Fifty Scents

Frågelådan special: Ögonkrämer

clinique

Får jag fråga om du använder någon kräm under ögonen ? Hur ska man ta hand om denna tunna tunna hud egentligen ? 


Få saker delar skönhetsbeivrarna så mycket som frågan om ögonkrämer. Det skulle väl vara frågor om parabener då, eller ekologisk hudvård.

Behöver man en speciell kräm just för huden kring ögonen eller är det bara försäljningsbåg?Huden kring ögat är tunnare, det stämmer, liksom att området är känsligare. Det är också här man brukar se tidiga ålderstecken. Små, fina rynkor eller linjer. Vilket kan få oss att tänka att just det området måste bearbetas lite extra.
Jag har själv aldrig sett någon direkt forskning på att det behövs en alldeles särskild kräm för just det området. Alltså, i klarspråk: självklart ska man ta hand om huden kring ögonen men frågan är om det behövs en speciell kräm för just huden kring ögonen.

Hur ska man då ta hand om huden där?

Jag skulle säga att precis som för övriga huden i ansiktet så gäller fukt, oparfymerat och helst utan alkohol. Saker som alkohol, essentiella oljor, parfym och alltför aktiva ingredienser kan trigga igång irritationer. Men det gäller å andra sidan för huden i ansiktet också, det är bara det att eftersom huden runt ögat är känsligt så är irritationsrisken också desto större. Och det behöver inte visa sig på det mest uppenbara sättet – rodnad, svullnad, klåda – utan kan komma i form av ringar runt ögonen och torra partier också.

Med andra ord – om det ingår en parfymfri, snäll, härligt fuktgivande kräm i din hudvårdsrutin redan så kör den runt ögonen också. Det gör jag. Om det inte är så att du känner dig extra torr där eller har andra behov – då kan det vara en idé att fundera på en ögonkräm med antioxidanter, vårdande ingredienser och kollagenstimulerande mot de fina linjerna. Och just det – för att minimera risker för inflammation och för att hålla antioxidanter så potenta som möjligt så se till att ögonkrämen inte är förpackad i en burk för sjutton!

Här är några bra:
first

First Aid Beauty, Eye Duty Triple Remedy. Ca 345 kr (ouch!).
Dyr men bra. Gelliknande konsistens som går in i huden som ett lätt litet moln. Så sval, så lätt, så mjuk. Bonus: antioxidanter och lugnande gurka!

mac
MAC, Lightful C Vibrancy Eye Cream. Ca 300 kr (rea på Kicks just nu)
C-vitaminbaserad approach! Också lätt, mer lotionaktig än gel dock. Och man får känslan av att den nog passar bäst för dig som inte är supertorr runt ögonen utan mer vill ha något under till exempel concealern.
eucerin_4Eucerin, Aquaporin Active Eye Care. Ca 165 kr (finns på typ Apoteket)
Helt fri från allt vi inte vill ha: alkohol, parfym och olja. Parabenfri också för den som bryr sig om sånt. Gimmickgrejen här är att den har en liten “kylande applikator”. Det har ingen långvarig effekt på huden direkt men kan kännas skönt vid applicering.

Sedan kan Clinique få en shoutout och honorable mention, i stort sett alla deras ögonkrämer är bra. Och oparfymerade, tack och lov.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen