Fifty Scents

Frågelådan: Winona och Gentlewoman

 

netflix-stranger-things-winona-ryder-image

Skulle vi kunna tala om Winona Ryder? Känner att hon vore intressant att tala om  i relation till skönhet, åldersideal, att många avgudade henne i Stranger things då hon inte “förändrats avsevärt” var något återkommande. En tanke.

Självklart ska vi tala om Winona Ryder! Trodde aldrig någon skulle fråga. För det första kan man ju prata om varför man castat henne som ensamstående mor i Stranger Things. Jag är lite kluven till serien. Å ena sidan är den ju såklart oerhört spännande och underhållande och jag, precis som alla andra, har en soft spot för rörande barnskådisar (Mike!<3). Men det är ju en pastisch, en hyllning till 80-talsfilmerna.

Därför var jag övertygad om att filmskaparna Duffer brothers var tidiga 70-talister som växte upp med ET, Stand by Me, Goonies och alla andra de snott inspiration från. Därmed var de också unga på 90-talet då Winona var okrönt drottning. Det fanns ingen vackrare, möjligen Kate Moss. Hade man sett ut som Winona då så hade man vunnit. Man hade fått kungen, halva britpop-kungariket och ett liv i evig lycka. Själv hade jag långt, rakt hår med tog med en bild på Winona från Reality Bites till frisören och klippte av alltihop. Hon mpste ju varit deras dröm att jobba med sedan de såg Häxor, läxor och dödliga lektioner. Tänkte jag. De har såklart castat henne för att uppfylla en gammal pojkdröm.
Men till min förvåning är bröderna Duffer födda på 80-talet och har därför inte upplevt 90-talet på det sättet som jag förutsatte att de hade. Nu är jag övertygad om att de castade henne som en hyllning till 70-talisterna istället. Som alltså växte upp med precis den tidsera de hyllar genom Stranger Things. Jag är en av dessa 70-talister. Och jag reagerar som förväntat: Åh Winona! Så härligt att se att hon har gamla takter kvar!
Hon har ju, precis som till exempel den samtida Kate Moss, den typen av waifigt (90-talsord!) utseende som aldrig åldras eftersom man ser ut som ett barn. Och precis som andra 90-talsikoner som Claire Danes, Drew Barrymore och Liv Tyler också gör en slags comeback nu i mognare roller så känns det logiskt att Winona också kommer igen. I en åldersrelevant roll som morsa.
Nu till sak. Precis som du skriver så kan man ju förundras över om detta är en bra egenskap eller inte, något att beundra, det här med ett tidstypiskt men stillastående ansikte. Jag tyckte till exempel främst att hennes porträtt av en lagom hysterisk mamma som förlorar sitt barn var väldigt bra. Tyckte att det var fint att hon inte spelade kärleksobjekt utan just morsa. Hennes stora känslor tycker jag var helt trovärdiga. Utseendet kom i andra hand.

Däremot är hennes utveckling väldigt olik samtida snubbars. Johnny Depp (som ju också dejtade Winona på 90-talet) har ju till exempel vuxit upp till en gigant. Allt han rör vid, hur uselt det än är, bli till guld i biopengar (fast inte till filmrecensioner sett). Ethan Hawke är författare och intellektuell, Christian Slater dramatiker. Alltså, de har fått mogna och blomma ut och blivit totalt bankable. Nu menar jag verkligen inte att någon eller någonting hindrat Winona från att utvecklas, men det finns nog en hemlig önskan om att hon ska vara för evigt 90-tal. Aldrig tillåtas åldras.
Jag tror alltså att det handlar om mer nostalgi och önsketänk än att hon står för ett icke-åldrande-skönhetsideal. Man vill att hon ska vara Kim i Edward Scissorhands för evigt, som en nostalgisk påminnelse om en i backspegeln romantisk tid. Tror också detta faktiskt var tanken då hon dök upp i Black Swan (2010) som en ballerina som bittert inser att hennes tid är över, hon är inte ung och vacker längre utan måste lämna över scenen till efterkommande (Natalie Portman i det här fallet, de är för övrigt väldigt lika till utseendet). Det var som att visa “hjälp, Winona Ryder åldras!”. En mardröm.
Den andra stora rollen hon gjort på senare år har ju varit i HBO-dramat Show me a hero som utspelar sig i ja, gissa vilket årtionde…

Genom din blogg fick jag tipset om Juliette has a gun som jag inte hört talas om innan. Beställde prover och blev helt kär i Gentlewoman! Så jag beställde en i full storlek och älskar den. Nu har jag använt den i några månader och har egentligen bara ett problem – det känns som om doften försvinner väldigt fort från huden. Har du tips på liknande cologneaktiga doftkombinationer, citrus/musk/mandel, men hos andra parfymhus?

Roligt att du gillar den. Jag med! Här är ett gammalt inlägg där det står lite roliga fakta om Juliette has a gun, som att grundaren är släkt i rakt nedstigande led med Nina Ricci.
Tyvärr är det ju så att cologner, alltså citrus i toppen och så vidare, är flyktiga till naturen. De försvinner och de innehåller en mindre koncentration av parfym är EdT och EdP (och Gentlewoman verkar bara finnas som cologne).
Jag skulle inte i första hand råda dig att se dig om efter andra märken eftersom citrus alltid är en kort kärleksaffär som sedan försvinner från hyn. Och gillar du Gentlewoman är det ju svårt att hitta en som doftar likadant men ändå inte. Du kan komma att bli besviken och längta tillbaka till originalet. Du kan ju såklart gå över till klassiska cologner, som Dior Eau Sauvage, L’Eau d’Issay eller varför inte CKOne, den är citrusig med hint av musk.
Det du kan göra är att bädda för bästa möjliga förutsättningar: se till att huden inte är torr när du sprayar colognen, att du har smörjt in dig med en parfymfri lotion. Jag skulle också investera i en liten travelsize-refill som du kan ha med i handväskan och bättre på under dagen, varför inte? En doft man tycker om ska man inte snåla med. Livet är för kort och i synnerhet livets njutningar.

Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan: Winona och Gentlewoman”

 1. Lotta
  on Nov 21st, 2016
  @ 11:15 pm

  Men åh, tack för svar! Så klokt, en travelsize-refill låter som den ultimata lösningen. Refillförpackningen hos Juliette has a gun är ju dessutom extremt vacker. Njutning för både ögon och näsa. 🙂

 2. Emilia
  on Nov 22nd, 2016
  @ 7:35 pm

  Kan man pls få lite parfymtips! Vill önska mig en i julklapp. Använder Obsession Night från Calvin Klein och For Her från Narciso Rodrigues. Gillar båda dofterna men tycker Obsession känns lite småtråkig och For Her-doften lämnar mig så fort. Men gillar som sagt dofterna så någonting liknande men kanske lite mer spännande.

 3. Fuzzy
  on Dec 9th, 2016
  @ 12:48 pm

  Winona, the coolest- undra vad hon bär för doft? Förmodligen ingen alls men kanske har hon en kiehls mysk eller en bandit, eller en comme des garcons black pepper i badrumsskåpet.. Vill färga mitt hår svart varje gång jag ser henne

 4. Fuzzy
  on Dec 9th, 2016
  @ 12:50 pm

  Juste! Fifty dear, jag vill göra min egna parfym.. också egna doftljus. Har du något boktips som passar detta tema? Eller länk, orkar inte leta runt i web rymden liksom. Tack <3

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen