Fifty Scents

Frågelådan: Sverige, blandade märken och inspiration

B007210_1Nu har jag alltså en helt feltajmad fråga, men eftersom jag kommer att vara i Sverige nästa vecka (igen, jag tror jag frågar varje gång jag åker), vad ska jag passa på att köpa? Tänker mest på den sortens saker som finns lite överallt, eftersom det inte är en nöjesresa utan jag håller mig i Småland.

För egen del eller som present? Jag tycker det är roligt att ge mina jänkarvänner saker från L:a Bruket och Björk & Berries. Här funkar web bra, kroppsprodukterna är fina och tvålarna. Härlig svensk touch på alltihop (minimalism och naturromantik, respektive). Jag är imponerad av nagellacken från Ellos men billiga och bra nagellack kan man ju köpa i USA också. Kanske rejäla fotvårdsgrejer från Apoteket? Både fotoljan och fotstiftet (genialisk uppfinning) är toppen om än oglammiga. Har inte hittat någon motsvarighet till stiftet här i USA. Sedan tycker jag svenska märket Palina får alldeles för lite uppmärksamhet men det är å andra sidan också lite av ett osynligt märke som bara finns på några salonger och på webb.

Sen undrar jag om man kan använda Exuviance Gentle Cleansing creme som rengöring samtidigt som man använder Tex Paulas Choice BHA 2%? Min hudterapeut avråder mig att använda något annat än Exuviance, men det är ju det märket hon säljer så jag blir misstänksam. Har en sådär känslig hy, med pormaskar i t-zonen. Använder scrubben från Exuviance (och clay-mask) men tycker inte att den gör så mycket för porisarna. Hur gör du? Brukar du blanda olika märken?

Det går alldeles utmärkt att blanda olika märken, det är mer ett försäljningsknep många gånger att man ska ha någon slags holistisk hållning och låta den ena produkten liksom boosta den andra. Men däremot gör man, som du, bäst i att vara försiktig när det gäller att blanda just syror och peelingprodukter för de kan gå hårt åt på hyn. När du talar om rengöring så är det ingen fara där, det är ju en sk “rinse off”-produkt som inte ska stanna kvar på huden.
Scrub är ett yttre exfoliering, det är inte detsamma som peeling (som är kemisk exfoliering, som går djupare). Så en scrub kommer inte att ta bort dina pormaskar. Däremot kommer den att göra så att dina andra produkter – som BHA – kommer att penetrera bättre. Och din hy kommer att upplevas som lenare och renare. Viktigt med fukten här bara!
En lermask kan vara bra men bara om huden är fet eftersom den är uttorkande. Var sparsam med den, kör lite mer fukt istället och var god vän med syrorna.

Hejsan, skulle du kunna tipsa om bloggar eller liknande att läsa om skönhet och makeup? Hur ska man göra för att lära sig mer när man precis blivit intresserad av hudvård och smink? Vad inspireras du av?

Det är såklart en helt relevant fråga men sanningen är att jag inte läser så många skönhetsbloggar. Jag är mindre intresserad av produktnyheter och mer intresserad av något man kanske kan kalla större perspektiv om man vill låta pampig och tråkig, vilket gör det generande svårt för mig att svara på din fråga. Och förolämpande mot en massa bloggar därute som säkert är svinbra. Men säkert kan andra läsare komma med superbra tips, det brukar de göra.
Into the Gloss är alltid roligt att kika in på för lite info men oftast läser jag skönhetsböcker istället (Kan rekommendera The Beauty Myth och Beauty Imagined för skönhetsanalys och Sali Hughes och Lisa Eldridges böcker för mer hands-on. Bobbi Brown har suveräna böcker om grunder inom hudvård och makeup) eller artiklar om industrin i allmänhet, eller om feminism. Inspiration får jag ofta från mitt andra intresseområde som är film och teve. Jag tror inte att en kultur existerar i ett vakuum, den uppstår i förhållande till något. Så skönhetskulturen och skönhetsindustrin lever ju i nära symbios med andra industrier som också fokuserar på utseende och ideal. Som film och teve. Ja, det här var säkert ett mycket tristare svar än du hade hoppats på. Det ber jag om ursäkt för men sätter gott hopp till läsarnas förslag.

Etiketter None

2 kommentarer till “Frågelådan: Sverige, blandade märken och inspiration”

 1. Felicia
  on Jan 30th, 2016
  @ 8:45 am

  Okej, här kommer tips på skönhets- och hudvårdsbloggar:
  carolinehirons.com
  temptalia.com
  puritybeauty.se
  frokenrosa.net
  rodeo.net/killercolours
  lipglossbitch.se
  kakan.elle.se

  Enjoy!

 2. Sparv
  on Feb 2nd, 2016
  @ 9:39 am

  Och jag fyller på med:
  whinar.se (!!!!)
  bjooti.se
  olfaktablog.wordpress.com (fantastiskt om doft)
  daisybeauty.com/kicki

  Mina tips till nybörjaren: håll i pengarna tills du tagit reda på vad det är just _du_ vill och kommer att använda i smink- och hudvårdsväg. Jag sitter till exempel och ruvar på en massa dödsfina (DYRA) ögonskuggepaletter som aldrig kommer till användning för att jag är för ointresserad både av att sätta dit och att tvätta av det. Det är lätt att dras med i hypen kring “holy grail”-produkter. Och! Förhåll dig kritisk till larm om kemikalier som plötsligt blivit superfarliga, trots att de använts med stor framgång under lång tid. Ibland är det något där – då kommer det visa sig i vetenskapliga studier förr eller senare. Oftast är det ingen fara, och då har man haft panik och kastat bort en massa grejer i onödan sedan (“man” är i detta fall jag). 🙂 Lycka till!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen