Fifty Scents

Över-, underlack och allt mitt emellan

2266267
En vanlig fråga jag får så där ute i det civila, typ när jag fikar med en kompis, är frågan om naglar. Mina naglar går sönder, de skivar sig, lacket sitter inte. Säg en produkt som fixar till dem!

Och i vanlig ordning är jag världens tristaste person att fråga om En Mirakelprodukt. Man önskar ju att man kunde langa upp ett litet elixir ur fickan och säga “Här är det – svaret på ALLA dina nagelproblem” men hittills har jag inte ramlat över någonting sådant.

Däremot har jag några råd och kanske lite hjälp på vägen. Vi tar det lättaste och snabbaste först: över- eller underlack? Vilket är viktigast?

Underlacket är till för att skydda nageln, överlacket skyddar nagellacket och gör att det sitter längre.
Det är det korta svaret. Och vill man vara riktigt smart kör man ett underlack med någon form av stärkande eller vårdande egenskap också (Essies Millionails, till exempel, är väldigt prisvärd). Annars är ett vanligt underlack bra för att hålla lacket på plats och göra det jämnare. Och dessutom skydda nageln från att bli gul.

Så här är det: naglar påverkas, precis som huden, av väder, vind och miljö. Utsätter man händerna för starkt diskmedel, mycket vatten, kallt väder och allt sånt där som vår hud reagerar på (och hår!) så påverkas också naglarna. Och som precis som vår hud så kan naglarna tappa fukt och fett. Men här är den goda nyheten – det går att förse naglarna med detta. Men, som alltid, krävs lite regelbundenhet och kanske en och annan ny vana.

Jag är själv superförtjust i oljor, som jag tycker sköter nagelbanden bra (och som faktiskt mjukar nageln lite också). Apoteket har en superbra liten olja som också – bonus – luktar fantastiskt. Svenska Scratch Nails har sin gamla klassiker Nail Food. Och tänk nu inte “det går väl lika bra med olivolja?”. Nej, det gör ju inte det. För det är skillnad på olja och olja och det hänger på molekylernas storlek. Stora molekyler (olivolja) lägger sig som en hinna – förvisso en skyddande men ändå – medan de mindre penetrerar och går djupare. Därav specialblandningar till naglar och hud.

Prova att smörja till natten, massera in i nagelbanden. Om det glider över på nageln är det bara bra, i synnerhet om du inte har lack på. Meddela sedan hur du tycker att det går, säg efter två veckor. Jag lovar att du upptäcker en skillnad.

Etiketter None

4 kommentarer till “Över-, underlack och allt mitt emellan”

 1. Josefine
  on Apr 24th, 2016
  @ 1:23 pm

  Tacksamt inlägg! Har gått och grunnat på Apolivas Ört & Natur ett tag.
  Din blogg är den jag vänder mig först till när jag behöver guidning i hudvårds- och djungeln! <3

 2. Elisabet
  on Apr 25th, 2016
  @ 3:11 pm

  Hej Caroline, en fråga: Mitt liv är tyvärr sådant att jag för tillfället gråter ganska ofta. Ibland dessutom ganska länge (typ går omkring hemma och smågråter bort en hel söndag…). Förutom att det är tråkigt att gråta hela tiden så blir jag ful av det. När jag nyss har gråtit är jag alldeles röd och svullen runt ögonen, och ofta är jag svullen även när jag vaknar morgonen efter. Men framför allt blir jag liksom torr och stram runt ögonen, det känns som att rynkor runt dem syns tydligare och jag ser tio år äldre ut (jag är 38 och inte särskilt rynkig i vanliga fall). Jag undrar om du har några bra tips och/eller produkter som kan hjälpa lite? Mest av allt känns det som att huden runt mina ögon längtar efter något svalt och oerhört återfuktande när den reagerat på tårarna. Tack på förhand, och PS, din bok verkar jättefin och jag ska läsa den så snart jag hinner.

 3. Cecilia
  on Apr 26th, 2016
  @ 9:01 pm

  En helt inläggs-orelaterad fråga: Passerade Heathrow häromveckan och stod och sniffade på flera goda parfymer av ett märke som jag nu inte minns vad det var. Det var ganska specifika dofter, t ex citron, i transparenta glasflaskor med mönster. Märket hette nåt med två engelska efternamn, tänkte “det här kommer jag lätt ihåg”. Det gör jag inte. Har du nån aning?

 4. hanna
  on Apr 27th, 2016
  @ 12:03 am

  Elisabet: Jag vet precis hur du menar. Jag kan inte gråta längre – eller jo, det kan jag rent fysiskt, efter en lång period när jag INTE kunde gråta, men inte om jag vill visa mig bland folk dagen efter. Jag blir påsig, svullen och, som du skriver, rynkig. Ser eländig ut. Jag tänker ofta: Det här går inte, jag kommer inte se klok ut i morgon, sluta gråta!! Det funkar ibland. Men oftast inte. Fåfängans makt är stark, men inte så stark tydligen.
  På ungefär samma sätt reagerar ögonområdet när jag har haft linser lite för länge, mina torra ögon gillar inte linser men jag trivs inte i glasögon. Så onödig svullnad/påsighet/fördjupade rynkor förföljer mig.

  Det enda som verkligen hjälper för mig är fuktmask speciellt för ögonområdet. Estée Lauder har en sheet-mask för ögonen som får mig att nästan se normal ut, det är den mest effektiva jag har testat. Stress Releief Eye Mask heter den. Jag antar att fukten lugnar och liksom plumpar upp huden? Men det blir lite för dyrt för min ekonomi att använda den vid mer än vid mycket viktiga tillfällen.
  Jag tar också jättegärna emot tips från Caroline.

  Kram till dig Elisabet, hoppas ditt liv snart blir sådant att du slipper gråta. Det är ju såklart den bästa, och förmodligen svåraste, lösningen.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen