Fifty Scents

Sminkandets leda

Förlåt alla. Verkligen, förlåt. Men jag har tyvärr nått en punkt då makeup och skönhet tråkar ut mig. Finner inget intresse i det längre, i alla fall inte i just denna stund.

Jag har känt det ett tag nu. “Jag älskar makeup och skönhet men hatar industrin”, kan man höra ibland. Och så kanske det är, ibland är det så för mig också.
Men så kan man säga om många branscher: Nöjesindustrin, tidningsindustrin…

Det här känns djupare, personligare. Man ska sminka sig för sin egen skull, för att det är skoj. Det tycker jag, såklart. Men om det inte längre är så himla skoj, om allt känns “meh” och likadant?
Allvarligt talat, jag orkar inte analysera ännu en mascara.
Jag orkar inte läsa ingredienslistan på ännu en ansiktstvätt. Jag vill inte ha parfymerat, jag vill inte ha silikoner (de är bra på att jämna ut, det är helt lugnt, men för egen del vill jag undvika dem) och jag hatar att betala överpriser.
Men mest känns allt med smink och skönhet just nu så menlöst. Det har med konsumtion att göra, och överflöd. Alla dessa burkar och tuber. Varför egentligen, i jakt på vad? det är ju ändå bara så mycket jag kan förbättra min hud (30% brukar man säga, resten är gener och livsstil).

Jag är med i olika forum. Entusiastiska, trevliga och hjälpsamma skönhetsintresserade som frågar om tips, utbyter tips och rekommendationer. Vilken primer är bäst? Hur ska jag rädda min torra hud?
Det är så fint när folk skyndar till undsättning. Det kommer såklart inte gå någon nöd på entusiasmen bara för att jag drar mig tillbaka lite. Jag vill konsumera så lite som möjligt numera. Vissa dagar går det, andra inte. Jag vill inte bidra till meningslösheten.
Jag vill inte känna mig överöst av produkter min hud måste ha annars går det åt helvete. Jag känner väl inte exakt så men jag ser på högen av grejer bredvid tandborste och tandtråd och tänker på pengar och tid. Och hopp, kanske framför allt hopp. Att gilla skönhet är att vara optimist, att vilja testa en produkt för att se…ja, vaddå exakt? Om huden förvandlas till en photoshoppad version morgonen därpå? Det kommer den inte att göra. Och en test säger inte mycket om långsiktig påverkan.

Förlåt.

Jag vill inte parfymerat, jag vill inte ha eteriska oljor, silikoner. Men prova den här då, formulerad av hudläkare. Prova den här som en makeupartist/flygvärdinna/entreprenör tog fram för att hen inte kunde hitta någonting där ute på marknaden som passade hens känsliga hy/högst ställda krav!

Prova alger/sällsynt blomma från Tibet/kallpressad olja från ett litet afrikanskt land som används inom traditionell medicin i xxx år!

Förlåt. Jag har tappat det. I morse rensade jag, tömde burkar och flaskor av produkter som helt enkelt inte håller måttet men som sparats för att, ja ni vet, man har ju köpt dem och man ska inte slösa.
Jag sorterade flaskor och plastförpackningar och gick till återvinningen.

För att jag är övermätt, däst. För att jag stirrat mig blind på för många ingredienslistor och olika nyanser av svart. Det har blivit sak samma för mig.

Etiketter None

10 kommentarer till “Sminkandets leda”

 1. Madrona
  on Jan 21st, 2018
  @ 12:24 pm

  Hur är det med parfym? Samma “ennui” där?

 2. Sanna
  on Jan 21st, 2018
  @ 4:32 pm

  Känner precis som du.

 3. Lena
  on Jan 21st, 2018
  @ 9:11 pm

  Håller med. Vet vad som funkar för mig och har tröttnat på all hets och nya ”fantastiska” magi- produkter. Det kan inte bli hur bra som helst. Man får acceptera det.. men hoppas du kommer fortsätta skriva om dofter. Och kanske något annat som ligger dug varmt om hjärtat. Älskar ditt språk. Kram

 4. Caroline Hainer
  on Jan 22nd, 2018
  @ 9:47 pm

  Tack Lena! Och tack Sanna!
  Madrona, älskar ordet “ennui”. För tillfället måste man vada genom så många flankers, menlösa fokusgruppsbaserade hafsverk så det känns…inte meningslöst men i alla fall tidskrävande…? Att säga och skriva något meningsfullt om parfym.
  Visst kan man undvika varuhusen och gå direkt till de märken man är genuint intresserad av, där man fortfarande kan hitta sann parfymkonst. Absolut. Och det gör jag också, och där finns glädje. Men om jag ska fortsätta att “bevaka” professionellt, om jag ska fortsätta att också skriva om parfym så krävs det koll även på det vi kan kalla kommersiell parfym…och där känner jag trötthet. Hur känner du?

 5. Lena
  on Jan 23rd, 2018
  @ 5:58 am

  Nej absolut inte all ”kommersiell” parfym med alla dessa flankers.. gillar dock att läsa när du guidar oss förvirrade, som söker en doftnot eller en känsla.
  Dock har du ju redan fångat mycket av detta. Jag läser ofta din blogg och anger olika sökord och det kommer alltid nåt nytt. Kanske dags för dig att göra annat? Vad vet jag? Gör det som hjärtat säger ❤️

 6. Tove
  on Jan 24th, 2018
  @ 3:29 pm

  Fattar verkligen! Hoppas att du i framtiden ändå vill dela med dig när du hittar något som är värt att berätta om. Litar HÅRT på ditt omdöme och (det iofs meningslösa) nagelacket Illuminizer från nails inc hade jag aldrig hittat utan dig.Kramar!

 7. E
  on Jan 25th, 2018
  @ 4:08 pm

  Jag fattar vad du menar. Jag har nog känt lite samma sak den senaste tiden. Ditt skrivande kommer att vara saknat.
  Framförallt har jag tyckt att det har varit kul med Frågelådan och att du tar upp problem med flankers osv.

  Ps
  Det var jag som frågade om Angel. Jag tänker att det är dags att återförenas med min ex parfym och det sker delvis tack vare din blogg.

 8. Anna
  on Jan 28th, 2018
  @ 8:20 am

  Fast det är den här sortens filosoferande som är det mest intressanta kring skönhet/skönhetsindustrin tycker jag. Så om du inte orkar göra produktanalys längre vore det spännande med nån slags eee metadiskussion kring det från nån som är insatt o har orden (=du tex).

 9. Sara
  on Jan 28th, 2018
  @ 1:21 pm

  Känner likadant ang konsumtion!
  Älskar allt du skriver oavsett, så hoppas man får fortsätta höra från dig på nåt sätt, när du känner dig redo igen. Kram

 10. Erica
  on Jan 28th, 2018
  @ 1:42 pm

  Är inte redo att ta farväl av fifty, men känner att ett stort TACK är på sin plats. Tack för tankar och analyser, för råd och för guidande. Du har verkligen utbildat mig! Tack för att du skrivit om detta på ett sätt som känns genuint.

  Hoppas du kan vila dig från tröttheten och ledan och hitta ett sätt att skriva om skönhet och doft som känns bra. Jag hoppas det! Kommer inte ta bort fifty-scents.se som bokmärke iaf.

  Kramar

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen