Fifty Scents

Stress- och hösthantering

Jovisst, lavendel framhävs alltid som den mest lugnande doften. Den man ska spraya kudden med för att sova gott och den man ska omge sig med i hemmet för ett avslappnat välbefinnande.
Må så vara. Och om ni ska köra på lavendelgrejen för att hantera livspusslet så märk att det är skillnad på engelsk lavendel och fransk. Den engelska är den där mjuka som man förknippar med fält på landet, små hus med halmtak och så vidare medan den franska är lite mer örtig i sin framtoning, lite hårdare och pikantare.

Men det var inte alls det jag skulle prata om utan lugnande höstdofter. För mig har de mest avslappnande dofterna alltid varit de dova, murriga: nejlika, kardemumma, kanel…Juldofter mer eller mindre. Så nu när jag jobbar på med gud vet vad – promota bok, spela in podd, skriva artiklar, hålla föredrag – vid sidan av alla förberedelser inför min nästa utlandsflykt, så behöver jag all hjälp jag kan få med utandningen.

Etat Libre d’Orange har bra hjälp. Nu säljs de dessutom på Åhléns också (och har ett större urval online) förutom på webbutiken Boutique Ideale så de finns tillhands. Hur som, de har framför allt två oerhört lugnande dofter:

1. Noël au Balcon
2. Like This (Tilda Swinton).

Vi börjar med Like This, som är en av deras bästsäljare. Den är framtagen tillsammans med Tilda Swinton, en av världens coolaste människor. Hon växte upp i London men har starka band till Skottland dit hon flyttade i vuxen ålder (och bor kvar). Så när hon skulle ta fram en parfym ville hon att den skulle dofta “Skottland”.
När jag tänker på Skottland tänker jag på fuktiga stenslott, våtmarker och gröna kullar. Hennes doft drar ditåt men blandar också in ingefära och lite musk. Hon har sagt någonstans att det är känslan av sin farmors hus på de skotska kullarna hon ville åt och det är fint att tänka på att just den upplevelsen doftade såhär. Det är nästan så att man känner regnet utanför, som gör husets väggar kalla och lite fuktiga. Jag tycker den är underbar men måste erkänna att det tog mig både en och tre doftningar innan jag charmades. Fattade först inte grejen, tyckte inte den doftade varken det ena eller det andra men nu tycker jag att den är fantastisk. Inte bara jag förresten, den fick pris för bästa avantgardedoft av Fragrance Foundation, en ära.
Och vill man verkligen slappna av lyssnar man på Tilda när hon läser dikten “Like This”, som gett namn till hennes doft. Jag blir lugn omedelbart. Det är en form av meditation.

Min andra “instant stress relief” är Noel au Balcon, en snäll och rar doft full av värme och förlåtelse: kanel, honung och patchouli. Som stillheten som infinner sig på julaftonskvällen då presenter är öppnade och mat äten och man är trött, varm och nöjd. Alla är hemma och firar på sitt sätt, det finns ingen som stör, inget jobb som pockar på. Jullugnet, det mindre kända framför julstressen. Men jullugnet finns också. Och så här doftar det.

Etiketter None

7 kommentarer till “Stress- och hösthantering”

 1. Malin
  on Oct 11th, 2017
  @ 2:23 pm

  Noel au balcon låter fantastisk när du beskriver den så jag letade kvickt upp den på åhlens.se och dog. Beskrivningen där är vedervärdig. Vem fan vill känna sig som en gåva till hövliga män m.m.?
  “En EdP, som får en kvinna att känna sig som en gåva till hövliga män. Det är hon som störtar in på en fest och får dig att vilja tro på jultomten. Hennes förföriska sätt och underbara dans får rumstemperaturen att plötsligt stiga. Denna doft är mjuk och varm, precis som henne dansar noterna. Hjärtenoter av röd paprika och svartkummin ger en explosivitet, precis som hennes röda leende läppar. Doftens basnoter utgörs av mysk som återspeglar värmen som hon sprider med sina skratt. “

 2. Karin
  on Oct 11th, 2017
  @ 3:22 pm

  Tips: om man vill provdofta på ELdO:s dofter innan man köper så kan man köpa prover från http://fragrancesandart.com/sv/. Och på en massa andra fina, nischade märken.

 3. Caroline Hainer
  on Oct 11th, 2017
  @ 4:20 pm

  Hej Malin, nej så vill ingen dofta (eller vara) så skit i deras svintöntiga beskrivningar. Det är Etat Libres konstiga grej det där, att deras dofter ska vara sexiga, nästan vulgära, och framför allt provocerande vilket är tröttsamt. För dofterna i sig är ju inte det, bara allt dravel omkring dem. Som I do! som ska handla om en otrohetsaffär eller Putain de Palaces som ska hylla slampan etc. Jag väljer att bara skita i det. Jag träffade deras utbildare en gång och han sa “Vi är fransmän!” som ett försvar till det hela så det kändes dödfött.

 4. Kajsa
  on Oct 11th, 2017
  @ 6:12 pm

  Jag gick och sprayade handlederna med Like this på åhlens ikväll, den var inte så tilltalande först, tyckte jag kände lite lakrits(?) , men nu en och två timmar senare är den ljuvlig!

 5. Malin
  on Oct 12th, 2017
  @ 8:19 am

  Tack för svaret! Blev bara så chockad och fick för en stund för mig att det var någon hos Åhlens hade tappat det, och så var det bara fransmän i farten 🙂 Får försöka spana in den utan målande beskrivning i butik.

 6. Caroline Hainer
  on Oct 12th, 2017
  @ 8:25 am

  Fast det ÄR ju helt förkastligt dåligt. Kanske är det liksom ett krav från ELDO att deras keffa presentation måste så på alla återförsäljares sida eller nåt? Dessutom är ju “Hey, vi är bara tossiga fransmän!” såklart också vrickat…Hur bemöter man det?

 7. Lotta
  on Oct 13th, 2017
  @ 9:32 pm

  Älskar just dessa båda och särskilt Like This nu på hösten. Funderar på att utöka samlingen, kanske med den som luktar jasmin och cigaretter (orkar inre googla riktiga namnet men har för mig att den heter just så fast på franska) men är osäker på om jag verkligen vill lukta cigarettrök… Kan du tipsa om någon mer doft från ELDO som lever upp till samma nivå och känsla? Håller med om oerhört fåniga beskrivningar. Tur att jag inte läste på innan första köpet…

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen