Fifty Scents

Om sex

orgasm-inc-006

Kopplingen mellan kvinnlig sexualitet och skönhet är både glasklar och inte särskilt tydlig alls. Om man bortser från det givna, som att parfym anspelar på intimitet, sensualism och i slutändan leder till förförelse. Eller tanken om att skönhetsidealet är att behaga, att upphetsa och så vidare.
Om vi snabbspolar oss förbi de sakerna så vill jag också göra en koppling till kvinnlig orgasm.

Inte bara handlar den om kroppskännedom, om att man faktiskt har koll på hur en normal kvinnokropp inte bara ser ut utan också fungerar. Detta ska man inte ta för givet, speciellt inte i USA där jag befinner mig för tillfället och där sexualkunskap är långt ifrån ett givet ämne i skolorna.

Skönhet handlar också om kropp, hur en kropp ska se ut och vilka kroppar som får synas. Och framför allt hur en idealkropp ser ut på en kvinna.

Om man är cynisk, och det måste man inte vara, så ser man kopplingar mellan läkemedelsföretag och skönhetsföretag. Man skapar “tillstånd” som kan “botas”/”förskönas”/”förbättras”. Nu finns det såklart starka, superhärliga och ofta feministiska krafter som säger att makeup och rolig hudvård är vår grej, allas grej. Inte förbehållet rika knösar. Ska väl de skita i vad jag har i ansiktet eller inte, jag väljer själv.

Det gillar jag förstås.

Men får mig en tankeställare när jag ser dokumentären Orgasm Inc som handlar om ett amerikanskt läkemedelsföretag som skapat ett “kvinnligt Viagra”. Men det får inte säljas eller marknadsföras som medicin i USA om det inte finns en sjukdom den ska bota. Så företaget uppfinner helt sonika sjukdomen/diagnosen/tillståndet Female Sexual Dysfunction (FSD). Att man inte kan nå vaginal orgasm, att man inte kommer varje gång man har samlag, att det låser sig ibland, att man inte vill lika mycket som man borde/ens partner/vad som nu ger en dåligt samvete.

Det vill säga en bullshit-diagnos som inte finns. Det vill säga helt vanligt, normalt, sexuellt beteende.

Självklart finns verkliga sexuella problem, som förlorad sexlust, smärta vid sex, rädsla för sex, oförmåga att genomföra sex och så vidare. Men det är inte de man riktar sig till här i första hand. Och det har ju säkert med känslor att göra och dessutom är ju kvinnor inte så kåta av sig så det där är mer grejer för en terapeut, verkar man resonera. Och dessutom är inte hela den grejen lika viktig som den manliga impotensen ändå så vi skiter i det.

Jag drar en ganska långsökt parallell till skönhet här, men båda snuddar ändå stundtals vid att upprätthålla en bild och ett ideal. Kvinnan som är villig, kvinnan som är vacker. Vad betyder villig? Inte för villig väl? Och vad betyder vacker?

De skapade tillstånden – som denna functional disorder. Som i skönhetsvärlden skulle kunna motsvaras av nya, moderna hudåkommor och tillstånd som “stressad hud” (vad är det?) eller liknande tveksam “diagnos” och sedan produkterna som skapas för att bota detta. När det kanske handlar om en normal hud som blossat upp tillfälligt av en eller annan yttre orsak.

Ja, jag vet. Inte skarpaste analysen i lådan men det stör mig så jävligt att saker och ting ska diagnosticeras, sjukdomsförklaras och framför allt botas. Även inom skönhet. Bota mörka ringar under ögonen, bota fräknar. Sluta hetsa, för fasen, kan jag tänka ibland.
Och det gör jag också när jag ser Orgasm Inc där en kvinna genomgår en till synes ganska smärtsam operation bara för att ingen talat om för henne att det går utmärkt att få orgasm med yttre stimuli också. Man måste inte förlita sig enbart på penetration, hjärtat.

Här är poängen: precis som vi måste lära känna våra kroppar för att veta vad som är normalt för oss eller inte måste vi också lära känna vår hud och vårt utseende. Inte genom läkemedelspropaganda eller påklistrade skönhetsideal.

Ps. Här finns en text (av mig) på lite samma spår.

Etiketter None

3 kommentarer till “Om sex”

 1. Cornelia
  on Sep 18th, 2016
  @ 11:07 am

  Något som tyvärr diskuteras för sällan bland skönhetsskribenter, eller enkelt avfärdas med; jag är kvinna, jag är feminist, jag har rätt att göra vad jag vill. Men ibland tvivlar jag, kan man verkligen vara feminist och samtidigt göra allt för att passa in i den kvinnliga normen? Tänkte på detta igår när jag sminkade mig på tunnelbanan och fick en sån där kort uppenbarelse över hur stört det var att jag maniskt målade över mitt ansikte för att jag skulle gå på en föreläsning. Bottom line, vi e så köpta, så djupt in, av könsnormen att vi inte ens vill erkänna det.

 2. Caroline Hainer
  on Sep 18th, 2016
  @ 7:50 pm

  Detta är en fråga jag dryftat många gånger ur olika vinklar och aspekter. Så till den milda grad att jag av andra skribenter och entusiaster stött på motstånd. Jag menar att det inte alls är så enkelt att “välja själv” är lika med fri, feministisk kvinna. Jag menar att man bör ta in frågan om varför man sminkar sig i ett större beräknande än bara “för att jag vill”.

  Till exempel här: http://rodeo.net/fiftyscents/2013/01/04/vi-maste-prata-om-makeup/

 3. Elsa
  on Sep 20th, 2016
  @ 10:07 pm

  Tack!
  Du satte orden på så många tankar i mitt huvud.
  Forsätter med det du gör, du banar vägen för fler tankar om vårt ganska skruvade samhälle. Tack!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen