Fifty Scents

Frågelådan: händer och vatten

Best-Hand-Creams-In-India-Clinique-Deep-Comfort-Hand-and-Cuticle-Cream

 

Tänkte denna gång fråga dig om handkräm, har testat otaliga och antingen har dom en stark parfymdoft eller så torkar dom ut snarare än mjukar upp. Och mina händer, har arbetat mycket och behöver andas ut så det vore fint om du hade tips som också är snällt för plånboken!

Äntligen ett bra tillfälle att återigen ta upp min gamla käpphäst parfym i hudvårdsprodukter.
Det är en primitiv instinkt att reagera positivt när vi doftar på något som vi upplever doftar gott. Ofta när vi provar en hudvårdsprodukt på handen känner vi först av konsistensen och sedan drar vi oftast upp handen under näsan för att lukta på den. Om den luktar gott gillar vi den mer.
Det är den generella förklaringen till att många hudvårdsmärken tillsätter parfym eller doftämnen i sina produkter: för att vi ska uppleva produkten, genom doften,  positivt. Sen är det också ett faktum att vissa kosmetiska ingredienser inte alltid luktar tiptop och en tillsatt doft kan balansera det.
Men det är ett trick för parfym på huden är inte alls att rekommendera, i synnerhet inte i ansiktet. Det är den vanligaste anledningen till hudirritation, uttorkning (parfym består ju av alkohol) och pajat kollagen – som inte ens syns på ytan!
Och vad naturliga doftessenser och doftoljor så gör det inte särskilt stor skillnad, om ens någon, på kemisk nivå för huden. Så även om de superfina tuberna från L’Occitane är bedårande och så perfekt i storlek och så vidare så är de ju starkt parfymerade och därmed mer njutbara än effektiva.
Neutrogena har bra, effektiva handcremer. De säljs på Apoteket. Sedan har Apoteket också handcremer som är parfymfria, det är bra.
Den som insisterar på flärd hittar superbra handcremer hos Clinique: rekommenderar Deep Comfort Hand & Cuticle Cream.

Skulle inte du kunna berätta lite om micellärt vatten? Jag har skaffat Avenes Cleananse micellar water och gillar det. Jag är nybliven mamma och är ofta slut på kvällarna och då är det skönt att använda en rengöring som man slipper pula så mycket med. Inget vatten behövs ju, en bomullspad och sen är det klart. Men är det bra? Blir jag ren (sminkar mig väldigt lite)? Hur funkar det? Jag är inget fan av konstiga ingredienser utan vill helst hålla det så enkelt och giftfritt som möjligt, särskilt nu när jag ammar. Är den här produkten bra då? Jättetack för din tid!

I korthet: svar ja.
Det lite utförligare svaret kommer här: En micellär rengöring använder miceller, som är små laddade partiklar som fungerar som magneter för hudens egna oljor. Dessa – och smuts med dem (eftersom smuts gärna allierar sig med oljan i ansiktet) – följer lätt med den micellära rengöringsprodukten och hamnar därför på bomullstussen istället.
Det spektakulärt bra med ett micellärt rengöringsvatten är att (förutsatt att det är effektivt) enkelt och snabbt rengör ansiktet. Många av dem är också parfymfria, vilket är strålande. Jag använder själv Bioderma och Garnier.
Du frågar om det räcker med enbart micellärrengöringen och svaret är väl nja. Å ena sidan får du bort sminket, du är ren på så vis. Men som alltid när man gnidigt runt en bomullstuss i ansiktet finns en möjlighet att man också svept runt det som är på bomullstussen. Vill du göra det lätt för dig tar du i så fall en till bomullstuss och ett ansiktsvatten (jag gillar Paula’s Choice, välj efter hudtyp) och tar ett varv, sen är du ren.
De enda varningstecknen jag ser med micellärt vatten är om de är parfymerade, om de lämnar en oljig hinna eller om de är ineffektiva så att man måste gnugga (aldrig bra att gnugga kring ögon). Annars: superbra grej.

Etiketter None

6 kommentarer till “Frågelådan: händer och vatten”

 1. D
  on Jul 16th, 2016
  @ 11:02 pm

  Ytterligare ett svar kring handkrämer. Mina händer får stå ut med mycket och en av mina favoriter är Decubal. Den vanliga “Clinic cream” använder jag t.o.m som allt i allo när jag är dödstrött, händer, fötter, kropp och feja. Sen har de en extra intensiv kräm som är grym för vintertorra händer.

 2. Caroline Hainer
  on Jul 17th, 2016
  @ 11:16 am

  Ah, håller med! Bra tips.

 3. Maja
  on Jul 21st, 2016
  @ 6:45 pm

  Har du nå tips på bra återfuktade duschkrämer med svag doft. De som doftar mycket “stör” min parfym och jag försöker undvika att blanda för många dofter som du tidigare tipsat om. Sen finns det parfymfritt med jag tycker att det doftar sjukhus…

 4. t-anna
  on Jul 23rd, 2016
  @ 4:19 am

  Jag upplever att micellärt vatten (jag använder garnier) är MYCKET effektivare än de flesta andra borttagningsmedel jag använt (men jag använder inte vattenfast mascara.) Dessutom sjukt mycket mildare, jag har neutrogenas wetwipes i väskan och var tvungen att använda på gymmet häromdagen, efter någon månad av enbart micellärt vatten, och vad det sved! Och jag fick gnugga utav helvete. Jämför med att bara svepa en bomulstuss över ansiktet och vara klar på tre sekunder. Men jag tvättar ansiktet med en vanlig tvätt innan jag går och lägger mig, oavsett om jag tvättade bort sminket på eftermiddagen eller precis innan. Eventuellt är jojobaolja effektivare, men jag kan inte använda den på ögonsmink, det hamnar i ögonen och sen ser jag suddigt i en halvtimme.

 5. t-anna
  on Jul 23rd, 2016
  @ 4:20 am

  Maja: jag gillar doves sensitive skin, den är egenligen inte oparfymerad, men luktar ytterst lite (imo).

 6. Maja
  on Aug 1st, 2016
  @ 6:43 pm

  Så kul när man åtminstone får svar från läsarna! Dem har tyvärr slutat producera dove sensitive serien…

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen