Fifty Scents

“Feminin styrka”?

roar
Den här typen av copy är inte ovanlig: en skönhetsprodukt ska få dig att våga saker du inte vågat förut. Ett guldfärgat nagellack ska uppmuntra till att “stå upp och ryta ifrån” och så vidare. Feminin styrka och hela den grejen. Kvinnor kan.

När man använder sådana här grepp för att kränga skönhetsprodukter säger man att man behöver en yttre modifiering för att våga vara “sig själv”. Så kan det naturligtvis vara i viss mån. Man kan känna sig snyggare och säkrare med ett rött läppstift eller en kristallklar parfym. Amerikanska tidningen Allure gjorde en undersökning bland sina läsare där det framgick att 86% av dem kände sig mer bekväma och säkra när de hade smink på sig. Jag ingår nog själv i denna grupp. Varför? För att jag har lärt mig att det är så en kvinna ska vara, för att jag vant mig vid att se ut så, för att jag skapat mig det ansikte jag är nöjd och bekväm med.

Vem har skapat bilden av hur jag bör se ut? Svår fråga men skönhetsindustrin är helt klart involverad. Även om den inte är en ensam aktör.
Och jag gillar makeup. Och jag kan absolut känna mig säkrare med makeup än utan.

Det finns därför några viktiga grejer att poängtera här:

1. Det är en skillnad mellan egenskap och känsla. Alltså, sant självförtroende versus känslan av säkerhet, en tillfällig boost. Att egenskapen självsäkerhet skulle förstärkas av ett nagellack i häftig färg är inte sant. Att påstå att guldlack på naglarna får dig/mig att hävda mina mänskliga rättigheter som kvinna haltar.

2. Feminin styrka och hyllning till alla kvinnor. På vilket sätt hyllar man kvinnor genom att locka dem att köpa ett nagellack? Om något är det ju att fortsätta sälja idén om att en kvinna måste vara som idén om en kvinna: sminkad, manikyrerad…attribut som används för att skapa sig själv som kvinna. Man hyllar inte kvinnor på detta vis, man fortsätter att forma dem som kvinnor. Vilket är motsatsen till att hylla, det är att fortsätta hålla fast vid en bild av hur en kvinna ska vara, inte hur hon får vara.

Vad “feminin styrka” är har jag ingen aning om. Vad ligger i begreppet “feminin” här? Jag vet inte men någonstans mellan dessa rader reduceras kvinnors behov av att höras och synas mer till att bära ett läckert nagellack. Det känns inte bra.

Etiketter None

3 kommentarer till ““Feminin styrka”?”

 1. Ellika
  on Nov 19th, 2015
  @ 8:04 pm

  Tack för att du fortsätter är påminna om vilken outstanding skönhetsskribent du är!

 2. hanna
  on Nov 27th, 2015
  @ 1:36 am

  Det finns så mycket i det här… Jag känner mig också säkrare, bekvämare i smink. Tro fan det. Jag har ju lärt mig att det är så jag ska se ut. (som du ju visst skrev ordagrant ser jag nu). Omgivningen har lärt sig att det är så jag ska se ut. Om jag INTE ser ut så får jag reaktioner. Trött? Glåmig? Annorlunda? Är det där myggbett du har på kinden? Vad blek du var, är du sjuk?
  Visst FÅR jag vara osminkad. Men det gör det lite svårare för mig. Att som kvinna vara lite lagom (åh, för för mycket får man inte heller vara!) sminkad och snygg ger mig fördelar, gör att jag följer normen, behandlas bättre, får bättre förutsättningar för… det mesta.
  Aldrig att jag kan komma undan med att gå ur duschen, dra på mig en t-shirt och ett par jeans och inte göra så mycket mer på samma sätt som en man kan göra det (såvida jag då inte är en exceptionell skönhet, vilket jag i likhet med de flesta kvinnor inte är).

  Nå. Vad jag funderade på var egentligen något helt annat. C-vitamin i hudvård. Som tillsats: serum, pulver. Är det så bra som sägs? Gör det en revolutionerande skillnad att lägga till det?

 3. Karin
  on Dec 20th, 2015
  @ 12:49 am

  Så himla BRA skrivet!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen