Fifty Scents

Citrus!

När man tänker på citrusdoft tänker man friskt, fräscht och somrigt. Kanske en ny, slät vit skjorta eller en solig och molnfri dag i en italiensk stad.

I parfymväg kan “citrus” stå för oändligt många citrusnoter från olika citrusfrukter. Bergamott må vara en av de vanligaste eftersom den är mjukare än en citron men yuzu, lime, grapefrukt och apelsin är andra komponenter, var och en med en unik doftegenskap. Apelsinen tillför sötma medan grapefrukt skärper till och så vidare.

Engelska Molton Brown som tidigare stått för handtvål och handlotion i matchande flaskor väljer att satsa på att också bli förknippade med parfymer. För all del, ingen köpte väl deras handtvålar för att de så effektivt tog bort smuts och fett? Det var väl ändå dofterna som lockade i så fall?
Deras Bushukan är en bra citrusdoft, baserad på japanska frukten Buddas hand (=”bushukan”, fingercitron på svenska) som är rund, lite jordig och påminner om apelsin. Här är den kombinerad med lite gröna kryddor som timjan och lite aromatiska träslag som cederträ. Det blir en colognevariant men ytterst unisex och med tonvikt på citrusen. Den doftar ungefär som den ser ut – knallgult. Kommer i EdT och kostar strax under femhundralappen.

Den som vill ha mer spänning i livet (och i sin citrusparfym) kan testa Sienne d’Orange från The Different Company. Ni vet morot? Ja, den som man tänker på som en jordig grönsak. Den är ju när allt kommer omkring ganska söt. Jämför med till exempel jordärtskocka eller broccoli. Nå, här har man låtit citrus i form av fruktig, saftig apelsin svärma runt just moroten som tillför lite jordighet, lite rund sötma utan slisk som det lätt kan bli när man ska söta till apelsin. Inte då. Eftersom man också har  kardemumma i basen blir det ingen slisk, bara sofistikation.

Riktigt, riktigt härlig klassisk citrus får man annars i Bergamote Soleil från Atelier Cologne. Man ser ju på flaskan vilket energiknippe detta är? Den konservative kan eventuellt reagera och uppleva den som “manlig”. det är för att den påminner så mycket om den klassiska colognen eftersom det också är med lavendel.

Vill man å andra sidan gå hela vägen till gentleman i vitt/Jude Law i Mr. Ripley är det bara Eau Sauvage som duger. Seriöst.

Vill man hellre göra ett statement med en citrusfrukt som tvärtemot elegans och vit tennisklänning skriker Ibiza, fuktig sand, Vodka Citron, sambasteg på bryggan medan solen går ned etc så finns ett val även för dig. Namnet till trots är den här sexy sexy doften från Carner Barcelona fantastisk.

Citrus i alla dofter, citrus i olika former. Låt dig inte begränsas till en citron.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen