Fifty Scents

New wash och no-schampoo

Jag fick en fråga om New Wash, som är Bumble & Bumble-grundarens nya hårprodukt. I korthet är det ett schampo som ska ersätta schampo, balsam och hårinpackning. En produkt för alla dessa behov. Men det är inte bara en uppdaterad Wash ‘n Go utan det revolutionerande här är alltså att man tagit bort ingredienser som sodium lauryl sulfate som då är det som sägs ha en irriterande och uttorkande effekt på håret.

Mmm. Till att börja med så kan vi ju ta upp det här med att alla sulfater inte är desamma. Det stämmer att sodium lauryl sulfate är svindåligt. Det är absolut uttorkande och alldeles för starkt för huden. Men alla sulfater är inte desamma, som sagt, och sodium lauryl sulfate är inte alls den vanligaste ingrediensen i hårrengöringsprodukter. De till namnet förvirrande lika sodium laureth sulfate är en mild och säker sulfat som oftare används i schampon liksom sodium myreth sulfate och magnesium laureth sulfate.

Dessutom är det sällan en enda ingrediens är problemet i en produkt. I New Wash, till exempel, ser jag pepparmyntolja, alkohol, linalool och andra eteriska oljor som har en hög allergirisk. Pepparmyntolja skulle jag då aldrig ha på huden, eller i hårbotten. Det luktar fräscht och man upplever såklart att det känns rent när det doftar mint och kyler. Men det är inte samma sak som att det är hälsosamt, eller – ironiskt nog – fräscht.

Sulfater har fått ett dåligt rykte av egentligen ingen anledning alls. Det stämmer att sulfater används i andra former av rengöringsprodukter som tvättmedel och rengöringsspray. Men det är helt andra kvantiteter det handlar om där och om poängen är att rengöra håret (och hårbotten) så behövs en ingrediens som gör just det – rengör. Annars tvättar man inte håret. Sulfater rengör, sedan blandar man dem med till exempel stabiliseringsämnen, förtjockningsämnen och någon silikon som gör håret lent och glansigt. Det är för övrigt sulfaterna som har den löddrande egenskapen i en schampo, något som också förhöjer tvättningen.

Bumble & Bumble-grejen påminner mig också om Wen, denna olyckliga historia. Någon som minns? Ett allt-i-ett-tvättbalsam som också skulle ersätta allt möjligt och som absolut, absolut inte skulle innehålla sulfater. Det sålde bra, fick bra recensioner. Tills folk började klaga på att hårbotten pajade och håret ramlade av. Över 200 användare stämde Wen som fälldes förra året och tvingas betala tillbaka 26.3 miljoner dollar (!) till runt 6 miljoner kunder som har rätt att begära kompensation.

Måste New Wash vara samma sak som Wen? Nej, absolut inte. Men jag blir svinskeptisk när argumenten är något produkten inte innehåller och när ingredienslistan innehåller flera kända riskämnen, samtidigt som man betonar att detta är en milt och säkert alternativ till andra schampon. Jag köper det inte.

Etiketter None

3 kommentarer till “New wash och no-schampoo”

 1. Mariana Laine
  on Aug 16th, 2017
  @ 1:47 pm

  Hej!
  Hamnar på din sida lite då och då och ofta i rätt gamla inlägg.
  Jag älskar dofter och blev väldigt intresserad av Guerlains Aqua Allegoria Figue men hittar den icke på nätet, vet du var jag kan hitta den? Bor i Norrland så jag brukar nätshoppa eller handla i Stockholm om jag är dit. Tack för en inspirerande blogg!
  //Mariana

 2. Anna
  on Aug 16th, 2017
  @ 5:32 pm

  Tack! Jag blir också skeptiskt till sådana mirakelkurer samtidigt som jag gärna skulle vilja att det funkade.

 3. sally
  on Oct 12th, 2020
  @ 11:14 am

  Fick new wash reklam på Instagram nu och blev nyfiken men så tryggt att komma direkt till dina resonemang när man sen googlar runt för recension! Tack!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen