Fifty Scents

Damernas dag – dra åt helvete alla gratulerande dudes

Vintage-Printable-Botanical-Rose-GraphicsFairy-sm-664x1024
En god vän berättar att hennes dotter varit entusiastisk över “damernas dag” och berättat för alla på dagis att snart är det dags. Och lite så kändes det igår. Alltså barnnivån på “firandet” på Internationella kvinnodagen fick mig att gå runt och tjura hela dagen.
Nej, det är inte, kära dudes, en dag då man “gratulerar” kvinnor. Då man påpekar att de är superhärliga och att de ska hyllas på just denna dag. Detta är att bagatellisera och att totalt tillintetgöra dagen som instiftades för att belysa kvinnovåld, sociala och politiska orättvisor som riktas mot kvinnor, diskriminering och förtryck.
Vem tycker inte att kvinnor är superhärliga? Vi är ju halva befolkningen. Vi föder barn. Sluta ge oss rosor på kvinnodagen!
Och TV4 låter en manlig programledare (Peter Jidhe) sminka av en kvinnlig programledare (Tilde de Paula) på denna dag, som då alltså är instiftad för att uppmärksamma förtryck, för att visa att kvinnor är vackra som de är. Kvinnor kan, kvinnor duger. Ska väl Peter Jidhe skita i om en kvinnlig programledare har smink eller inte. Det är varken upp till honom eller TV4 att berätta om vi är vackrare med eller utan smink. Eller ens lika vackra. De kan dra åt helvete. Alternativt ta upp något om fördelningen mellan manliga och kvinnliga komiker på deras kanal.
En annan bekant gratulerar kvinnorna i hans liv på dagen, på Facebook. Han säger att det är så negativt att peka på förtryck, varför inte vända det till något positivt och hylla alla underbara kvinns därute? Livet vore inte detsamma utan er! (Nej, det vore det inte. Du skulle till exempel inte funnits)
Svar: Därför att det är bagatelliserande, för att inte säga förnedrande att tro att vi behöver en ros och en härlig kram för att vi gör avkall på karriär och lön så att du kan avancera på jobbet när barnen är små/låter dig använda vårt könsorgan som ett skällsord/är osynliga i historien och underrepresenterade i politiken, akademiska världen och företagstoppen. Tack för din Facebook-hälsning mannen, som för övrigt är filmredaktör, men jag ser hellre att du belyser att endast en kvinnlig regissör någonsin vunnit guldpalmen i Cannes. Endast en kvinnlig regissör har vunnit en Oscar. Till exempel.

Etiketter None

6 kommentarer till “Damernas dag – dra åt helvete alla gratulerande dudes”

 1. Linda
  on Mar 9th, 2016
  @ 12:24 pm

  Så jävla bra sagt! Kunde inte hålla mer med än jag gör. Tyckte det va roligt att läsa igår att en man skrev att feminism inte behövs för det är ju självklart att män o kvinnor e lika mycket värda (duh!?) Och en annan man som sa att feminism är bra men att det inte får gå för långt så att kvinnorna får det bättre än männen…det var förresten en kvinna som också höll med om detta. Nej alltså shit pomme frites! Vad skulle det bli av världen då..för då skulle det ju typ va…ojämlikt? Hm, ironin i det alltså.

 2. karolina
  on Mar 9th, 2016
  @ 4:37 pm

  Otroligt bra skrivet och exakt on point!

 3. Lotta Losten
  on Mar 9th, 2016
  @ 7:03 pm

  JA!!!! Precis så!

 4. Anna
  on Mar 9th, 2016
  @ 7:51 pm

  fucking brilliant Caroline

 5. Jossan
  on Mar 9th, 2016
  @ 10:18 pm

  Höjer näven och instämmer till fullo! Särskilt mycket avsmak för beteendet med avsminkning, wtf?!?!

 6. Sandra
  on Mar 10th, 2016
  @ 6:13 pm

  Briljant skrivet, precis min känsla!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen