Fifty Scents

En fråga om gråt

Vintage-Botanical-Printable-Lilacs-GraphicsFairy3-621x1024


Hej Caroline, en fråga: Mitt liv är tyvärr sådant att jag för tillfället gråter ganska ofta. Ibland dessutom ganska länge (typ går omkring hemma och smågråter bort en hel söndag…). Förutom att det är tråkigt att gråta hela tiden så blir jag ful av det. När jag nyss har gråtit är jag alldeles röd och svullen runt ögonen, och ofta är jag svullen även när jag vaknar morgonen efter. Men framför allt blir jag liksom torr och stram runt ögonen, det känns som att rynkor runt dem syns tydligare och jag ser tio år äldre ut (jag är 38 och inte särskilt rynkig i vanliga fall). Jag undrar om du har några bra tips och/eller produkter som kan hjälpa lite? Mest av allt känns det som att huden runt mina ögon längtar efter något svalt och oerhört återfuktande när den reagerat på tårarna. Tack på förhand, och PS, din bok verkar jättefin och jag ska läsa den så snart jag hinner.

Hej du, det smärtar mig att läsa att gråter så mycket och ofta. Du skriver att det är för att ditt liv är så just nu, och detta verkar du ge utrymme för. Ibland blir livet hemskt. Utan att på något sätt förringa din situation så kan det finnas en poäng att acceptera detta och göra de små saker man kan för att ta hand om sig. Som att se till att huden är mindre svullen och att man inte ser grå ut när man ser sig i spegeln. Att låta det yttre försöka kommunicera med det inre.

Svullnaden runt ögonen är svår att rå på. Kallt vatten lindrar och sköljer bort saltet från tårarna (som kan orsaka irritation och därmed mer svullnad). En kall, blöd tvättlapp kan också fungera kylande och lindrande men var försiktig med att frysa den eller liknande innan, det kan irritera din redan irriterade hud runt ögonen.
Orkar man så är en lätt massage under ögon och näsryggen bra, man vill öka blodcirkulationen och öppna luftvägarna (om näsan är svullen efter gråt). Vad man kan göra är att blöta en tops och stoppa den i frysen. Med den kan man sedan ömt och försiktigt massera ögonområdet. Drick ett glas vatten också, gråt gör att man förlorar vätska på flera sätt.

Efter det behövs mycket riktigt fukt. Fuktlotionen får också gärna innehålla anti-inflammatoriska ingredienser som också dämpar svullnaden. Kiehl‘s Skin rescuer är ett förslag, Calm Redness Relief Serum från Paula’s Choice är ett annat. Sensibio AR från Bioderma kan jag uppleva som fet men har å andra sidan bra, anti-inflammatoriska ingredienser som grönt te. Ett alternativ för natten om inte annat? Den är effektiv.

Vad gäller makeup, om du har sådana tankar, så försök hålla det till ett minimum. Dels är det lätt att det blir kladdigt om gråten plötsligt skulle falla på, och det gör den ju ibland. Och dels kan rinnande mascara förvärra rödheten i ögonen. Jag skulle säga att en concealer (tex Laura Merciers snälla sådana eller Kat von Ds extremt täckande och pålitliga sådana) och läppstift. Håll dig till nude-färger om du upplever att ditt ansikte är rött och svullet. Röda färger kan förstärka det medan kalla, rosa färger kan kontrastera det för mycket. Vattenfast mascara är förstås ett alternativ också men min erfarenhet säger att ögonskugga är att föredra, det är mindre irritationsrisk. Curla ögonfransarna bara, och kör en bronze-färgad skugga, det kan dölja det röda lite.
Vattenfast kajal (Urban Decay) om man verkligen vill.

Viktigast av allt – stanna upp, andas, lägg dig ned och känn in gråten. Sov så mycket du kan och var snäll mot dig. Ibland är livet hemskt. Men inte alltid. Det är livets stora glädje och sorg – inget varar för evigt. Inte heller hemsk ledsamhet.

Etiketter None

3 kommentarer till “En fråga om gråt”

 1. Maria
  on Apr 27th, 2016
  @ 4:36 pm

  Så himla fina, ömma ord till någon med gråt och ledsenhet i kroppen. Jag känner lite samma sak och sparar på dina tips Caroline. Och självklart hoppas jag att frågeställaren mår lite bättre snart <3

 2. ebba
  on May 7th, 2016
  @ 12:42 pm

  åh jag känner med dig som skriver. skickar mina tankar till dig. och du svarar så fint! skrev in för två år sen cirka tror jag då jag också grät dygnet runt och bad om hudtips för det och tittar fortfarande på svaret jag fick av dig ibland <3 blir glad.

 3. Johanna
  on May 27th, 2016
  @ 10:26 pm

  Så fint skrivet! Jag blev efter år av längtan gravid och oerhört lättrörd och grät för minsta lilla. Min man lämnade mig halvvägs in i graviditeten. Jag grät oavbrutet från att jag klev på bussen hem från jobbet till att jag gick in på jobbet igen på morgonen (grät tom i sömnen) i 20 veckor. Helena Rubinsteins magic concealer räddade mig. Varje dag. Med hjälp av den doldes puffighet, linjer och ringar på ett helt magiskt sätt. Jag blev inte gladare, men jag slapp bli uttittad eller svara på frågor som jag inte orkade med. Jag rekommenderar den oerhört varmt. (Och idag, tre år senare, är jag lyckligare än någonsin tidigare i mitt liv, och faktiskt tacksam över de svårigheter som livet kastar åt oss ibland.)

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen