Fifty Scents

Intentioner

Helt slumpmässigt har jag hamnat i tre separata diskussioner om intentioner de senaste tre dagarna. Räknas en ursäkt mer om man säger “det var inte så jag menade”?
Jag var med i ett panelsamtal tillsammans med Kakan Hermansson i torsdags. Vi pratade om Läppstift som politiskt motstånd, ett ämne som verkligen passade mig. Vi hamnade på Doves reklamkampanjer som så ofta slår fel. Nu senaste med en svart tjej som tar av sig tröjan och därunder finns en vit tjej som bara väntar på att komma ut. Detta är inte första gången Dove klampat i klaveret och inte första gången de går ut med en offentlig ursäkt: Det var inte alls så vi menade.

Andra samtalet ägde rum bara här om dagen, jag spelade in ett poddavsnitt (snart i något poddforum nära dig) med Nina Åkestam som forskar om stereotyper i reklam. Ett oerhört intressant ämne! Också hon hamnade i tanken om huruvida det spelar någon roll om reklammakarnas intentioner inte kommer fram. “Vi tänkte inte så”. Själv har hon landat i att det inte spelar någon roll vilka intentioner reklammakarna hade, det är resultatet (och följderna) som räknas.

Den tredje gången jag hamnar i denna tankediskussion är tyvärr på ett personligt plan. När man säger något som uppfattas negativt och man står där med stora ögon, ångerfull och stammar “Men det var inte alls så jag menade”. Jag tänker på de föregående diskussionerna, om Ninas slutledning om att det som spelar roll är resultatet, och undrar om detsamma gäller i en personlig situation. Hon talade förstås uteslutande om reklam, detta vill jag verkligen poängtera. Det var det just vår diskussion handlade om och inte så där i allmänhet, undantagslöst.
Men tanken slog mig. Hur många gånger har man inte sagt det – “det var ju inte så jag menade”. Hur många gånger har man inte sagt eller gjort något som fått helt fel utfall? Jag kan minnas en knippe, bara på rak arm. Och alla gånger har det varit sant – det har inte varit så jag menade.

Är det en ursäkt som duger? Räcker den?
Jag vet inte.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen