Fifty Scents

Frågelådan special: de söta dofternas dominans

poison
Hur kommer det sig att alla parfymer som släpps antingen doftar som godis eller nytvättade lakan med blommor som legat kvar under kudden sedan midsommar? På 80-talet var tyngre och kanske “vuxnare” myskbaserad parfymer på tapeten medan det idag känns som om det ska vara ljust, gulligt och fräscht.

Det är en superbra fråga för den belyser flera viktiga saker. Trend, ekonomi, kultur och skillnaden mellan mainstream/kommersiella dofter och så kallade niche.

För det första är mycket av våra doftpreferenser (och därmed utbudet) kulturellt betingade. De där nytvättade lakanen älskar vi i Sverige medan mer söder över föredrar man något kryddigare dofter, kanske för att vädret gör att lättare dofter försvinner i värmen. Kanske för att det doftar mer i sydligare länder generellt, eftersom det grönskar mer och oftare där. Min personliga teori är att svenskar är rädda för att sticka ut överlag, och har idealet med “rent och fräscht” så tungt rotat i sig att man inte är bekväm med en doft som tar lite mer plats. Vi sminkar oss mer diskret än våra andra nordiska grannar (till statistik sett) och verkar föredra en naturlig, hälsosam, lite sportig look framför en starkt sminkad. Jag tror detta kan översättas också till parfym.
Men denna teori kan komma att halta lite eftersom de amerikanska kvinnorna på senare år mer och mer går över till just lätta, fräscha och menlösa dofter. En artikel i Washington Post menar att detta är dels en omfamning av den “naturliga skönhetstrenden” (man ska se naturligt ut), en vurm för ekologiska produkter som går hand i hand med “naturliga skönhetsideal” och en reaktion på att fler och fler saker doftsätts, det blir ett slags doftöverskott. Fler offentliga lokaler doftsätts, man köper mer och mer doftljus och liknande. På i synnerligen 80-talet var modet annorlunda – starka färger, neon, en vurm för Asien (med starka färger och dofter), powersuits och powerdofter som tog plats, drama, hårspray, banbrytande moderniteter – och så också dofterna.

Den ekonomiska aspekten är också viktig. En köpstark grupp är de unga parfymköparna som inte utvecklat en sofistikerad näsa ännu. Man är helt enkelt inte van vid komplexa dofter, kanske förknippar man tyngre dofter med mamma eller mormor (och det går ju inte), kanske förknippar man en enkel doftnot som “vanilj” med någonting härligt och bra. Just vanilj har lagts fram i åtskilliga studier som en doft som går hem i många, för att inte säga alla, läger. Det är den enklaste doften att gilla, jämte “citrus”. Män tycker att vaniljen är sexig och sensuell, kvinnor upplever den som positiv och de yngre köparna tycker att det luktar gott och det räcker långt. Och kemiska, söta dofter är billigare att ta fram än äkta doftolja från odlade växter. Det är ungefär som skillnaden i pris mellan en burk vaniljpulver och på en äkta vaniljstång från Madagascar eller Tahiti. Och faktum är att unga, outvecklade luktsinnen inte upplever sötsliskiga dofter på samma överväldigande, kväljande sätt som en äldre, mer utvecklad näsa. Och för denna köpstarka grupp (tonårstjejer som vill lukta gott/köpa trendig parfym/inte har råd med dyra flaskor/Vill ha en “märkesgrej” men har inte råd med kläderna) är vanilj snarare lockande än bortstötande. Självklart gäller det inte alla tonåringar eller unga köpare. Naturligtvis. Men krasst översatt i ekonomiska tankar så.

Men det börjar hända grejer. Enligt både The Observer och statistikföretaget Euromonitor har de yngre köparna börjat överge de billigare mainstream-parfymerna. De lägger pengar på annat (som hudvård) och man ser en stor nedgående trend medan designerparfymerna och även de mindre niche-parfymerna ökar i försäljning. Inte nödvändigtvis hos yngre men överlag. Så – trenden pekar alltså på att man gillar de enkla, sköljmedeldoftande parfymerna för att man vill dofta “fräscht” och de sötsliskiga dofterna är billiga och tilltalar en yngre, köpstark målgrupp. Men den yngre gruppen börjar nu skippa dessa dofter och den modemedvetna mellanklassköparen börjar återigen intressera sig för niche, där hantverket, märket och storyn är viktigare än priset.

Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan special: de söta dofternas dominans”

 1. Ulla-Marie
  on Apr 4th, 2016
  @ 1:22 pm

  Skulle aldrig våga bära just Poison dock eftersom jag TROR att det är den Richard Juhlin sågar brutalt i sin bibel om champagne och denne Richard sägs vara begåvad med en mycket känslig näsa. Och tänk om man skulle ha Poison på sig och hamna bredvid nån som kanske skulle vilja kräkas eller nåt.

 2. Mary
  on Apr 5th, 2016
  @ 10:17 pm

  Jättebra skrivet! Fler såna inlägg.

 3. t-anna
  on Apr 17th, 2016
  @ 12:59 am

  Fast alltså. Har hunnit bli trettiotvå och hoppas att jag aldrig börjar gilla parfymer som luktar Parfym (passar även bra eftersom hanjaglevermed får migrän av starka lukter). Det blir lite lustigt att prata om det enbart i form av mognad, när folk faktiskt tycker olik; personligen älskar jag entonsparfymer med ätbart tema, men de är inte helt lätta att hitta rätt i heller. Jag har fått letas rätt länge för att hitta en vanilj som BARA luktar vanilj, inte som en plastig vaniljbas på någon kändisparfym. Citrus är lättare (Fresh!). Ros sådär. Jordgubbar helt omöjligt, alltid kombinerat med annat onödigt bjäfs.

 4. Caroline Hainer
  on Apr 17th, 2016
  @ 11:49 am

  T-Anna, nej det handlar ju såklart inte om att följa en mognadsmall. Så fort man når 45 börjar man gilla orientaliska dofter baserade på musk. Snarare att man i den takt man vidgar sina doftvyer traditionellt intresserar sig för att bredda sina parfympreferenser. Det är som med mycket annat: böcker, musik, konst. Självklart känner man ibland för att lyssna på samma musik som man gjorde i tonåren, inget konstigt med det. Självklart känner man ibland för en enkel popballad eller en hyfsat banal kärleksvisa. Men i regel vidgar man ju och fördjupar smaken med åren och därmed erfarenheten. Och apropå “bara vanilj” så har Reminiscence en fin sådan som heter just Vanille.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen