Fifty Scents

Frågelådan: solskydd, slingor och oparfymerat

 

dior lipstick

Min hy blir fin av mycket utevistelse och lagom med sol. Tyvärr har jag svårt att tåla SPF, har testat några olika, men det är något jag regerar på. Bäst har Biodragas cc-creme med SPF 20 fungerat.

Prova Photoderm AKN Mat SPF30+ från Bioderma! Den är speciellt framtagen för hud som lätt blir fet och reagerar på SPF med finnar. Nu är jag osäker på om detta är vad du menar med “reagerar”. Om du istället menar att du reagerar på annat sätt, till exempel genom att bli irriterad så prova Hydrating Sunscreen Lotion från Avéne. Den är parfymfri, fuktgivande och mild. Men effektiv. Här är ett annat alternativ.

Generellt kan solskyddscremer ha olika typer av aktiva ingredienser som skyddar mot solen. har man känslig hy gör man bättre i att kolla efter mineraler som titandioxid och zinkoxid. En annan grej är att många solskydd är parfymerade (eftersom de aktiva ingredienserna kan ha den där speciella solskyddslukten) och parfym i ansiktet är ingen bra idé överlag och speciellt inte om man är känslig.

Annars är är givetvis en CC-creme eller BB-creme ett alternativ, eller en foundation. Men här är det också parfymfritt som gäller i så fall för att vara på den säkra sidan. Här är några tips. Och det är ett alternativ som egentligen är bäst enbart när den svenska sommaren inte är på topp, riktigt soliga dagar bör man förstås skydda huden mer.

Ditt hår är också väldigt fint, får jag fråga om det är din naturliga färg?
Jag har själv en ljusare variant i samma ton liksom, men har blivit mörkare med åren och funderar på att tona/färga lite mörkare istället för att göra slingor. Om det inte är din naturliga färg, har du tips på vad jag kan använda?

Det får man absolut fråga och svaret är väl “nja”. Det är min naturliga hårfärg på så vis att jag gör några slingor i håret eller kanske någon toning högst två gånger om året. På bilden ovan har jag nog inte färgat på ett halvår. På den stora, officiella header-bilden på bloggen har jag färgat håret på en ekologisk salong, där de färgar med örter. Det tycker jag är en strålande idé, jag har gått nöjd därifrån (och behöver inte oroa mig för kemikalier som forslas ut i avloppsvattnet). Däremot är det lite av en meckig process eftersom man med örter inte kan precisera resultatet på samma sätt som med kemisk färg. Man får vänta, man får justera. Det tar tid. Men jag upplever resultatet som mer dynamiskt än vanlig hårfärg som har lite svårare att få fram hårets egna skiftningar.
Om ekologisk färgning inte är din kopp te tycker jag att man kan färga på salong första gången, för att få en professionell behandling (det är ju alltid svårt att hitta rätt färg på en förpackning man köper i butik) och samtidigt  intervjua frisören om färgnyans. Skillnaden i kvalitet på produkten (salongens versus butikens) är inte stor alla gånger men frisörernas vägledning kan vara det.

Tycker att deodoranter och hårprodukter doftar så mycket, för mycket. På mig i alla fall. Tips på sådana som inte ”konkurrerar” med en parfym?

Ja! Och jag skriver under på allt detta – är man seriöst parfymintresserad bör man, av respekt för parfymen, investera i parfymfria kroppsprodukter. Recipe for Men har en utmärkt deo som knappt doftar alls. Den är dessutom effektiv. Apoteket har ju också bra, doftfria hårprodukter. Deras torrshampo är toppen.

Etiketter None

9 kommentarer till “Frågelådan: solskydd, slingor och oparfymerat”

 1. Mary
  on Mar 30th, 2016
  @ 7:45 pm

  Lite pinsamt men jag har en deo med talk doft. Finns det någon parfym med den doften?

 2. Sofia
  on Mar 31st, 2016
  @ 4:56 pm

  c/o Gerd har en jättebra doftfri deo!

 3. Caroline Hainer
  on Mar 31st, 2016
  @ 10:14 pm

  Sofia! Jag håller med dig om att den är jättefin. Men jag upplever inte den som doftfri. Tycker den doftar grönt som tallbar och åt lavendel?

  Mary, menar du talldoft? Tallbar? I så fall är den ovan nämnda bra tycker jag. Eller prova Silver Birch från Molton Brown?

 4. Mary
  on Apr 1st, 2016
  @ 1:42 pm

  Nej jag menar talk – talc på engelska, som
  Puder du vet…

 5. Caroline Hainer
  on Apr 1st, 2016
  @ 4:55 pm

  Aha, okej. Förlåt mig. Men luktar talk? Jag upplever talk som doftfritt men lätt att doftsätta? Vilken deo använder du?

 6. Mary
  on Apr 1st, 2016
  @ 10:09 pm

  Ja det finns talk doft. Luktar lite bebis typ.,,

  http://www.amazon.com/Dove-Anti-Perspirant-Deodorant-Spray-Talc/dp/B00XK2I85E

 7. Caroline Hainer
  on Apr 2nd, 2016
  @ 2:22 pm

  Hej Mary!
  Den här kanske? Jag tycker den luktar varm mjölk, mandel, babypuder och allt som är vitt, pudrigt och fluffigt. En rar doft, trygg och fin.

  http://www.eivyflodin.se/produkter/alla-dofter/reminiscence-les-notes/#tab-description

 8. Mary
  on Apr 2nd, 2016
  @ 5:39 pm

  Åh tack 🙂

 9. Isa
  on Apr 16th, 2016
  @ 9:55 am

  Ytterligare ett tips på deos som inte har doft är alun stenar. Motverkar svettlukt utan att i sig själv lukta nåt.
  http://www.sliqhaq.se/natural-alum-stone-deodorant-p-2253.html?cPath=8_139_203

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen