Fifty Scents

Frågelådan special: doften av jul!

Så här i juletider blir jag alltid påmind om min dragning till doften av barrträd och hur jag aldrig har hittat en parfym som tillfredsställer. Det är just en tydlig doft av de gröna barren som möter vit, krispig snö som jag är ute efter. Kanske en tämligen maskulin doft, men jag vill ändå ha något varmt och feminint i botten. Som skymten av en upplyst timmerstuga där mitt i snötäckta skogen. Har du något bra tips?
Några parfymer jag använder ofta nu och tycker mycket om är Hermes Terre, Voyage, Chanel no 19 poudre, samt Shalimar för de mörka timmarna.

Jag vet precis vad du menar. Jag älskar också doften av djup barrskog, det träiga och varma. Däremot tror jag alltid att jag gillar den doften mer på huden än jag faktiskt gör så jag tenderar att köpa gröna, barriga dofter till hemmet istället, som doftljus. Som tur är finns det ett överflöd av sådana i dessa tider.
Men din vackra doftlista skvallrar ju om att du faktiskt uppskattar kryddigt och grönt på huden på allvar. Jag gillar särskilt också “…för de mörka timmarna”.
Riktigt gröna dofter är svåra, de tenderar ju att vara ganska friska och mer glänta än barrskog i regel. Om vi talar supergröna. Och vill man åt barret får man ofta skog och trä med på köpet. Men vi försöker.

Lush har alltid förvånat mig med sitt parfymutbud, så mycket mer komplex och spännande än deras badbomber och hyfsat erbarmliga utbud av hudvårdsprodukter. Parfymerna är strålande, oerhört oinställsamma och roliga. Som Karma, med en klar tallbarrsnot. Eller Princess Cottongrass, åt det skirare hållet.

Vi närmar oss varmt träterritorium när vi sedan går vidare till Shewood och Hinoki. Den förstnämnda är träig, murrig och inte särskilt grön men har ändå en fin känsla av julgran på något vis. Även Hinoki, som också är trä i första hand men skog i andra hand på något mystiskt, hemligt sätt. När vi ändå pratar Comme des Garçons så prova också Zagorsk, en märkligt kraftfull skogsdoft.

Sedan har vi förstås personliga favoriten Noël au Balcon från Etat Libre d’Orange. Inte barrskog men jul, jul, strålande jul. Nu frågade du ju efter barr men om dte är en känsla vi vill åt så kanske du hittar lite av den i denna varma, vinterkväll. Läs bara inte märkets keffa säljtext, prova den istället.
The Afternoon of a Faun har ett fantastiskt poetiskt namn men jag är inte lika förtjust i doften. Dock har den ett starkt skogsackord (som sig bör med det namnet). För min del är doften alldeles för pikant men den kan ju ha något som är värt att utforska?

Etiketter None

2 kommentarer till “Frågelådan special: doften av jul!”

 1. Madrona
  on Dec 12th, 2017
  @ 12:01 am

  Jag har egentligen två förslag, ena är dyr och andra jobbig att få tag på.

  Annick Goutal Nuit Etoilee kanske vore något (unisex-klassad, finns som EdT och EdP, jag har endast testat EdP). Tycker den passar in på beskrivningen ganska bra, barrig, stjärnklar vinternatt med värme i botten. USA-baserade Solstice Scents har också en hel del bra i denna kategori kan jag tänka mig, jag har egentligen bara testat Pinyon Truffle men den doftade först som att stoppa ner näsan i en påse med tallbarr och mjuknade sedan till tryfflar (julgodis?) av mörk choklad (tillräckligt hög kakaohalt för att barn ska säga blä) och hade dendär känslan av en upplyst stuga bland drivorna.

 2. Prettyscientific
  on Dec 23rd, 2017
  @ 10:50 am

  Förbannat att cow inte finns i Göteborg, vill ju doppa näsan i CdG omedelbart. Har doftat en del på soul of the forest från Maison Martin Margiela, TYDLIG barrskog men inte överdrivet bra hållbarhet tyvärr. Dock julsaga tagen ur tomtar och troll-feeling!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen