Fifty Scents

Om silikoner

Det här blir ett långt inlägg och säkert ganska tråkigt också. Men jag ska försöka fatta mig kort om silikoner, särskilt som jag fick en fråga om dem i foundation.

Crash course nu då. Silikoner använder man i all möjligt hud- och hårvård och makeup eftersom det är dem som ger den där mjuka, silkiga och följsamma effekten. Som hårbalsam, till exempel, eller en riktigt mjuk och följsam foundation.

Fördelen med silikoner i hudvård är att de är billiga och de binder vatten, kan till och med stå emot vatten (igen: tänk hårbalsam). De låter också andra ämnen passera ned till huden medan de lägger sig som en hinna som kan verka skyddande. Därför används silikoner också i sjukvården, till exempel när man behandlar brännsår. Kontaktlinser för ögonen kan också göras av silikon, det är mjukt och följsamt.
Det finns inte bara en enda typ av silikoner, det finns olika silikoner och silikonderivat. Det är här det blir knepigt. Silikoner kan heta dimethicone och phenyl trimethicone i ingrediensförteckningen. De kan skilja sig åt i utformning men egenskaperna är desamma.
De cykliska silikonerna, däremot, som cyclopentasiloxane och cyclohexasiloxane är de silikoner som Apoteket bannat från sina produkter eftersom man enligt forskningsrapporter sett att det finns negativa risker. Det finns alltså inte bevis för att de är negativa men det finns risk för det. Ungefär som det finns ämnen som är mer benägna att orsaka allergier men inte nödvändigtvis alltid orsakar allergier. Dessa silikoner misstänks också vara belastande för miljön vilket jag själv ser som ett tecken på att undvika dem. KTF håller inte med och tycker att Apoteket överdriver så helt glasklart är det inte utan upp till var och en.

Alla silikoner är inte klassade som riskfulla, tvärtom. Det finns, så vitt jag vet, inga överväldigande bevis för att silikoner överlag cloggar porer eller kväver huden eller vad den stora kritiken nu brukar vara. Däremot finns det upplevelser av att silikonerna orsakar detta. Och vid just de cykliska silikonerna finns indikationer på att det kan finnas risker med dem (som sagt inte detsamma som att det är bevisat att de är farliga). Jag undviker just dessa silikoner men har inte rensat bort dem helt, jag har vissa foundations och kosmetika med denna ingrediens i men jag undviker att ha hudvårdscremer och liknande med dem varje dag.

Vill man vara helt utan silikoner hittar man alternativen hos eko-märkena. FACE Stockholm och Laura Merciers oljefria är också kandidater.

Jag rekommenderar:
Cover X, Natural Finish som visserligen har silikoner men inte som största eller ens näst största ingrediens. Det är heller inte de cykliska silikonerna.
Detta är en fantastiskt bra, täckande foundation med – precis som namnet säger – en naturlig finish. finns i 40 olika shades och de är uppdelade i tre färgkategorier beroende på underton. Också ett plus! Dryg är den också, lätt att bygga upp täckning med.

NARS, Pure radiant tinted moisturizer
Den här använder jag ofta! Innehåller silikon men inte de cykliska. Lätt, vacker täckning i bra nyanser. De kan dra lite åt gult men de är tillräckligt lätta för att det inte ska vara ett problem ändå. Bonus med SPF för användning om sommaren. Men i övrigt – imponerande formula med icke-uttorkande egenskaper.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen