Fifty Scents

Frågelådan: Mer ELDO?

Älskar just dessa båda och särskilt Like This nu på hösten. Funderar på att utöka samlingen, kanske med den som luktar jasmin och cigaretter (orkar inre googla riktiga namnet men har för mig att den heter just så fast på franska) men är osäker på om jag verkligen vill lukta cigarettrök… Kan du tipsa om någon mer doft från ELDO som lever upp till samma nivå och känsla? Håller med om oerhört fåniga beskrivningar. Tur att jag inte läste på innan första köpet…

Ibland blir jag så konfunderad. Om man tänker att parfymmakare sällan försöker sälja den faktiska produkten i sin marknadsföring utan mer känslan av parfymen, upplevelsen, så är det ju supervanskligt att antingen göra en snäv definition av denna upplevelse eller en som kan uppfattas som totalt värdelös. Som att marknadsföra Putain de Palaces med att bejaka sin inre slampa eller liknande. Det kanske är en helt annan upplevelse jag är ute efter när jag bär den parfymen (som för övrigt är väldigt fin, en lagom vulgär floral).
Jag tänker på det också eftersom jag ibland recenserar film. Nu recenserade jag Darren Aronofskys Mother som är så supersymbolisk att den faktiskt kan tolkas lite hur som helst. Även om det finns klara bibliska kopplingar i den valde jag att se den som en analogi över ett förhållandes livscykel. Sedan går regissören ut och säger att den handlar om miljöförstöring. Lite som att ta ifrån upplevelsen från den publik som såg någonting annat. Som när ELDO skriver att Noel au Balcon är en doft skapad för den superhärliga sexiga, storbystade (“balcon”) kvinnan som är alla mäns önskejulklapp.
Nå! Nu var det ju inte det frågan gällde utan tips om en annan doft ur ELDOs portfölj. Och jag måste säga att deras bortom keffa beskrivningar till trots är det ett favoritmärke. Jag skulle vilja tipsa om Divin’ Enfant (“Det gudomliga barnet”) som jag använder ofta. I grund och botten en mjuk, snäll och försiktig doft av apelsinblom men parerad med mycket grövre noter som lite tobak, läder och musk. I sann ELDO-anda ska detta symbolisera barnets skönhet och oskuldsfullhet med det jobbiga, skrikiga och krävande som också ryms i ungens lilla kropp. Alltså, för all del…

Vill man dra åt det mer romantiska finns True Lust. Jovisst, namnet antyder att det inte är så mycket romantik det rör sig om utan mer lusta. Men ros och viol (i synnerhet viol) får i alla fall mig att tänka mindre sexiga underkläder och mer promenad i solnedgång. True Lust är en av deras raraste dofter, i den bemärkelsen inte lika typisk för deras stil. Men det är också en välkomponerad och fin doft. Själva ställer de den mellan Putain de Palaces (högljudd, sövande blommig) och Dangerous Complicity (sexig och varm). Som steget mellan attraktion och närkontakt. Det får vara hur det vill med den saken, för mig är det en vacker doft, på rätt sida flickig.

Sedan vill jag också slå ett slag för två av deras mer traditionellt manliga dofter som funkar utmärkt på damer med. Men i noter sett upplevs som mer manliga. Den första är Tom of Finland och ja, det är ju få som skulle se förpackningen med en stor, läderklädd muskelkille och tänka “kanske något för damen?” men faktum är att efter den initiala manlighetsdosen av aldehyder och torr grönska så finns en oerhört djup och fin grön läderdoft. Det kan bli ett statement på rätt dam, den kan också bli den där parfymen man greppar efter när man behöver lite, lite mer självsäkerhet just en dag. En push, en hjälpande (muskulös) hand.

Den andra är Attaquer le Soleil (“Attackera solen” eller “En attack mot solen”) som är en hyllning till markisen de Sade. Mmm, jag vet, jag himlade med ögonen när jag stötte på denna doft för första gången. Klart de ska hylla en gammal sadistgubbe. Men till deras försvar måste jag säga att de Sade var inte bara ett gammalt pervo som satt inlåst i finkan och skrev pervogrejer utan också en poet och filosof. Och det är denna sida de valt att hylla. Att “attackera solen” är någonting man som vanlig, rationell tänkande person inte har en tanke på att göra. Solen för ju en massa gott med sig, den är livsnödvändig och så vidare. Men som oliktänkande och intellektuellt utmanande så vill man kanske göra det och utgå från det motsatta, det totala mörkret.
Jaja, doften i sig bygger på blomman cistus eller, som man säger på svenska, solvändeväxt. (I parfymsammanhang kan man också säga labdanum). Ja, precis, där kommer solen in. Och lite rökelse så vad vi har här är en mycket skev, romantisk doft. En på samma gång mörk, instängd, inrökt och fuktig doft men också en skör, romantisk touch a floral. Jag tycker den är mycket intressant men kanske inte, ärligt talat, något jag skulle bära särskilt ofta. Men värd att utforska, en doft med flera lager. I sann ELDO-anda!

Etiketter None

En kommentar till “Frågelådan: Mer ELDO?”

  1. Lotta
    on Oct 15th, 2017
    @ 6:41 pm

    Tack! Superbra tips. Informativt som vanligt.?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen