Fifty Scents

Frågelådan: Mandel

Hej! Jag undrar om du har förslag på parfymer som luktar mandel? Jag luktade på Elie Saab Girl of now och tyckte att den luktade god mandel till en början, men att det till slut försvann och ersattes av, vanlig parfymdoft? (ok jag är ingen connaisseur)
Har läst om Etro Heliotrope och tycker den verkar fantastisk (nån på fragrantica liknade den vid amaretto, gott) men kan bara hitta den på ebay och vågar inte klicka hem nåt jag inte luktat på än. Själv är jag allergisk mot mandel så jag vet inte skillnad på sötmandel, bittermandel osv. Det enda jag vet är att mandel brukar lukta som körsbär (gott-äckligt, känner en sorts skräckblandad förtjusning inför den doften) och påminner om min absoluta favvodoft – älggräs. Tack för bästa bloggen!

Här är några absoluta mandelfavoriter!

1. Den mjuka, varma mandelmjölken
Reminiscence Dragée
Så varm och pudrig, den är som en kopp varm mandelmjölk innan man ska gå och lägga sig. Kokat av en härlig mormor med förkläde och röda kinder. Verkligen den tryggaste av dofter. En gång bar jag den här och hamnade i en hiss med någon dude som frågade vad jag hade för parfym på mig och tillade “Den gör mig hungrig”. Det han syftade på var nog det varma, söta i den. Tänk nu inte slisk utan mer vackraste vanilj.
Finns i Reminiscences kollektion Les Notes Gourmands. Här till exempel, som ju också är en fysisk butik i Stockholm om man vill prova.

2. Den varma, sträva italienska kusten
Acqua di Parma Mandorla di Sicilia
Det blir ju såklart lätt så att en doft med mandel blir till en gourmanddoft. Det är ju en ätbar ingrediens och kan som sådan stimulera tankarna på mat och i synnerhet desserter. Den här är inget undantag. Men inte dessertsöt för den sakens skull, den här versionen är uppblandad med citrus för att mer föra tankarna till Siciliens fält. Krämig och mjölkig även denna men med en viss torrhet, som man tänker sig ett varmt fält på den italienska ön.

3. Den runda, lyxiga kvalitetsmandeln
Xerjoff Casamorati 1888 Dolce Amalfi
Den djupaste doften i trion, en sofistikerad mandel med vackra noter av äpple som skänker en fruktighet till doften som annars är söt. Men vanilj och framför allt fina tränoter skänker den ett underbart djup. Gud vad jag älskar denna doft! Den gör i alla fall mig så lugn samtidigt som den känns så oerhört lyxig. Självförtroende kanske det kallas? För här finns inte samma trygghet som hos Reminiscence men en annan typ av trygghet, den som kommer med välbefinnande och självsäkerhet. Värd att prova.

För övrigt är det spännande att du är allergisk mot mandel men dras till doften, det finns något spännande där. Mandel är, i mitt tycke, en så torr men samtidigt inbjudande doft. Det finns ju konnotationer där också, till varma saker som jul, gröt och annat tryggt. Så att vara allergisk mot detta men lockas ser jag som något bitterljuvt och romantiskt och hoppas att du hittar din mandeldoft.

Etiketter None

6 kommentarer till “Frågelådan: Mandel”

 1. Madrona
  on Nov 4th, 2017
  @ 12:48 pm

  Hej Caroline, jag undrar varifrån du har fått att Reminiscence Dragée är på utgång? Den tycks ännu finnas kvar på den officiella hemsidan. Undrar eftersom den är en av mina favoritdofter men kring 60 euro för en backup känns som mycket pengar just nu, har kanske 30 ml kvar i flaskan, så funderar hur akut läget är.

 2. Caroline Hainer
  on Nov 4th, 2017
  @ 5:04 pm

  Hej Madrona! Jag kanske missförstod, det kanske är så att den är på utgång i Sverige, hos importörerna här. Fick infon från just importör. Jag langar iväg ett mail och dubbelkollar! Tack för att du är observant!

 3. Prettyscientific
  on Nov 4th, 2017
  @ 9:45 pm

  Om man älskar mandeldoft är ju annars L’Occitane’s almond shower oil ett hett tips, luktar prinsesstårta och mördar inte torr hud under vinterhalvåret.

 4. l
  on Nov 5th, 2017
  @ 6:47 pm

  Åh, tack så mycket för svar! Ska genast spana in dessa.

 5. Caroline Hainer
  on Nov 6th, 2017
  @ 7:15 pm

  Madrona! Du hade ju helt rätt, inte är den på väg ut ur sortimentet! Så tacksam för din input. Jag kollade med svenska distributören och jag hade helt missuppfattat vad dealen var. Så ingen panik, vi kan sitta lugnt i båten! Puh! Tack igen. Har ändrat i texten.

 6. Madrona
  on Nov 7th, 2017
  @ 12:02 pm

  Prima, höll på att bli riktigt nervös där! Det fick bli en sprayning av Dragée på vardera axel idag. Tack för en utmärkt blogg förresten, botaniserar med glädje i arkiven!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen