Fifty Scents

Sympati på distans

Jag kan ändå inte sluta fascineras av Gwyneth Paltrow. Och jag vet att jag skrivit om det förut.

Det här med att ångbada vaginan, sova med “jade eggs” i vaginan och så alla olika bud om vad man bör och inte bör äta. Jo, för all del men det är inte inte som intresserar mig.

Många älskar att gotta sig i hennes olika tankar och teorier. Som att vatten har känslor och att man kan detoxa kroppen. En som särskilt retar sig på Gwyneth är juristen Tim Caulfield som gjort det till sitt eget, personliga mission att slå ned på allt hon säger och gör. Eller i alla fall det som inte kan bevisas som riktigt. Faktum är att han gjort sig en hel karriär på detta, han har skrivit boken Is Gwyneth Paltrow wrong about everything?

I all ärlighet handlar boken mer om “celebrity endorsements” rent generellt och inte bara om Gwynnie men titeln är ändå rätt grov.

Jag ser mig som en hyfsat skönhetsskeptisk person och nej, jag känner mig inte särskilt lockad av varken jade eggs eller dyra hälsokosttillskott. Men det är upp till var och en och – här kommer en grej – det vilar under samma tak som hudvårdsprodukters eviga löften om både det ena och det andra som givetvis inte stämmer (om det inte handlar om retinol, salicylsyra och c-vitamin, för då stämmer det).

Nu är Gwyneth, precis som juristen Cauldfield är ute efter, en publik och offentlig person som dels har en plattform just därför och dels tjänar pengar på detta. Och det är det som mest sticker i ögonen på den gode Cauldfield. Att alla med en tillräckligt stor plattform ses som profeter.

Jag vill ta tillfället i akt att försvara Gwyneth lite här. Som filmkritiker tycker jag att hon är en bra skådis, hon har en fantastiskt komisk talang! Se bara på hennes gästspel i Glee. Den talangen borde få komma fram mer, det var ju bland annat den som gav henne en Oscar dessutom.

Sedan känner jag med henne på ett slags kvasipersonligt plan (vi känner ju inte varandra). Jag, liksom hon, miste min pappa i trettioårsåldern och jag, liksom hon, har genomgått depressioner. Jag känner en samhörighet med henne för detta, om än falsk såklart. Låten Fix You som ex-maken Chris Martin skrev till henne, ska handla om sorgen och depressionen som hon kämpade med efter att hennes pappa dog och maktlösheten Martin kände. Även detta känns igen.
Och att hon sedan genomgått en skilsmässa gör att jag nästan får ömhetskänslor för henne. Hon är ju också så skör, hon har en skörhet över sig. Till figuren, inte minst, men mest i utstrålningen. Vilket gör att hon porträtterar personer som Sylvia Plath så bra.

Okej, nu är hon i ropet igen (när är hon inte det?) med superkroppen som pryder omslaget till Women’s Health. En vältränad och superslank figur.

Någon lustigkurre har räknat ut vad det kostar att leva (eller vara?) som Gwyneth för en dag, eller en vecka och det kostar såklart massor. Runt 4700 kr i veckan för bara maten.

Ska vi bli arga på Gwyneth för detta? Om vi bortser från vagina-knaset och allt det andra och fokuserar enbart på den livsstil hon förespråkar är min fråga denna: gör rikedom att man diskvalificeras från att kunna yttra sig om tankar kring livsstil? Uppenbarligen är hennes livsstil svår för de allra flesta att anamma. Och kroppen ni ser på tidningsomslaget? Privat träning med den svindyra och kändispopulära Tracey Anderson dagligen.

Jag vill också försvara henne på ett annat område, i synnerhet i hennes osminkat/sminkat-battle där hon är inne på att vara osminkad men samtidigt langar upp bilder på sig själv som supersminkad.

Hon är ju de facto genomsponsrad av Max Factor och kan därför inte säga att osminkat är bäst ingen protest. Men hon kan langa upp en bild på Instagram som visar ett osminkat och sminkat ansikte och låta följarna avgöra vilken look som är bäst. Hon kallar det heller inte för sminkat/osminkat utan för dag- till natt-förändring, vilket alltså poängterar att även en osminkad look (dag) är en look.

Att hon lägger en ofantligt massa pengar (och tid) på sitt utseende tycker jag inte är förenat med falskhet. Dels lever och verkar hon ju i en värld, rent professionellt, där hennes utseende är hennes handelsvara. Både som skådis och som GOOP-kvinna.
Och dels kan laser, facials och tillskott annats bara göra så mycket. Man får vackrare, jämnare hy och så vidare men den nakna paletten kvarstår. Och den visar Gwyneth upp, trots att hon vet att detta kommer att få henne synad, skådad och dömd. Detta beundrar jag henne för.

Och Cauldfield har förresten fel. Gwyneth har inte fel i allt. Till exempel hade hon faktiskt rätt om att kroppen har ett “hemligt organ”.

Etiketter None

2 kommentarer till “Sympati på distans”

 1. Victoria
  on Mar 25th, 2017
  @ 4:25 pm

  Gudars va bra med egen sida!! Heja!

 2. T-Anna
  on May 25th, 2017
  @ 6:46 pm

  Ber om ursäkt för att jag kommenterar på ett så gammalt inlägg, men här är en bra sammanfattning om varför folk ogillar goop : https://drjengunter.wordpress.com/2017/05/22/dear-gwyneth-paltrow-were-not-fcking-with-you/. Hela bloggen är väldigt läsvärd.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen