Fifty Scents

Attityder

Det började med att jag hamnade i en konversation om så kallade ingrepp och förvånades över att så många i min omgivning gjort någonting som krävs antingen en nål eller en kniv. Vissa var nöjda, andra sa att de “inte såg någon skillnad”. Ingen ångrade sig. Däremot tyckte alla att det var svindyrt med botox och fillers.

Jag har gjort andra typer av modifieringar som IPL på ytliga blodkärl och kraftig kemisk peeling. Inget, inbillar jag mig, som ändå modifierar utseendet på någon fundamental nivå. Men jag har satt en gräns vid injektioner. Men varför?

Jag började tänka på var mina åsikter och känslor kring ingrepp kommer ifrån. Dels är det ju tanken på att det ska synas som inte är bra. En stel panna, en onaturligt slät kind. Alla har vi sett skräckexempel på när det går fel. Och det är ju helt legitimt att garva och peka finger åt Meg Ryan, Melanie Griffith eller vem det nu är som står som måltavla för Det Dåliga Omdömet. Courtney Cox kanske.

Just tanken på onaturlig är väl det återkommande skälet till motstånd. Att man dels inte vill mixtra med någonting som kan få en att se onaturlig ut och dels inte jobba med nervgift, saker man inte har kontroll över och så vidare.
Men samtidigt vill man ju inte se trött ut, hängig, glåmig och gammal. Och är det verkligen så att en injektion nödvändigtvis är lika med onaturlig? Nej, uppenbarligen inte – bland mina vänner som testat hade jag ingen aning. Kanske lade jag märke till avsaknaden av en rynka mellan ögonbrynen där, en slät panna där. Men så har de väl alltid sett ut, tänkte jag?

Jag landar i en damned if you do, damned if you don’t-situation när jag tänker på det hela. Jag vill inte se trött och hängig ut men jag vill heller inte se onaturlig ut. Fuska med naturen.
Men mest intresserad blir jag när jag tänker på varifrån min attityd jämte den här typen av behandling kommer ifrån.

Jag tänker att det dels är vår tids vurm för det naturliga. Dels, i viss mån, ett förakt för fåfänga. Och sedan – och det här smärtar mig ju – den här uthängningen av rika kändisar som haft det dåliga omdömet att lägga pengar på att lägga sig under nålen. Eller kniven.

Och detta stör mig. Och jag tänker också att av alla personer man ser så är det ju undantagen som står ut? Känns ju därför helt keff att basera åsikter på grund av dessa.

Men jag återkommer i frågan.

Etiketter None

4 kommentarer till “Attityder”

 1. Lena
  on Apr 16th, 2017
  @ 8:58 pm

  Funderar i samma banor.. vill inte heller se trött ut. Men vill inte heller inte se ut som alla andra. Jag tycker de som injicerar mer eller mindre ser likadana ut. Fylliga läppar, kindben, haka etc. Just det tilltalar mig inte och det är nog svårt att inte hamna där tänker jag. För det är väl där det hänger och man i så fall rättar till?
  För egen del är det bra att det är såpass dyrt som det är, jag vill inte lägga dessa pengarna på injiceringar. Inget stoppar känslan av att köpa en lyxig produkt som varsamt klappas in eller ger glow. Vad man nu valde att köpa..
  Jag tror jag avstår ett tag till, men viktigt att fundera och tycka!

 2. Kattis
  on Apr 17th, 2017
  @ 8:44 am

  Jag förstår inte riktigt denna “anti” inställning till injektioner och dyl. Ser och hör många med samma resonemang.

  Man kan ha fillers och botox utan att se stel och kattlik ut. Det finns massor med kvinnor och män som har gjort ingrepp och ser jättefräscha ut. Har man gått till en professionell och lagt in lagom mkt ser det bara fördelaktigt ut och inte cray cray. Det gäller väl att göra en touch up av sitt ansikte och inte skapa ett nytt.

 3. Caroline Hainer
  on Apr 17th, 2017
  @ 8:57 am

  Håller med Kattis, och det är därför jag börjat undersöka denna attityd hos mig själv – vart kommer den ifrån? Uppenbarligen måste man ju inte se bananas ut, de i min omgivning som gjort ingrepp ser ju inte alls annat än fräscha ut och “som sig själva”. Därför tycker jag att det är viktigt att follow the money, eller i det här fallet följa attityden. Varför tycker vi som vi gör?

 4. Emma
  on Apr 18th, 2017
  @ 12:03 pm

  Vill tipsa om den här artikeln i The Guardian, som diskuterar generationsskillnader i synen på synliga/osynliga ingrepp: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/apr/03/non-surgical-cosmetic-procedures-botox-lip-filler-beauty Tycker själv att det är intressant att det handlar så mycket om gruppidentifiering – vilka man umgås med, och hur de ser ut, har så stor betydelse för en individs tankar om utseende och ingrepp.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen