Fifty Scents

Myter, rykten och missförstånd

En av många seglivade uppfattningar om hudvård är den att huden “vänjer sig” vid en produkt efter ett tag. Jag har hört samma sak om schampon och balsam också, håret vänjer sig så att effekten av produkterna minskar och sedan uteblir.

För att förstå hur detta är en omöjlighet måste man minnas hur huden fungerar. Huden är ett levande organ, precis som lungorna eller hjärtat. Det är inte en död, statisk sak.
Vi vet också att huden i i ständig förändring, ingen har exakt samma hud idag som när de föddes (förutom möjligtvis de som föddes för typ tio minuter sedan), cellerna blir gamla, dör och ersätts av nya. Med tiden sker denna process allt långsammare och vår hud förändrar karaktär, förlorar spänsten och blir rynkig. Detta märker man också när man får ett sår på huden. När man var yngre läkte det på några dagar, nu kan det ta längre tid.

Att ge huden fukt, vitaminer och antioxidanter i form av externa produkter, som hudcremer, är ungefär som att mata kroppen med hälsosamma saker som broccoli och tomat. Vänjer sig vår kropp vid broccoli och tomat så att den slutar ta till sig vitaminerna och antioxidanterna? Nej, det gör den inte. Eftersom kroppen är i förändring, eftersom celler lever och dör. Dessutom påverkas vår hud av faktorer som väder, miljö och stress. Vi är ju inte statiska för sådana påverkningar, varför skulle vår hud då vara statisk i förhållande till hudvårdsprodukter?

Håret är lite av en annan femma men inte riktigt. Håret är till skillnad från kroppen dött protein, det lever inte. När det förändras (eller när vi upplever att det förändras) är det de nyare, friskare hårstråna som vi ser. Håret upplevs också förändrat i miljö, klimat och av personliga faktorer som stress. Eftersom håret i sig inte lever (förutom hårsäckarna, de lever i högsta grad) är känslan av ett friskt, glansigt hår till stor del kosmetisk, alltså den kan påverkas av produkter vi använder. Det är inte detsamma som att håret “vänjer sig” vid en produkt, håret förändras bara inte på samma sätt som huden.

Tack för mig denna lördag vid skolbänken. Och nej, bilden har ingenting med texten att göra. Men modellen har ju snygg hy och vackert hår.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen