Fifty Scents

Jo Malone London —> Åhléns city

Sedan igår finns nu Jo Malone London på Åhléns city. Det finns få märken som är så typiska i hela sin hållning, från etikett till namn till produkt. Med typiska menar jag att det känns så tydligt och självklart vilken den tänkta målgruppen är.
När jag har Lime, Basil & Mandarin på mig, den mesta bestsellern, så blir jag den personen. Någon med smalt, engelskt ansikte i en trenchcoat som inte gör den smala, okurviga kroppen en tjänst trots markerad midja. Nervöst skratt, doftljus hemma, såna där svarta ”finbyxor” på kontoret och man märker aldrig när hon varit och klippt sig för det ser likadant ut ändå. Givetvis ”cendré”-färgat.

Man vill tilltala en övre medelklass eller alla som aspirerar på att vara övre medelklass. Som Molton Brown och i viss mån L’Occitane. Smakfullt, men kanske också inte särskilt personligt. Men så är “personligt” heller inte allas dröm.

Jo Malone började sitt doftorienterade yrkesliv som florist. Hon började också dubbeljobba som hudvårdsterapeut och blandade lite bad- och massageoljor on the side. Nejlika och ingefära visade sig vara den första succéblandningen och runt 1994 hade Malone startat egen butik i London.

En härlig sak med Jo Malone är att man redan tidigt uppmuntrade till att blanda olika dofter. Eftersom dofterna anses unisex som ofta har en enda framträdande not så är det lugnt att hitta egna kombos.

Det hela är förstås en smaksak. Är man en person som älskar doften av apelsinblom kanske man är överförtjust i att doften Orange Blossom finns. Tydliga namn, tydliga dofter. Jag kan inte säga att jag någonsin blivit överraskad av en Jo Malone-doft men dels har jag inte testat alla 90+ dofter och dels är det nog heller inte meningen att jag ska bli överraskad och tänka “Jag känner…är det päron? Kan inte placera det, men doften känns bekant…?” utan snarare “Ja, men herregud! Det luktar ju exakt som mormors päronträd!”.

Förpackningen är likadan: gräddgul, svart, enkel. En stil som inte förargar någon, en stil som passar överallt.
De är vad jag skulle kalla försiktiga dofter. Tydliga dofter, om man så vill. Stör ingen, förargar ingen, men kanske heller inte gör så mycket mer än “doftar lime”.

Etiketter None

En kommentar till “Jo Malone London —> Åhléns city”

  1. Nathalie Nieve
    on May 4th, 2017
    @ 12:49 pm

    Känns som att jag efter att ha läst ditt inlägg har fått en lite bättre bild eller fastare grepp om märket Jo Malone. Det intresserar mig inte så mycket men det kunde jag ha anat redan innan. Alltså, är säker på att dofterna som du ju säger är ganska enkla, stilrena och smakfulla men det är inte mig de tilltalar. Även om de kan passa vissa tillfällen givetvis!
    Har provat Jo Loves Smoked Plum & Leather och den gillade jag, helt Ok (men finns andra som liknar den som överraskar mig mer). Älskar förövrigt att du fortsätter blogga och nu under eget namn eller med egen domän eller vad en ska säga.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen