Fifty Scents

Apoteket tar in dofter!

Apoteket tar en söta små parfymer från Sabé Masson. Rara förpackningar och snälla, harmlösa dofter. Det verkar också vara meningen. “Soft perfumes” innehåller 10% parfym (som en vanlig EdP) och är inte löst i alkohol utan baser som sheasmör och oljor vilket gör att parfymerna är i stiftform, man smörjer på dem på huden.
Det gör också doften diskret och det är en bra grej om man själv eller omgivningen reagerar på vanlig parfym som stark. Dessa doftar oerhört blygsamt, detta bör poängteras.

Så långt är allt bra. Sa jag att förpackningarna är oerhört rara?

Apoteket vill minska allergirisken i alla sina produkter, det tycker jag är suveränt. Därför erbjuder man många oparfymerade alternativ vilket jag också tycker är suveränt. Men att just alkoholen skulle vara det potentiellt allergena ämnet i en parfym ställer jag mig tveksam till. Det är snarare eteriska oljor som får en parfym att ligga i riskzonen.

Man vill inte ha alkohol i ansiktet eller på huden, det stämmer ju. Det torkar ut och kan absolut irritera huden. Men i parfym är den oerhört steril och dessutom gnuggar man aldrig in särskilt stora mängder. Och om det är just alkoholen som man är rädd för kan man använda så kallade sommarparfymer (“Summer Editions“) som har liten mängd. Och oftast också doftar mindre därför.

Ett annat alternativ, som Sabé Masson-dofterna liknar, är parfymerad bodylotion. Med skillnaden att den använder man på större delar av kroppen. Men har man tur kan den vara välformulerad så att man också får lite fukt eller annan fördel men det är inte supervanligt.

Med det inte sagt att Sabé Masson-dofterna skulle vara ett dåligt tillskott i Apotekets sortiment, inte alls. De kommer för övrigt också att säljas på Åhléns och kostar 249 kr, ett överkomligt pris för en bra doft. De har en imponerande “lasting power”, de sitter kvar på huden länge vilket är något alla parfymälskare gillar. De jag provat hittills har imponerat mig. Dofterna är vad jag skulle kalla “tydliga”, namn som Né des Roses och Copacabana ger ju tydliga hints om ros respektive färgstarka tropiska noter.

Andra namn som Swing Beauty och Striptease Flowers känns mer effektsökande men är riktigt vackra små kompositioner. Swing Beauty har en mjuk, murrig ton av mysk och vanilj medan Striptease (vilket jävla namn) är en typisk feminin doft med apelsinblommor och patchouli. Hade den funnits i flytande, alkoholbaserad form hade den sålts i en rosa, avlång flaska under Hugo Boss eller möjligtvis Calvin Klein.

Sammanfattningsvis – gå till närmaste Apotek och botanisera. Två dofter för under femhundralappen är ju ändå lockande. I fina flaskor dessutom, väldigt lämpade för sminkbordet. Men släpp tanken på att dessa är supermycket snällare mot huden än vanlig parfym. Om du nu har problem med vanlig parfym.

Etiketter None

En kommentar till “Apoteket tar in dofter!”

  1. Lotta
    on Jul 16th, 2017
    @ 5:05 am

    Fina dofter och vackra förpackningar. Håller helt med om allergi-grejen. Jag har känslig hud men har aldrig reagerar mot vanliga parfymer (av hyfsad kvalité). Eteriska oljor däremot…Inte bra.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen