry i höst som doftar tydligt av ros och pion – en kombo jag tycker mig märka i flera doften, faktiskt. Minns var du läste det först.

Och detta kan man såklart diskutera. Varför ros, varför nu? Jag tror att det finns dels monetära förklaringar. Rosor är pålitliga, man kan skörda dem utan problem. Det är en bekant doft, folk vet hur ros doftar även om det finns hundratals olika sorters rosor, givetvis. Till skillnad från kanske tonkaböna eller fragipani menar jag. Eller vad vet jag. Och så tror jag att man, från kommersiellt håll, gör ett slags ryck på mer renodlade kvinnliga, feminina blomdofter. Lämnar de mer komplicerade och tossiga dofterna åt de nischade, mer avantgardistiska husen.

Ska man då välkomna detta? Alltså, det är alltid trevligt med upprättelse och även om jag personligen inte går igång särskilt mycket på ros så är det ändå med intresse som jag ser att man från parfymörernas håll försöker att experimentera med ros på olika sätt, göra den lite tyngre, murrigare och sexigare. Eller mer lätt, blommig och ljuv. Allt som har med sådant att göra, med olika manipuleringar av doftsinnet, är förstås underbart. Så ja, detta är ändå roliga nyheter.

Etiketter None

3 kommentarer till “Näsan i vädret”

 1. Eva S.
  on May 29th, 2015
  @ 9:31 pm

  Har länge älskat Phi Une Rose de Kandahar som jag fick av en man när det var på väg att ta slut mellan oss. Allt var mycket sorgligt och en svart period i mitt liv. Av det skälet har jag svårt att bära den, men älskar den som doft. Det är en ovanlig ros, parfymen finns bara i begräsade kvantiteter. Den är överjordiskt vacker.
  Inte alls jag egentligen, en sportig tjej som passar i lätta, söta dofter. Men den är den finaste parfym jag vet.

 2. Caroline Hainer
  on May 30th, 2015
  @ 11:16 am

  Eva! Vilken rörande vacker historia. Här blir ju rosen nästan till en symbol? Den klassiska symbolen för kärlek och romantik, som här förevigas i en doft. Så bitterljuvt.

 3. M
  on Jun 11th, 2015
  @ 1:09 pm

  Pion, som på bilden, doftar ju fantastiskt – tack för tips på pionparfym, måste hitta Burberrys..!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen