Fifty Scents

Gentlewoman

poza_news_juliette_gentlewomen_800x460px

Två saker jag omedelbart älskar med Gentlewoman från Juliette has a gun är förstås annonsbilden och konceptet. En vanlig, hederlig cologne fast med viss tweakning så att den ska kunna funka på damer. Nu kan ju alla cologne funka svinbra på kvinnor i vilket fall som helst men jag gillar, och omfamnar, det hysteriskt vackra i det androgyna tilltalet. Sedan kan man ju tycka vad man vill om Yves Saint-Laurent-plagiatet (tänker på annonserna för hans kvinnliga tuxedo) och idén om manligt/kvinnligt och varför det måste definieras så hårt. Man kan också, om man orkar, reagera på parfymmakarens snack om “den moderna kvinnan” bla bla bla. Men vi skiter i det, i alla fall just nu.

Precis som en klassisk cologne är det citrus som dominerar toppnoterna. Det första intrycket är en skarp neroli som också kan vara lime och apelsinblomma. Lite bitter, som en kula sorbet eller en sipp limoncello. Aha, tänker man då. Klassisk cologne, en kall doft snarare än en sensuell och därmed mer typisk “kvinnlig” doft. Jag fattar.
Men icke, strax kommer en värme fram i form av en blandning av musk och mandel och – aha! – doften blir både varm och kall. Ja, precis, här kan man prata om manligt/kvinnligt om man har lust med det. Jag gillar i regel mandel, jag har tidigare skrivit om Reminiscence Dragée, till exempel, som doftar mandelmjölk och allting oskyldigt och kärleksfullt i världen. Riktigt så omfamnande är inte Gentlewoman men det är antagligen heller inte meningen. På det stora hela? En snygg och elegant doft på rätt sida av uppseendeväckande. Den är vad den säger att den ska vara: en cologne med några droppar mindre testosteron. Ett inte helt ointressant alternativ för dig som kommer på dig själv med att dras mer åt herrparfymsavdelningen/manliga bekantas parfymflaskor i badrummet än de som klassas som klassiskt feminina. Ser spontant att den här doften passar perfekt ihop med en kappa från Rodebjer och ett par kängor från, säg, Dr. Marten’s. Eller vänta, beskrev jag precis mig själv just nu?

Etiketter None

4 kommentarer till “Gentlewoman”

 1. Aleksandra
  on Feb 23rd, 2016
  @ 7:12 am

  Hej!
  1. Jag älskar din blogg
  2. Älskar Juliette has a gun. Var får man tag på dem och var kan man lukta på dem? NK?

 2. Petronella
  on Feb 23rd, 2016
  @ 7:28 pm

  Off topic, men! Har för mig att du skrev positivt om Byredo 1996 för ett antal veckor sedan och idag doftade jag själv på den. Blev (positivt) överraskad över att den doftar precis som lord of misrule (duschcremen) från lush

 3. Åsa
  on Feb 25th, 2016
  @ 11:00 pm

  Tycker att deodoranter och hårprodukter doftar så mycket, för mycket. På mig i alla fall. Tips på sådana som inte “konkurrerar” med en parfym? Tack för en välskrivem och allmänt bra blogg!

 4. sparris
  on Feb 27th, 2016
  @ 12:31 pm

  Har du provat ELdOs Cologne?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen