Fifty Scents

Om Hers och saker med guld i

Det har varit en oproportionellt stor debatt kring systrarna Hanna Widell/Amanda Schulmans kosttillskott HERS. De har vilselett kunden genom att utlova att pillret ger “allmän balans, stärkt immunförsvar och naturlig skönhet”. Allt från bloggare till näringslivsforskare har sagt att pillret är verkningslöst.
Marknadsföringen har också klassats som oetisk, den utlovar saker som man i så fall bara kan utlova om det är läkemedelsklassat. Systrarna har också uppmanat sina följare att ta bilder på HERS och tagga produkten och berätta hur de tycker att den funkar. Här anser man att systrarna bryter mot etisk marknadsföring. De säger inte att det funkar, det får användarna själva göra.

Ur “förleda kunderna”-synpunkt ser jag ingen som helst skillnad på detta och på de “vetenskapliga tester” (så kallade “consumer perception study”) som många skönhetsföretag gör när de ber frivilliga testa en creme i några veckor och sedan svara på om de upplever en skillnad. Ännu mer båg är det när man ber testaren säga om denne upplever en skillnad redan efter första användningen. På en nytvättad och torr hy kan vilken mjukgörande kräm som helst ge en upplevd skillnad. Smör också, om man skulle smörja in sig med det.
Betänk också att dessa får produkterna gratis tillsammans med en försäkran om att de är värdefulla för företaget, särskilt utvalda och på gränsen till ett vetenskapligt breakthrough nu.

Nå. Systrarna besvarar kritiken med att kalla den kvinnofientlig. Om det vore ett piller som riktade sig till män skulle den inte få samma kritik.

Jag tycker inte att det är kvinnoförakt så mycket som ett klassförakt om man nu ska klassa det som något. Är kvinnor mer korkade än män? Eller är män så korkade att de skulle köpa allt rakt av och då skulle ingen debatt uppstå?
Att man lurar kvinnor att de mår bättre av ett piller för 399 kronor i månaden är väl ingenting nytt. Att säga att det lurar stackars lågavlönade och sönderstressade kvinnor att ta ett piller för att bli snygga och må bra när de egentligen behöver god, balanserad kost och tre veckor i en solstol på en strand…låter inte bra.
Fungerar kosttillskott över huvud taget? Den frågan är ju hemskt omdiskuterad och svaret lutar åt nej. En balanserad kost gör mer skillnad, kosttillskott knappt någon om man äter tre måltider om dagen.

Detta vet kvinnor. Och män. Och visste de inte det innan HERS så är det knappats HERS som förlett dem. Kosttillskott och hälsotillskott är gammalt som gatan och nätet kryllar av information för den som orkar leta upp den. De “stackars lurade kvinnorna” som då kanske eventuellt upplever en placebo-effekt är inte förda bakom ljuset. Inte mer än de som köper cremer specifikt utformade mot rynkor på halsen, de som tror guld i fuktkrämen gör nytta, de som köper Créme de la Mer för 2500 kronor och tror att den ska göra underverk för att en flygingenjör står bakom. Inte mer än de som läser att 98% av de som testat produkten säger att den är superbra. Skulle gärna se att detta granskades och kritiserades på samma sätt.
Eller – kategorin jag själv ingår i, skönhetbloggarna. Om vi skriver att en creme “känns skön på huden” och “gör min torra hud slät igen”, betyder det att vårt omdöme är odiskutabelt?
Nej, men vi säljer heller ingenting. I alla fall inte jag. Det gör systrarna Widell/Schulman. Men jag och de har en sak gemensamt: vi säljer något vi tror på och vi säljer ett varumärke, det vill säga oss själva. Därför är det naturligtvis lättare att kasta sten på de två glada, vackra, lyckade och rika systrarna än på till exempel alla andra blufföretag i världen som påstår sig ha hittat en ingrediens som gör dig vackrare, gladare och sexigare. På burk.

Etiketter None

5 kommentarer till “Om Hers och saker med guld i”

 1. Felicia
  on May 1st, 2017
  @ 1:26 pm

  Mycket bra tänkt och skrivet!

 2. Åsa Asplund
  on May 2nd, 2017
  @ 8:38 am

  Hej Caroline!
  Ja förvisso har de hängts ut överdrivet mycket. Men det är väldigt strikta regler för vad du får påstå om just kosttillskott, och det är ett otroligt snårigt område. Jag tror att den starka kritiken grundar sig i att de som är insatta i vetenskap och bevisföring, studier etc är trött på grundlösa påståenden generellt, och då fick de ta smällen för denna frustration. Jag är själv en av dem som blir galen på ogrundade påståenden, oavsett om det är kosmetika eller kosttilskott. Men som journalist tycker jag att en granskning av påståenden på hela marknaden hade varit mer till nytta än att kräkas på två enskilda individer.

 3. Åsa Asplund
  on May 2nd, 2017
  @ 8:40 am

  Hej igen! Kosttillskott skulle det stå, såg att jag stavat fel i min kommentar.

 4. Caroline Hainer
  on May 2nd, 2017
  @ 8:44 am

  Jo men precis! Just kosttillskott är säkert snårigare och striktare men min poäng är samma som din: är man inte trött på grundlösa påståenden generellt? Jag menar att man kan hitta samma typ av grundlösa claims på så mycket annat, i hela branschen. Så att dessa två individer fått stå som något extremfall.

 5. Stora Gwyneth-inlägget. Igen!!! | Fifty Scents
  on Aug 10th, 2018
  @ 8:28 am

  […] och ett elixir som i en enda sprayning trollar bort allt ont. Inte så stor skillnad på det och svenska hälsotillskott som utlovar energi över efter en natt full av barnskrik eller en kräm som …. Drömmar. Inte […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen