Fifty Scents

Frågelådan: Tomater och cologne

103-Group

Drack en bloody mary häromdan och kände direkt att jag vill ha en parfym som luktar som bloody mary smakar. Några tips?

Den kanske inte doftar Bloody Mary direkt men Memory of Kindness from CB I Hate Perfume doftar tomat. Eller, tomatplanta snarare. Lite grönt och fint. Pikant och trevligt.

Alltså, vad är grejen med cologne? är det något annat än parfym? har det med styrkan att göra, som eau de parfum, eau de toilette etc, eller handlar det om ingredienserna? det finns ju ett märke som heter Atelier Cologne, är deras parfymer inte parfymer utan cologner? jag har en som heter grand néroli som jag älskar, men den känns rätt lätt, håller inte i sig så länge nödvändigtvis.

Superbra fråga. Traditionellt innehåller en cologne andelen mindre parfym eller essentiella oljor än en parfym. Den är alltså svagare. Man började kalla cologner för cologne runt 1703, de var mer behagliga och mindre starka än dåtidens ganska tunga dofter.
Men numera används begreppet lite mer fritt. Man syftar på manliga parfymer med en botten av citrusoljor som citron, bergamott eller neroli till exempel. Det är så jag använder begreppet cologne. Ofta förekommer lavendel och någon form av grön krydda som rosmarin eller timjan också.
Atelier Cologne är precis som du misstänker inte cologner per se utan parfymer sett till andelen parfymoljor de använder. Men namnet Atelier Cologne syftar på dels staden Cologne, som colognerna kommer ifrån från början, alltså original-colognerna från 1700-talet, och dels på att deras parfymer har en citrusbas. Precis som då de typiska colognerna hade och precis som cologner av idag definieras. Och din favorit, Grand Néroli (som är underbar) är tydligt präglad av citrus. Neroli då, i det här fallet.

Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan: Tomater och cologne”

 1. Nathalie
  on Oct 6th, 2015
  @ 12:28 pm

  Vad gäller parfymer som doftar tomat (dock ej nödvändigt Bloody Mary) så vill jag starkt rekommendera Aedes de Venustas eau de parfum. Den har även noter av rabarber och röda bär så den är härligt syrlig, med dominans av tomatplanta/blad. Sample ska gå att köpa från Fragrance and Art för en liten peng!

 2. A
  on Oct 6th, 2015
  @ 3:18 pm

  Annat tips om man gillar tomatblad (snarare än tomaten själv) och gröna grejer: Cassis en Feuille från Miller Harris. Nu när jag tänker efter känns det väldigt Bloody Mary. Värt att testa om dem frågande har vägarna förbi London (går säkert att köpa sample online någonstans också)! 🙂

 3. Tove
  on Oct 7th, 2015
  @ 11:06 pm

  Jag behöver hjälp, helt orelaterat till tomatdofter och colognes dock. Jo, för superlänge sedan hade jag D&G La Lune, älskade den till döds. Typ mörk och vacker, varm och mystisk, samtidigt som den lyste som en måne med ngn slags vit blommighet. Så minns jag den i alla fall och verkar stämma enligt fragrantica.com och dess kommentarer. Men som många där säger och som jag minns- så var doften inte särskilt långvarig! Vet du någon doft som doftar så eller liknande men med bättre långvarighet? Någon som kanske möjligtvis inte är typ Chanel exclusifs eller en tom ford-specialare…

 4. Lisa
  on Oct 25th, 2015
  @ 1:58 pm

  Tack för svaret om colognen! Och tack igen för din underbara blogg!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen