Fifty Scents

Men vad doftar bomull egentligen?

Crinoline Body Fragrance from & Other Stories

För alla anhängare av dofter som inte doftar som dofter så kommer Crinoline Body Fragrance från & Other stories.
Det är en skön nisch det där, med dofter som bara luktar “nytvättad” eller “bomull” eller “regn”. Med andra ord – inte någonting alls. Clean har förstås patent på genren och har gjort det till någon slags konst i över tio år nu. Och deras parfymer har legat på topplistan på till exempel Åhléns hur länge som helst. Svenskar och svenskor verkar verkligen älska denna typ av fräsch, frisk och diskret doft. Som en förstärkande känsla av rent, snyggt och nytvättat.
Jag har skrivit mycket om svenskarnas rädsla för parfym. Jag tror det ligger mycket i detta, vår skräck för att stå ut och ta plats, till exempel. Utmärka oss. Men också en gammal, fin tradition av att vara “hel och ren”, hellre ha för lite makeup än för mycket. Någonstans i vårt undermedvetna strävar vi nog mer efter en frisk och hälsosam (och sportig?) look än en, säg, glamorös.
Och jag tror också att vår skepsis mot allt som klassas som “lyx” och “extravagans” också bidrar till att vår parfymkonsumtion ligger på samma snitt som Albaniens.
Nu säger jag inte alls att detta är fel, att hela landet borde dofta mer av ros och tonkaböna. Jag är mer intresserad av vår sociala och kulturella påverkan och betingning. Jag tycker den är superspännande. Varför doftar danskorna och norskorna mer än oss? Till exempel.
Nå. Clean är den stora favoriten här hemma, där vi får känslan av parfym utan den direkta upplevelsen av parfym. Tror därför inte att det är en slump att& Other Stories kommer ut med en egen variant på detta. Sköljmedel och tvättstuga doftar den, och lite, lite sötma ungefär som bittermandel. Absolut inte obehagligt eller dåligt, långt ifrån. Men så fascinerande menlöst.

Etiketter None

4 kommentarer till “Men vad doftar bomull egentligen?”

 1. beth
  on Oct 8th, 2015
  @ 1:16 pm

  Har också tänkt på detta, och har tidvis känns mig som ett ufo som till att börja med föll pladask för Tom Fords White Patchouli och sen jobbat mig igenom en hel del “tunga” dofter sen dess. Har funderat på hur svenskar reagerar på folk som doftar annat än Clean och Justin Bieber. Är det avskräckande? Själv blir jag bara inspirerad av spännande dofter (om det är balanserat givetvis).

 2. Aila
  on Oct 8th, 2015
  @ 3:26 pm

  Jag mår illa av CLEAN dofter, gillar de inte alls!

 3. Charles
  on Oct 8th, 2015
  @ 7:35 pm

  Var finns statistiken över parfymkonsumtionen att hitta? Vore intressant att läsa!

 4. Caroline Hainer
  on Oct 8th, 2015
  @ 8:26 pm

  Hej Charles! Ja, den är intressant. Jag ska se om det finns någonting offentligt. Siffrorna jag tittar på har jag fått genom distributionsföretagen och är resultat av deras egna undersökningar, som ligger till grund för försäljningen och distributionen i Sverige (jämfört med andra länder). Men säkert borde det finnas offentliga redovisningar. Ska kolla!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen