Fifty Scents

Om makeup

Efter frågorna (och svaren) om hudvård följer såklart helt naturligt frågor om makeup.
Jag är egentligen rätt dålig på att använda makeup. Att testa och undersöka är jag självklart superbra på, och jag använder makeup varje dag. Ibland fler produkter, ibland färre. Men det jag är rätt dålig på är att nyttja den fulla potentialen, att ta mig tid att skugga ordentligt, bemästra en teknik eller whatnot. Använda helt nya färger, nya texturer.
Men ändå, en och annan trogen vän har man stött på under åren. Och de bör creddas naturligtvis, så nu gör vi det.

Vad har du för foundation?
– För mig är det viktigt att foundation inte har en massa alkohol i sig och heller inte parfym. Jag vet att jag är tjatig men jag fattar inte varför det ska vara ett sånt problem? Detta har gäckat mig i…ja, årtionden!
Sedan är jag heller inte så förtjust i heltäckande foundation heller. När man blir till åren (jag är 40) så blir huden slappare och förlorar fukt. Det är bara ett faktum. En tjock foundation kan visserligen hjälpa ojämnheter och pigmentförändringar som också kommer med åren men på bekostnad, tycker jag, av att linjer betonas. Ja, man kan ha en primer men låt oss vara realistiska och praktiska nu.
Jag tycker i regel att foundations från Becca och Clinique är bra. Becca har jag stor respekt för, jag gillar när märken håller sig till en grej och finslipar den. Olika typen av basmakeup i Beccas fall.
Är annars oerhört förtjust i färgade dagcremer. Pure Radiant Tinted Moisturizer från NARS är en favorit som också finns i flera bra färger, och Tinted Moisturizer från Laura Mercier. Men vad gäller regelrätta foundations är Natural Finish Oil-Free Foundation från Cover F/X svinbra. Vacker, naturlig täckning åt det matta hållet. Laura Merciers Candleglow Soft kvalar också in bland just regelrätta foundations. Där hade Marc Jacobs och Fenty också passat om de inte var proppade med…ja, gissa vilken ingrediens.

Vilka produkter finns alltid i din necessär?
– Om man med necessär menar mitt sminkbord, och det gör man väl, så finns det alltid en ögonprimer från Urban Decay och ett cremerouge från rms beauty i nyansen Smile. Primern varieras mellan den lila (Original) som är matt och Minor Sin som ger ett så vackert skimmer.

Hur tar du hand om ögonbrynen?
– På alla sätt som finns. Jag försöker att få dem trimmade och vaxade regelbundet (Benefits browbar på Sephora är utmärkt) sedan håller jag efter dem själv så länge det är möjligt: plockar dem i en båge, färgar dem med färg från Refectocil.
Nu var det faktiskt säkert ett halvår sedan jag gick, jag har haft ont om tid men skött dem desto mer nitiskt själv. I produktväg gillar jag tyvärr Tom Fords dyra penna. Jag säger tyvärr eftersom priset är förolämpande högt. Men det är en bra, torr penna som är sneddad och lätt att använda. Jag gillar Boy Brow från Glossier, ett svinbra gel, och Brow Tamer från Urban Decay. Här kommer ett bra budgetttips förresten: Eyebrow Fine Liner från Viva la Diva kostar 65 kronor. Den är helt likvärdig med MACs liknande. Den är som en tunn tuschpenna. Inte allas kopp te men det gör att man kan fylla i egna bryn på ställen där det känns glest. Det jag gör är att jag ramar in brynet, gör som en rand som ringar in, och sedan borstar jag bort de mest tydliga strecken.

Favoritmascara?
– Egentligen inte. Jag tycker att det kommer ut bra mascaror hela tiden, jag har ingen jag ständigt återvänder till. Men jag är imponerad av Lashdance från Smith & Cult, den är tjock och fin men glider på bra med en vacker, stor och voluminös borste. Jag gillar också fortfarande They’re Real från Benefit. Borsten med små ytterpiggar är svinbra för de små stråna i ögonvrån.

Ögonen?
– Jag använder ju nästan alltid eyeliner. Ibland, när andan faller på grundar jag franslinjen med en kajal och då nästan alltid från Urban Decay eller Chanel. Sedan Kommer eyelinern och där blir det svårt för det finns många bra, beroende på vilken formula och konsistens man gillar eller vilken form. Kat von Ds tycker jag är aningen svårmanövrerade eftersom penselspetsen är hård snarare än mjuk. Men jävlar vad färgen sitter sedan. Jag har en favorit, i all enkelhet, från L’Oréal som heter Super Liner Perfect Slim. Enkel att använda, räcker länge. Kostar 129, till skillnad från den andra favoriten Art Pen från Dior som bellar över tre hundra. Skandalöst. Men också skandalöst bra men sin smala, smala pensel.
Hedersomnämnande annars till svenska Makiash, en hyfsat statiskt lång och stel pensel men lättmanövrerad ändå, och Smith & Cult med vackra färger utöver svart och med en smal, flexibel pensel. Mörkblå eyeliner mot koppar- eller bronsfärgad ögonskugga är för evigt det snyggaste.

Etiketter None

2 kommentarer till “Om makeup”

 1. Lena
  on Nov 13th, 2017
  @ 4:57 pm

  Hej,
  Jag letar efter vanilj med lite kakao i. Inte för sött eller tungt. Har ett prov på Van Cleef & Arpels Vanille Orchidée som jag gillar mycket. Men det är någonting som stoppar mig från att köpa en stor flaska (inte bara priset..). Kanske lite för ofarlig, trygg..? Testade Tom Fords Tobacco Vanille den är ok. En stund. Blir för mycket av allt. Kanske får det bli Vanille Orchidée men vill ändå höra med dig så jag inte missar något!

 2. Maja
  on Nov 16th, 2017
  @ 8:28 pm

  Hej,

  Jag har haft många goda år med Helena Rubinsteins Magic Concealer, men har liksom du börjat få dubier kring cykliska silikoner. Vill dock ogärna leva utan flytande concealer av typen Magic Concealer eller Touche Éclat – mellantäckande, smidig och förlåtande för området kring ögonen. Finns det överhuvudtaget jämförbara alternativ utan cykliska silikoner, eller ska ska jag fortsätta leva farligt?

  Tack för att du skriver min favoritskönhetsblogg!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen