Fifty Scents

Rutiner (och hur man kan tänka kring dem)

Fick en fråga av en kompis om bästa serumet. Vad vill du att serumet ska göra, frågade jag. Vad skulle du säga är ditt hudtillstånd?
Hon klagade på ringar under ögonen och då var jag tvungen att vara tråkig och säga att om man jobbar mycket, som hon gör, stressar, sover lite och kanske inte äter så bra så kommer serumet inte att göra någon markant skillnad. Tyvärr.

Jag fattar att man vill ha en mirakelprodukt, och att man i så fall skulle vara beredd att betala stora pengar för en sådan. Men tänk – av alla hudvårdsprodukter därute, fanns det en som verkligen fixade allt så skulle denna produkt antagligen dominera ut alla andra produkter på marknaden. Lägg till att de allra flesta stora märken ägs av två stora bolag – L’Oréal och Estée Lauder. Varför äga flera skönhetsmärken som konkurrerar med varandra om man istället bara kunde sälja en, enda superprodukt?

Pengar.

Men misströsta inte, jag är här för att kasta lite ljus över hur man kan tänka när man hamnar i en rådvill situation som min vän hamnat i: vad ska jag köpa, vad ska jag satsa på? Och varför?

Ett enkelt sätt att tänka kring rutin är detta:

På dagen vill vi skydda huden.
På dagen är vi ute i solen eller den kraftiga vinden. Vi är inomhus i torr luft, vi kanske svettas på gymmet. Vi behöver antioxidander som skyddar oss, och fukt som balanserar. Har vi fukt och antioxiander i en och samma produkt – hey, då är vi på banan. Och SPF? Vore en dröm.
Antioxidanter att leta efter är c-vitamin (potent!), grönt te, lakritsrot, e-vitamin, resveratrol (som finns i vindruvor)…

Förslag:
Skinceuticals C E Ferulic
Elixir Niactil 4%
Elixir Ultradefence Green Tea spf22
Dr Dennis Gross Hydration Booster
Algenist Genius Ultimate Anti-Aging Vitamin C (finns på Sephora).
MAC Strobe Cream eller Strobe lotion

På kvällen vill vi reparera och stärka.
Det är inte så att man under natten reparerar huden mer eler snabbare än på dagen, det är bara färre distraktioner för huden då. Det är nu vi vill stärka huden och passa på att pinpointa våra egna, individuella hudtillstånd som akne, rynkor eller liknande. Retinol och niacinamide är två ingredienser som bodybuildar huden, gör den starkare. Medan ingredienser som ceramider, glycerin och hyaluronsyra återfuktar och reparerar huden.
Natten är också tiden för syror, vare sig det är AHA, BHA eller salicylsyra. Detta därför att de också verkar exfolierande och gör därför huden känsligare för sol. Här gäller det också att se upp så att man inte blandar för många olika starka produkter! Vissa säger att det funkar utmärkt att blanda syror med retinol men båda är starka, potenta ingredienser. Jag skulle vara försiktig. Var också uppmärksam på halten av syra i produkten, alla behöver inte högsta syrehalten, speciellt inte om man har känslig hy.

Förslag:
Paula’s Choice BHA 2%
Philosophy Clear days ahead moisturizer
Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM
Bioderma Sensibio AR
Clinique Super Rescue Antioxidant Night

Däremellan vill vi förstås hålla huden ren. Här är det beroende på vana, livsstil, ork…är man en sådan som gymmar mycket vill man djuprengöra så att porerna som öppnats under svettningen blir rena. Är man en person som älskar makeup kanske man vill fundera över ett micellärt vatten som tar bort sminket i kombo med en annan rengörare för huden. Gillar man milk eller lotion bättre än gel? I regel är milk och lotions bättre för torr hy medan gel eller mousse i regel passar fetare hud bäst men det är lite av en smaksak.
En toner är inte nödvändig men kan vara ett bra komplement för att få huden ordentligt ren. En bra toner förbereder också huden för kommande ingredienser som fukt eller syra.

Förslag:
Paula’s Choice Skin Recovery Enriched Calming Toner
Apoliva Gel-to-oil
Bioderma Sensibio H2O

Serum då? Scrub? Ögonkräm? Ja, alltså det är ju inte 100% nödvändiga grejer. Har man bra antioxidanter, en bra fuktkräm och tar hand om huden i övrigt kommer dessa produkter varken göra till eller från.
Har man en potent c-vitaminkräm behövs inte ett antioxidantserum. Har man en bra syra behövs inte exfoliering. Men har man behov så bör man se över arsenalen och se till att utöka den. Vårt hudtillstånd ändras ju hela tiden: vädret, årstider, ålder, livssituation…så visst kan behov uppstå. Men viktigast är ändå grunden: rengöra, fukta, skydda och stärka. Utgå från det, väj produkter med omsorg (rynka på ögonbrynen åt parfym och aromaoljor i produkten) och du ser skillnad.

Etiketter None

En kommentar till “Rutiner (och hur man kan tänka kring dem)”

  1. Frågespecial: Förenkla rutinerna | Fifty Scents
    on Feb 24th, 2018
    @ 10:26 pm

    […] skrev ett inlägg i höstas om just minsta möjliga och mesta enkla rutiner här. Men jag tycker att tankarna är värda att […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen