Fifty Scents

Frågelådan: Välja parfym x 3

fig


Jag har läst din blogg och framförallt följt ditt parfymintresse ett tag, och nu har tiden kommit även till mig där jag känner att jag måste skriva och fråga om vad jag ska ha för parfym, för själv vet jag inte.

För ett tag sen blev jag av med min favoritparfym, Byredo Oliver Peoples,  och har sedan dess känt att jag borde köpa något nytt, och gärna något som är helt nytt för även mig. Men jag vet som inte vad det nya skulle kunna vara för doft.
Tidigare har jag använt mycket Byredo Pulp/Chembour och Oud Immortal. Innan dess använde jag Gucci Rush. Så min parfymsmak är ofta lite speciell, folk brukar påpeka för mig att jag bär starka dofter och jag gillar att lukta gott både till vardags och fest. Jag tror att jag gillar power-qvinna-dofter och lite mer typiskt manliga dofter, så vad finns som jag inte provat ännu? Jag är självklart redo att lämna Byredo-träsket men behöver ett alternativ.

Ja du. Det är ju superhärligt att du är bekväm med starka dofter och de som drar åt typisk manligt. Skulle säga att Gucci Rush är den mest högljudda i din samling, även om Oud Immortal också gör ett intryck.
Vill du skulle du kunna prova några riktigt högljudda klassiker som Fracas (blommig, uppmärksamhetstörstande men elegant som en fransk primadonna) och YSLs Opium (snacka om power-quinna, på med fuskleopardpälsen och de stora, oversized solglasögonen också).
Vill du utforska det manliga spåret mer kanske du ska undersöka lädernoter eller torra, gröna noter? Jag gillar doften Hope tagit fram tillsammans med svenska Agonist. En fin unisexläderdoft. Den riktigt vågade provar bondagefavoriten Bandit. Och har du testat Balmains Carbone? Eller den lättare Ambre Gris?

Jag älskar parfym – och gärna tunga, mustiga, kryddiga och lite svåra dofter. När jag hade Miller Harris L’air de rien på jobbet, höll flera av mina kollegor på att spy. Aromatics Elixir gav samma reaktioner. Jag inser att min festfavorit Mitsouko inte heller funkar på jobbet. Så min fråga är – vad kan jag ha på mig på jobbet. En doft som är diskret utan att vara tråkig – och inte luktar fruktkompott eller tonårstuggummi. Vardagsdoft med attityd? Tacksam för hjälp! 

Känsliga kollegor! Okej, men kanske någon Hermés-doft då? De skulle jag säga är vardag men, kanske inte attityd men finess. Ta Néroli Doré, en underbar citrus i överflöd. Nej, inte på något slags jobbigt Ajax-liknande sätt. Mer en skål varma citroner och lime som just plockats från trädet utanför villan på Capri.
Eller någon från Jardin-kollektionen. Där får man inte bara med blomster utan också hela trädgården – grönska, träd, stam, blad…Vilket gör doften lite mer än en vanlig “floral”.
Vill man ha lite mer av “attityd” men undvika knas kan jag rekommendera A Different Company eller Etat Libre d’Orange. De har en del roliga dofter som Bois d’Iris med fina noter av den lila blommar och ljus trä. Eller Archives 69, en lite försiktigt sensuell doft med en mjukhet bland bären och patchoulin.

Sättet du sätter ord på tankar, känslor, smink och framförallt dofter – det är lysande. Därför vänder jag mig nu till dig! Jag är 22 år gammalung, otroligt doftkräsen och jag har ett doftminne starkare än någonting – men jag har valt ett yrke där jag inte ska ha parfym. Alls.
Men. Det tänker jag inte låta stoppa mig. Jag eftersöker nu en aftondoft, en sån där lite tyngre och djupare. En sån som drar  till sig subtil uppmärksamhet. MEN problemet ligger i att samtliga dofter jag hittills fallit för går under kategorien “lätt och ganska blommigt” – inget fel i det men inte det min doftgarderob behöver nu. Jag längtar efter en doft som får mig att känna mig snygg sexig och flirtig. Härlig. Någon som matchar mina ganska (citerar nu de komplimanger jag får om mitt yttre) “söta och glada ansikte” men som ändå tillåter lite tyngre förförisk femininitet.
Jag älskade din beskrivning av Hermes rhubarbe écarlate som jag sniffade på i månader innan jag slog till – denna är nu min favorit men den är så himla himla kortlivad.
Tidigare har jag haft: Ralph Lauren blå ponnyn, gröna äpplet från DKNY, Nr 3 La Lune från D&G, CK One red for her och J’Adore. Det vill säga samtliga som är ganska “unga” och “fräscha”. Mitt senaste sniff var på Bal D’Afrique som verkligen väckte någonting inom mig – men även den så söt,  gullig och puttinuttig?
Vad ska jag göra, vad ska jag leta efter, vad ska jag ta mig till? ÄLSKAR denna doftgengre och tänker inte överge men jag vill ha ett alternativ – för de dagar när jag ska orka embreacea singellivet efter ett längre förhållande.

Att inte ha parfym alls i yrket gör ju bara, precis som du är inne på, att du kan svepa in dig i en doft på kvällstid, helger, innan du går till sängs…Och då kan du också känna att du är en blank kanvas, ren efter en dags doftfritt arbete! Jag använder själv inte doft varje dag, långt ifrån, men älskar att möta en doft när jag behöver den. Vissa dagar, vissa nätter…
Jag skulle säga att du verkar ha en förkärlek till friska, fruktiga dofter snarare än blommiga (med undantag för J’Adore som är en blomsterbomb). Det är roligt, tycker jag. Blommiga är ju den vanligaste doftsorten. Med frukt kan man antingen gå åt det väldigt söta, eller det lite oväntade. Som i rabarber-doften som jag också älskar. Kanske skulle vi börja där? Med en fruktdoft som också har något oväntat i sig, något mer djup? På så vis skulle du kunna hålla dig inom det säkra, bekanta området som du gillar men gräva lite, lite djupare?
Fikon är en bra frukt att börja med, både söt och tung på samma gång. Guerlains Aqua Allegoria Figue, L’Artisan Premier Figuier och Philopsykos från Diptyque är några förslag. Den sistnämnda kanske lite väl grön och sträv men värt ett försök.
Sedan kan du alltid roa dig med lite mer breda dofter som Bulgari Jasmin Noir och Viva La Juicy från Juicy Couture också. Mer blomhållet men med murrigare fruktiga undertoner som svartvinbär.

Etiketter None

5 kommentarer till “Frågelådan: Välja parfym x 3”

 1. Frida
  on Oct 9th, 2016
  @ 10:17 am

  Folk skriver så roliga och välformulerade frågor! Och dina svar är minst lika bra som vanligt.

 2. Isabelle
  on Oct 9th, 2016
  @ 6:42 pm

  Jag måste också ställa en parfymfråga när jag ser vilka vackra och på-pricken-svar du ger. Sådan omsorg om oss läsare och liksom ett psykologiskt djup i dina resonemang? Har också precis slukat din bok Åsneprinsen nu när jag legat hemma sjuk ett tag. Älskade den! Men den gjorde också ont, den nådde ett sånt allvar, den fick mig att känna att man måste ta vara på livet så att det inte bara flyter förbi. Det är så lätt att bara flyta med. Din bok fick mig också inspirerad till att ta tag i mitt eget skrivande igen! Det tycker jag personligen är bästa betyg, när en läsupplevelse ger omedelbar skrivlust. Bravo!

  Angående doft så kommer jag nog framstå som lite tråkig nu jämfört med föregående rådfrågade. Jag är nämligen inte särskilt hemma på parfymer och är generellt ganska känslig för doft, kan få huvudvärk av att sitta bredvid någon på bussen som bär något tungt. Tål inte Chanel nr 5 och sådant till exempel – tuppar nästan av. Eller liljekonvalj, ros och sådant – huja. Är också lite allmänt känslig med trasslig hy, eksem och blir lätt allergisk. Genetisk nitlott helt enkelt, hehe!

  De dofter jag äger bär jag rätt sällan, och tar då på mig ytterst lite för att klara av det. Jag antar att jag har en väldigt flickig bästsäljar-smak med någon slags sött och kladdigt godistema för de som står på hyllan är Prada Candy, Flower by Kenzo, Armani Sí, Viktor och Rolf Flowerbomb och till sist avstickaren Clean Warm Cotton när jag bara vill ha den där trygga fräschdoften (trots min allmänna känslighet så älskar jag doften av tvättstuga, kan liksom stå utanför en ventil och sniffa kemiska ångor hehe). Sedan så älskar jag att använda kroppsoljan Huile Prodigieuse från Nuxe, har dock inte doftat på parfymen med samma namn men det kanske jag borde?

  Ingen av parfymerna jag äger känns helt klockren. Bäst tycker jag om Candy och Nuxe-oljan. I Candy kan jag tro att det är bensoen-noten som gör att jag upplever att den har en slags intressant botten mitt i det sockersöta? Ännu ett tecken på min ganska barnsliga doftsmak är att jag älskar doften av vanilj. Vilken är din bästa vaniljdoft, finns det någon som både är varm men också lite kryddig som en äkta vaniljstång är? Jag tror att jag gillar inslag av kryddigt och sandelträ, kanske läder. Vill gärna ha en intressant doft men den måste liksom vara mild och söt för att locka mig till sig på något vis. Förstår du vad jag dillar om här? Jag tror att jag vill ha någon slags lolita-doft. Lite under-ytan-förförisk.

  Jag är 26 år gammal, har ett ganska tråkigt jobb men brinner för litteratur och skrivande, älskar att ibland bryta upp min ganska introverta hemmatillvaro och gå på rejv och technodansa. Har just nu ett väldigt skört hjärta som blev blixtförälskat i julas och hade smekmånad hela våren, för att sedan krascha för att killen nu fått nån slags livskris. Han kastade sig för snabbt framåt med mig efter ett breakup precis innan vi träffades, från sin sambo som han varit ihop med i fem år. Vet inte hur det ska bli, går runt och lider och gråter mycket men fortsätter hoppas. Försöker satsa på mig själv, träffa vänner, tänka på annat och se tiden an. Vi har kontakt och det är något slags viloläge där ingen av oss dejtar eller träffar andra, så vi får se. Stilmässigt är jag ofta ganska lat och bekväm, men när jag får till det så är jag någon blandning mellan 60/70-tal, flickigt, sportigt med inslag av lite punk. Fan vad löjligt det lät, men liksom kanske en kort kjol, grova kängor och militärjacka till exempel. Gillar att ha tjock eyeliner. Bär ofta läppstift till vardags, brukar ta lite Mac Ruby Woo och liksom krita in i läppen och ha läppbalsam över så att det ser lite bärigt/rödvinstonat ut. Om nu denna info adderar något… Gud, vad långrandig jag blev. Hoppas du orkar svara. Stor kram och tack på förhand!

 3. I
  on Oct 18th, 2016
  @ 10:27 am

  Får jag ge ett tips till Isabelle? Diptyque Eau Duelle är min favoritvaniljdoft, jag läste en beskrivning av den som en Creme Brulee som någon råkat mala svartpeppar över, och det tycker jag stämmer perfekt-värt att testa!

 4. Caroline Hainer
  on Oct 18th, 2016
  @ 7:08 pm

  Ja! Vilket superbra tips från I till Isabelle!

 5. M
  on Oct 21st, 2016
  @ 1:05 pm

  Hej, jag hoppar också på – din(a) blogg(ar) och dina svar är så fantastiska!
  Jag skulle gärna vilja förnya min doftgarderob, men har inte så ofta möjlighet att gå och sniffa i fina parfymbutiker – och om jag kommer förbi en tax-free eller så blir det ofta alldeles för överväldigande eftersom jag liksom Isabelle här ovan också är ganska parfymkänslig, vissa dofter går rakt in i skallen och utlöser panikhuvudvärk – och gör det omöjligt att hitta guldkornen.. Men älskar ju dofter som är rätt, så skulle bli överlycklig för en slags riktning och inspiration i sökandet.
  En av mina tidigare parfymer som jag fick många komplimanger för (nu ganska längesedan) var något så enkelt som Cacharels Noa – fick ofta lite överraskade kommentarer om att den ‘gjorde sig väldigt bra på mig’ när jag sagt vilken doft det var de berömde..
  Favoriter efter det har varit Dsquared2 She wood (den lindblomsgröna) och Pradas Infusion d’Iris. Har Chloé-parfymen som är helt ok, men kanske inte känns som fullträff på mig ändå.
  Har också fått Armani Sì i present (av Armani himself faktiskt..) använder den ibland, men den är egentligen alldeles för söt, blommig, fruktig och lite generiskt ‘parfymig’ för mig.
  Letar efter dovt men inte tungt, en doft som är mer en stämning än ‘lukt’, trä och puder och lite grönt – dimmig höstskog med daggig mossa och multnande löv, vårfjället med soltorr ljung och björklöv på bristningsgränsen, havsslipade glasbitar mer än swarovski, silkesjal+storkofta+ullstrumpor och långklänning (eller ‘herrbyxor’) mer än magtopp och jeans, svepande men definierat mer än figurnära, dämpad färgskala: grafit, smutsiga juvel- och pastelltoner och svartsvartsvart..
  Är nog ganska jämgammal med dig, känner ofta att våra referenser och tidsmarkörer stämmer.. Har ett konstnärligt yrke, är min egen arbetsgivare, är liksom inte flamboyante men mera en slags diskret excentriker.
  Hade varit fantastiskt om du har en idé om vad mitt nästa doftsteg kunde vara..!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen