Fifty Scents

Stora utredningsinlägget om bb/cc och allt däremellan

base021-563x585

Jag har en fråga om foundation/tinted moisturizer/bb- resp cc-cream. Jag har inte riktigt fattat skillnaden.

Bra fråga! Det finns främst två stora skillnader mellan kategorierna och det är solskydd och täckningsgrad. Generellt är BB-cremer mindre täckande men med hög solskyddsfaktor medan CC-cremer är mer täckande och varierande solskyddsgrad. Dock är det viktigt att poängtera att original-BB-cremerna från Asien har en annan formula än de som säljs av de stora, västerländska märkena. Vi har andra regler och andra behov. De asiatiska är i regel tjockare för det första (alltså mer täckande) och från början mer inriktade på akne och/eller “whitening”.

Vad skiljer dem då från en färgad dagcreme? Flera av BB-cremerna säger sig ha andra specifika egenskaper (bekämpa akne, anti-age, minska bruna fläckar etc) medan en färgad dagcreme oftast “bara” ger extra fukt.

Med det sagt finns det naturligtvis en stor elefanter i rummet här: Vad skiljer BB/CC/färgad dagcreme från en bra foundation?

Mmm. Svaret är både enkelt och komplicerat. I många fall är BB/CC bara en marknadsföringsgrej, ett sätt att få någonting att verka nytt, banbrytande och ett skäl till att dra igång en reklamkampanj och visa att man är med på det ny, moderna tåget. Vissa extrembra foundations fungerar lika bra som en BB-creme om man ser till täckning, solskydd och en och annan specialegenskap. MACs Studio Waterweight SPF 30 Foundation till exempel, har solskydd, antioxidanter och e-vitamin i sig. (Trivia: ingredienserna och formulan är exakt samma som Smashbox Camera Ready BB Water). Jag kan uppleva den som lite rinnig och till och med klibbig men ger fin täckning. Chanels Vitalumiere Aqua Fresh-foundation ger extra mycket fukt och är svinbra över lag. Laura Merciers Illuminating Tinted Moisturizer SPF 20 ger både fukt och lätt täckning plus solskydd. Och är en fröjd att använda.

Men visst finns det bra BB-cremer också, som Bobbi Brown BB Cream Broad Spectrum, både lätt och härligt krämig på samma gång. Too Faced Tinted Beauty Balm är också imponerande i täckning, resultat och textur. Plus full med antioxidanter.

 

Etiketter None

2 kommentarer till “Stora utredningsinlägget om bb/cc och allt däremellan”

 1. Katta
  on Feb 19th, 2016
  @ 11:23 am

  BB-cream står för Beauty Balm och är en allt-i-ett. Färgad dagcreme med solskydd som återfuktar huden. I en utopi- allt man skulle behöva. Dessvärre funkar det sällan så. Man behöver 9/10 gånger alltid ha en dagcreme under- speciellt som invånare i Sverige. Därför kan man betrakta denna produkt som en lättare variant av en foundation. CC-cream står för Color Correcting Cream och är alltså en produkt man använder för att färgkorrigera och jämna ut- med eller utan en foundation/färgad dagcreme/BB-cream.
  Om man exemplevis har röda partier, pigmenteringar eller mörkare partier i ansiktet som man vill jämna ut- ska man förslagsvis ha denna produkt på, under. Denna har därför oftast väldigt lite täckning- enbart ljusreklekterande pigment och en korrigerande färg, beroende på vilket “bekymmer” den ska hjälpa med.

 2. Caroline Hainer
  on Feb 19th, 2016
  @ 8:47 pm

  Mmm. I början (Asien och Tyskland) stod BB dock för Blemish Balm vilket också ger en fingervisning om vad de var tänkta att göra. Alltså behandla akne och samtidigt – eftersom många aknebehandlande, starkare syror gör huden solkänslig – också skydda mot solen.
  Annars ser jag inte att de du påpekar går emot något jag redan skrivit ovan? Jag nämnde inte förkortningarna, ibland glömmer man kanske att det inte är någon slags allmänlära och det är väl en miss såklart. Men att BB är mindre täckande och en CC mer täckande tror jag att jag fick med? Eller?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen