Fifty Scents

Oh man! (Ray)

Pallar ej hur snygg denna julkollektion från NARS är. Bilderna är Man Rays, kvinnan i bild hans musa. Paletten fantastisk, färgerna med djupa och kraftiga pigment. Priset är dessutom också överkomligt med 515 kr. oerhört vackra, oerhört estetiska.

Varför kör sminkmärken kör samarbeten? I till exempel MACs fall har det blivit ett utmärkande drag, deras kollektioner är ett sätt att ytterligare variera deras annars oerhört breda och kvantitativa utbud. Men till skillnad från till exempel NARS Man Ray-kollektion samarbetar de allt som oftast med nu levande människor. När de inte samarbetar med dockor eller tecknade figurer.

Att göra ett samarbete med en profil inom ett annat fält kan vara ett sätt att köpa till sig lite av deras personliga kapital. Till exempel, när Victoria Beckham gör smink för Estée Lauder är det hennes modekapital man köper. Och samma logik som att när man inte har råd med en Miu Miu-klänning så kan man i alla fall köpa ett par solglasögon och på så sätt få en liten, liten hörna av Miu Miu-lyxen.

Cross-promotion är en annan grej. Den man samarbetar med kan promota i sina kanaler, märket i sina och på så vis maxar man promotandet. Detta märker man ju till absolut leda när bloggprofiler och influencers fullkomligt tagit över samarbetsrollen med företagen. Jag känner inte till ens en tiondel av de influencers som jobbar med Anastasia, Too Faced, Maybelline

Det kan också vara så att man promotar till olika tänkte kunder. Designern Jason Wu har till exempel gjort ett samarbete med Caudalie. Jag tror inte gemene Caudalie-kvinna har koll på Jason Wu och vise versa, så där kan man till exempel kanske locka Jason Wu-folket att upptäcka Caudalie.

Ett bra och lyckat exempel på en väl genomförd collab är när Charlotte Gainsbourg teamade upp med NARS för en cool liten kollektion i somras.

Gainsbourg lånade ut sin coolness och sin franskhet. Man glömmer lätt att François Nars är fransman, något som fortfarande har ett mått av chic över sig i makeup-sammanhang.
Dessutom kunde man säkert också tilltala de som kanske är mer musik- (eller film-)intresserade snarare än primära makeupkunder. Gainsbourg har en tydlig stil, en cool stil, och den lyckades man överföra väl till produkter som midnattsblå ögonskugga och lilarött läppglans.

Men tillbaka till kärnfrågan, varför kör makeupmärkena samarbeten och vad tjänar man på att samarbeta med en sådan som Man Ray som inte längre lever?
Här finns annat kapital att ta av, förstås. Man Ray har status som konstnär och som en nytänkande, lekfull sådan (François Nars är också fotograf, något man kanske också behöver påminna om). Detta är ju värdeord man försöker lansera inom makeup just nu också: det är en konstform, det är någonting lekfullt…Man vinner helt enkelt konstnärliga och kulturella poäng. Jag är 100% för det. Kolla bara på detta mästerverk i promobild och dessa underbara, fantastiska produkter!

Etiketter None

2 kommentarer till “Oh man! (Ray)”

 1. l
  on Nov 2nd, 2017
  @ 8:08 pm

  Hej! Jag undrar om du har förslag på parfymer som luktar mandel? Jag luktade på Elie Saab Girl of now och tyckte att den luktade god mandel till en början, men att det till slut försvann och ersattes av, vanlig parfymdoft? (ok jag är ingen connaisseur) Har läst om Etro Heliotrope och tycker den verkar fantastisk (nån på fragrantica liknade den vid amaretto, gott) men kan bara hitta den på ebay och vågar inte klicka hem nåt jag inte luktat på än. Själv är jag allergisk mot mandel så jag vet inte skillnad på sötmandel, bittermandel osv. Det enda jag vet är att mandel brukar lukta som körsbär (gott-äckligt, känner en sorts skräckblandad förtjusning inför den doften) och påminner om min absoluta favvodoft – älggräs. Tack för bästa bloggen!

 2. Charles
  on Nov 23rd, 2017
  @ 3:16 am

  Sluta aldrig skriva! Som alltid lärorikt, kul och spännande.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen