Fifty Scents

Frågelådan: parfymtipsen

free-vintage-roses-red-and-yellow-with-buds

Sådan är han: Snygg, 25 år, lyssnar på mesig musik men gillar rustik inredning som känns lite Gudfadern (typ stora bord), lagsportkille, social, snäll men inte på innebandyplanen. Har i många år använt en kass parfym – röd Lacoste. Är snygg i alla kläder. Ganska vanlig stil för en 25-åring. Nybliven singel.

Fördomsprofilen drar naturligtvis åt sportigt men så måste det ju inte vara. Även om Armani Code Sport är ett utmärkt val i så fall. Vi ska heller inte luras av ordet “sport” i namnet, den doftar inte omklädningsrum på något sätt utan mer dovt, murrigt och lagom maskulint. Med lite mint i toppen. Ja, ju mer jag tänker på det desto mer övertygad blir jag. Tror mer på murrigt än friskt colognigt här faktiskt. Har jag fel?

Och eftersom jag betraktar dig som ParfymGudinnan – nu är det skarpt läge. Min man som fyller 50 år i sommar har för första gången tänkt tanken ”man kanske skulle ha en parfym” och det närmar sig jul. Sådan är han: Föredrar Dolce&Gabbanas The One på sin fru, konstnärlig på många plan, nördig i kubik, älskar italienska viner, eftertänksam, vis, lång, smal, knotig, stor näsa, rejäla nävar, kollar aldrig på nya tv-serier, men kan frossa i ”technicolor Movies”, svag för psych-eran, snygg i sin svenska (!) Tigerkostym, gillar hatt … osv. Parfymen måste naturligtvis vara Italiensk.

Italienskt låter givet. Det kanske lite för uppenbara valet är ju Carthusia som gör dofter lika pampiga som ett slott i Toscana. Io skulle ni nog till och med kunna dela på. Doftar kandelabrar, italiensk opera och svart, uppsatt hår. Om inte Maria Callas bar något från Carthusia skulle jag bli enormt förvånad. Men så är det ju det här med tillgängligheten. Jag vet inte var man hittar dem i Sverige, kanske någon läsare har koll?
Acqua di Parma är ju naturligtvis också trevliga, och tillgängliga. Colonia passar de flesta karlar med fäbless för ståhatt.

Jag eftersöker en mystisk och sexig doft, dras till mysk, men tycker att många dofter är allt för tunga, vulgära och tantiga. Vill att den ska vara edgy och förförisk men ändå lågmäld och lite svårfångad. Jag vill vara flirtig utan att tappa min integritet. Något som passar en typisk skorpion. Har du tips till mig?

Oh, en skorpion! Självklart ska du ha en mystisk doft. Kanske lite åt läderhållet? Piguets Bandit eller Cuir Fauve från Keiko Mecheri? Nu doftar de ju ganska rejält av läder, som jag själv tycker är en fascinerande doft. En total blandning av självsäkerhet och fuck you, tillsammans med elegans och ja, mystik. Men är man inte redo att gå hela den vägen ännu så kan man stanna vid nya Hope X Agonist på vägen. En svensk doft, det är alltid kul, som du kan dofta på i en Hope-butik.
Men om vi ska ta den kryddiga vägen annars så kanske du gillar ambra? Prova Mona di Orios Ambre, en doft värdig vilken film noir-stjärna som helst.

Jag har utvecklat en craving efter rosor och dess doft, finns det ingen parfym som doftar gott av rosor?! Please do tell!

Såklart vi kan hitta en härlig rosenbukett åt dig! Rose Privée från L’Artisan är en högljudd och härligt överväldigande rosdoft, som att ramla ned i ett roshav. Tom Ford Café Rose är lite mer arty, Paul Smith Rose är mer lättburen och lite luftigare eller om man vill ha en lite pudrigare och mer murrig ros så Lipstick Rose från Frédèric Malle.

Etiketter None

9 kommentarer till “Frågelådan: parfymtipsen”

 1. Maja
  on Dec 15th, 2015
  @ 9:08 pm

  Så glad att jag hitta din härliga blogg!! Har lusläst alla 45 sidorna under kategorien “doft”, varje dag, efter jobbet. Så skönt att fly iväg till “parfymvärlden” där jag är som lyckligast. Har släkt törsten efter mer kunskap om dofter. Tack! ÄLSKAR parfymer och allt som hör till…Så, vad tycker du om black opium EDP? Hittade inget om denna…Är inne på min andra flaska, tycker andra flaskan luktar annorlunda mot den första jag hade fast båda är köpta på kicks! Är det något som förekommer eller är det bara jag? Den luktar mer surt och kvavt på något medan den andra flaskan luktade mer “friskt”…Funderar på Gucci Guilty edt, vad tycker du om den? Tycker den doftar mjukt men samtidigt förförande och sexigt…Kram!

 2. Reut
  on Dec 16th, 2015
  @ 2:21 pm

  Carthusia kan beställas via deras webbplats, carthusia.it. Engelsk version finns. Maken som är ganska ointresserad av parfymer älskar deras Mediterraneo. Han vill inte bära parfym men beställer hem dusckrämen i den doften inför varje vinter, för att påminnas om varmare, ljusare, torrare tider 🙂

 3. Ulla-Marie
  on Dec 16th, 2015
  @ 3:48 pm

  Tack Reut! Mediterraneo. Hör man ju att den är bra.

 4. Molly
  on Dec 16th, 2015
  @ 10:38 pm

  Hej, tack för mycket bra blogg! Läser alltid. Jag är en doftnörd som slukar allt om dofter och parfymer. Men nu behöver jag vägledning.. Jag har luktat på ALLA dofter som finns att tillgå på NK Gbg och de andra kedjorna. Hittar inte rätt..
  Min parfymhistoria började vid 13 års ålder med en låååång relation med Kenzo Ca sent beau! Älskade den! Nu har jag den ibland av ren nostalgi. De parfymerna jag använder är J’adore, gucci guilty, CH 212 ibland åker euphoria på.. Prada tendre funkar också. Vanitas från profumum Roma höll ett tag. En Passant, nä för tråkig.
  Men åh jag vill bli kär igen. Inte bara en passionerad förälskelse som jag lämnar efter några veckor. Något jag inte tröttnar på, något som jag vill ha kvar.
  Det är inte lätt, men du kanske kan tipsa om var jag kan beställa samples? Är nyfiken på Creed och andra dofthus.
  Byredo-nej tack
  Agonist-nej tack
  Aqcua di Parma-nej tack
  Hmm har säkert glömt några.
  Jag ber om ursäkt för långt inlägg som kanske inte säger dug så mycket.. Fråga gärna igen om du vill ha fler ledtrådar 🙂
  Tusen Tack
  Molly

 5. Maria
  on Dec 17th, 2015
  @ 4:32 pm

  Kära fifty. Jag är en kvinna på 33 jordsnurr som älskar doften av trä (alltså typ nyhyvlad gran), cederträ, granskott, svartpeppar, citrus och typ mandelblom. Avskyr rosdoft, patchouli, spritdoft, tobak och tonka. Går det att hitta en parfym som jag kommer gilla? Har under året gjort x antal felköp, börjar bli dyrt nu. Är kär i min partners parfym Verdi från acca kappa men vill ju inte dofta samma… Oerhört tacksam för svar!

 6. Maria
  on Dec 17th, 2015
  @ 5:55 pm

  Oj. Autocorrect har varit framme! Cedro heter parfymen. 🙂

 7. Anna Bo
  on Dec 28th, 2015
  @ 12:23 pm

  Till Molly, Luckyscent är en asbra sida där du kan köpa samples från en hel del intressanta nischade hus (bland annat huset jag jobbar för vilket jag inte ska nämna vid namn, är inte sponsrad, haha), de skickar till Sverige! Om du någon gång besöker London kan jag även rekommendera Les Scenteurs (finns i Belgravia, Marble Arch och online), de gör samples på beställning! 🙂

 8. Molly
  on Dec 28th, 2015
  @ 5:55 pm

  Anna Bo tusen tack! Ska kolla upp luckyscent genast. Och dina andra tips.
  Tack för att du delar med dig. Allt gott till dig!

 9. Sofia Hell
  on Dec 31st, 2015
  @ 12:41 pm

  Har köpt en del prover på http://fragrancesandart.com/ där så gott som alla parfymer finns tillgängliga att köpa i 1ml. Helt underbart för den som vill stilla nyfikenheten när det gäller dyrgriparna.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen