Fifty Scents

Hudvårdsvanor och favoriter

Hur ser min hudvårdsrutin ut? Rimlig fråga, jag fattar att man kan undra. Här skriver man om produkter till höger och vänster men utan att berätta om ens egna favoriter och rutiner.
Ett skäl till det är att alla har ju olika hud och behov. Något som funkar på min blandhy kanske inte är klockren för någon annans yttorra hud och så vidare.
Ett annat är att trots att jag skriver om skönhet, skriver personligt, ger ut böcker och pratar om dem i morgonsoffor så ser jag mig själv som en introvert person. Jag diskuterar gärna ämnen men vill inte vara en tyckare, en som kommer med ett manifest. Eller, jag vill inte bli en åsikt.
Men det är kanske ett överdrivet förhållningssätt på en blogg som ju faktiskt handlar om skönhet och framför allt det personliga, intima i skönhet. Så jag ger er en liten genomgång med svar på frågor.

Vad tvättar du ansiktet med på kvällen?
Bioderma Sensibio H2O. Kändisarna har inte fel! Det är ett bra och effektivt micellärt vatten. Efter det använder jag en mild rengöringsprodukt, kanske en gel eller olja och sedan ett ansiktsvatten. Just ansiktsvatten och toners är så svåra att hitta. Många innehåller alkohol, det är helt bannlyst i mitt badrumsskåp. Men Paula’s Choice har jättebra alternativ. Där kan man också välja efter hudtillstånd. Jag brukar hålla mig till den återfuktande Skin Recovery.
Rengöringsprodukterna varierar, ibland en produkt ur som Take the day off-serien från Clinique, ibland Kiehl’s Ultra Facial Cleanser. Den förstnämnda när det är torrare ute, den andra efter träning eller om sommaren. Apotekets Gel-to-oil är ett alternativ till Clinique. Ibland blir det Paula’s Choice Moisture Boost som funkar när som helst. Jag vet, det låter som om jag är ambassadör.
När vädret är soligare och huden kan tendera att bli fet, eller efter att man svettats ordentligt på gymmet eller liknande är Purifying Cleansing Gel från Exuviance bra. Men jag avslutar alltid med ansiktsvatten oavsett.

Vilka hudvårdsprodukter använder du?
– Det ändras ju lite beroende på årstid, väderomslag eller andra faktorer som gör att huden blir lite fetare eller torrare. Men i regel exfolierar jag, använder något stärkande serum och toppar med fukt. Det är standardrutinen. Det man ska tänka kring kvällen är ju främst rengöring och återfuktning. Där ingår också exfoliering som banar väg för fukten. Sedan är natten en bra tid att köra saker som retinol, om man bekymrar sig för rynkor. Använda stärkande och mjukgörande produkter. De mjukgörande lägger man i så fall sist, så man kapslar in så gott det går.
Den fuktcreme jag alltid har hemma är tyvärr en som bara finns i USA än så länge: Drunk Elephants B-Hydra. Men det finns ju motsvarande här. Men den är jättebra i alla väder eftersom den är så lätt, som att klappa in läskande vatten i huden. Den är också bra att grunda med om man är torr, så kan man applicera på serum och what not efteråt. Jag använder Transderma O och M. Där får jag de stärkande, cellförnyande ingredienserna och fukten. Jag kör inte med ögonkrämer efter som dessa två och B-Hydra funkar lika bra. Ibland maxar jag med Buffet från The Ordinary som innehåller peptider, ett annat sätt att hantera rynkproblem. Annat än retinoler alltså. Vill man ha en svinbra retinolprodukt ber man någon som ska på semester till USA att köpa Neutrogenas Healthy Skin Anti-Wrinkle Cream som kostar under 200 kronor. Ett sånt fynd.
Bland exfolieringsprodukterna älskar jag ju AHA och BHA som alla andra. Paula’s Choice 2%-iga BHA är en klassiker. De finns de som säger att de inte upplever någon skillnad, att huden inte blir särskilt exfolierad men då ska man komma ihåg att detta är kemisk peeling, inte manuell exfoliering som med scrub. Och BHA tränger djupare än AHA, som är en ytligare kemisk peeling.

Vad använder du på dagen?
– Dagtid ska man tänka att man vill ha antioxidanter som skyddar huden och så vill man ha en kräm som stärker barriären och ger fukt. C-vitaminet C E Ferulic från Skinceuticals använder jag för tillfället, där får jag antioxidanterna. Bra, potenta c-vitaminsprodukter är i regel dyra, det är den här också. En aningen billigare variant är Fresh Pressed Daily Booster från Clinique. Man kan också rikta in sig på andra antioxidanter förstås. Jag älskar Glycolic acid 10% från Peter Thomas Roth. Skulle väl vara lite försiktig med den dagtid under sommaren, annars perfekt allround-produkt som både milt exfolierar och återfuktar. Håller huden snygg helt enkelt, en sådan produkt som om jag fick frågan någon gång vilket produkt jag “svär vid” så skulle jag säga den. B-Hydra funkar också bra dagtid, den använder jag jämt.

Äter du några kosttillskott?
– Ja, probiotika.

Går du på hudbehandlingar?
– Ja. Men inte på klassiska facials med en exfoliering och en skön mask med lite massage. Sånt kan jag fixa hemma med rätt produkter. Däremot kör jag IPL eller annan laser mot ytliga blodkärl på näsvingarna. Jag har gjort en kur med Dermapen och ibland gör jag en kemisk peeling.

Vilka märken skulle du aldrig använda?
– Det handlar inte så mycket om märken utan innehåll, såklart. Jag skyr alkohol och tillsatta doftämnen som linalool och limonene. Mest av allt flyr jag från parfym i ansiktsvård. Försöker ha oparfymerat på kroppen också men gud så svårt det är. Är heller inte ett superfan av cykliska silikoner eller vanliga, ofta parfymerade, ansiktskrämer som kostar flera tusen fastän de består av mest glycerin som alla andra.

 

Etiketter None

2 kommentarer till “Hudvårdsvanor och favoriter”

 1. Caroline
  on Nov 14th, 2017
  @ 7:28 am

  Jag älskar också Glycolic acid 10% från Peter Thomas Roth, men vad ska man använda nu när den verkat ha utgått? Konstigt ändå att en så populär kräm tas bort. Vet du om det finns någon ersättare eller likvärdig produkt från annat märke?
  Tack för en mysig blogg förresten.

 2. hannah
  on Nov 15th, 2017
  @ 6:24 am

  Hej Caroline! Din blogg är utan tvekan min go-to blogg när det gäller doft och hudvård. Gillar dina analytiska texter och att det inte är så mycket “trams” (om man får uttrycka sig så..)
  Jag har precis flyttat till San Francisco och det skulle vara kul och höra om du har några super tips på hudvård som en borde införskaffa?

  Kram!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen