Fifty Scents

Frågelådan: benzoin och Chanel

exclusifs

Önskar tips på en parfym med benzoin. Har ADP Fico Di Amalfi men vill ha ett alternativ och hoppas det poppar upp något hos dig.

Prada Candy! Ingen doft har väl mer benzoin än den. Prova Givenchy Pi också, för skojs skull.
Och för nytillkomna tittare så kan vi berätta att benzoin är en olja som doftar sött, nästan som vanilj men lite “segare”. Som man kanske tänker sig att kåda doftar när det sipprar ut från det stackars, skadade trädet.
I parfym använder man den på flera sätt. Dels är den bra på att fixera så om man kombinerar den med till exempel vanilj så blir vaniljen stadig och får en boost. Om man kombinerar den med vanilj och labdanum får man fram en not av ambra.

Vad tänker du om Chanels förändring av parfymerna ur Les Exclusifs, från EDT till EDP? Hur påverkar det favoriten Beige?

Vilken härlig fråga och tack för att jag får tillfälle att känna mig sofistikerad! På parfymforum som Fragrantica och Basenotes har man trådar om rädslan man känner inför den stundande förändringen, parfymfantaster som berättar om oron och undrar hur de ska ha råd att bunkra.
Sedan september 2016 har man alltså övergett EdT i kollektionen och istället övergått till EdP-versioner av dem. Det är inte första gången, långt ifrån, som man håller på och mixtrar och tweakar. Den Chanel No.5 EdP som vi doftar på idag doftar inte alls som den gjorde när Mademoiselle Chanel blev kär i den 1921. Den som finns i butik nu är Jaques Polges (en legendar!) verk från 1986. Ett inte alls lika romantiskt årtal. Man använder inte längre enbart jasmine från Grasse, man använder över huvud taget inte äkta sibetolja längre och så vidare. Riktiga kännare och fantaster samlar årgångar, jämför och hittar favoriter.

Jag är inte en lika nitisk entusiast. Men jag hade turen att prova några av dem på Heathrow nyligen och som en sammanfattning var de förstås rundare, tydligare och kraftigare vilket gjorde att i vissa fall försvann små nyanser. Jag kan inte alla dofter lika bra men i till exempel Sycomore som jag verkligen också älskar är större, krämigare och tydligare grön i EdP men samtidigt har lite av det torra, krispiga i den försvunnit på bekostnad av detta. Ett försök att göra den “mer feminin” har någon sagt.
Jag kunde faktiskt också prova Beige EdP, mycket riktigt favoriten. Där upplevde jag faktiskt en skillnad, rundare och tydligare. Den påminde mig under någon sekund om Tea for Two från L’Artisan som luktar starkt te med honung. Men det försvann och istället tänkte jag att den doftade aningen blommigare än min version som jag tänker på mer som en elegant brosch än en bukett. Nu var inte denna EdP en bukett heller, det kan jag inte påstå, men mer blommig ändå. Ska också den upplevas som mer feminin? Kanske det, kanske det. Men jag är ändå inte besviken.

Etiketter None

2 kommentarer till “Frågelådan: benzoin och Chanel”

 1. Lena
  on Feb 12th, 2017
  @ 11:57 am

  Åh tack för tips! Pi låter intressant!
  Jag blev precis kär i l’eau ambree från Prada då jag hittade ett gammalt travelpack med just den oöppnad. De andra amber är också favoriter. MEN just l’eau ambree görs ju inte längre!! Hur ska jag hitta något liknande?? Infusion d’iris fungerar inte, många säger dom är lika. Men inte! Jag fixar inte vetivern och rökelsen. Snälla, nån som kan hjälpa mig hitta l’eau ambree eller liknande?
  Tack för bästa bloggen , på alla sätt!!

 2. fia
  on Feb 14th, 2017
  @ 12:13 pm

  En liten fråga då du skrev att det finns “Riktiga kännare och fantaster samlar årgångar, jämför och hittar favoriter” Hur ska man förvara parfym, edt och edp för att det ska hålla sig och hur länge håller de sig om man förvarar dem rätt?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen